Croque madame med andeskinke

Dette er sandwichen over alle sandwicher. Den er fransk og den metter Big Time! Croque madame er to skiver brød (helst brioche-brød) med bechamelsaus, skinke, ost og et stekt egg på toppen. Hvorfor herrevarianten (Croque monsieur) serveres uten egg, vet jeg ikke.

Har de Croque madame på menyen når jeg sette meg ned på en bistro i Paris, ja da bestiller jeg den. Med en liten grønn salat på siden, er dette verdens beste lunsj. Den serveres gjerne med kokt skinke i midten. Selv liker jeg å bruke speket andeskinke. Den har deilig og kraftig smak som kler den kremete bechamelsausen.

Skal litt fransk bistrostemning hjemme og lag denne deilige lunsjen, du også.

dscf7393Croque madame med andeskinke

Brød: Bruk et godt landbrød. Du kan gjerne smørsteke flatene for å få et ekstra luksussmørbrød. I won’t tell, for å si det sånn. Du trenger to skiver per sandwich.

Skinke: Prøv speket andebryst. Dette er et par hakk kulere enn vanlig kokt skinke, altså. Halvannen skive per sandwich holder.

Speke andebryst fra Gårdsand.
Speket andebryst fra Gårdsand.

Bechamelsaus: Ingen croque madame uten bechamelsaus. Om den skal være med eller uten ost bør du diskutere med deg selv før du setter igang. Min er med. Og osten er Gruyère. Slik lager du bechamelsaus til to sandwicher:

  • 1 ss smør
  • 1 ss hvetemel
  • ca 2 dl melk
  • 1 neve revet Gruyère-ost + ost til senere
  • salt, pepper og litt revet muskat
  • 1 ts Dijonsennep

Smelt smøret i en gryte. Visp inn hvetemel og rør på medium varme. Spe med melken og visp ut klumper. Krydre sausen med sennep og krydder. Tilsett osten og rør.. Sett til side.

Et lag bechamel, så andeskinke.
Et lag bechamel, så andeskinke.

Sett sammen: Smør bechamelsaus på den ene siden av brødet. Hvor tykt lag bestemmer du selv, men blir det tannmerker i sausen har du muligens overdrevet. Legg så på andeskinke. Så legger du en ny skive brød på toppen. Smør igjen litt bechamelsaus på. Legg litt revet ost over. Sett på et bakebrett og stek under grillen i ovnen til osten er smeltet og brødet er gyllent.

Nå til det viktigste.
Nå til det viktigste.

Egg: En Croque madame er ikke en Croque madame uten et stekt egg på toppen. Så derfor: Stek et egg i smør og legg på toppen av sandwichen. Salt og pepre før servering og server slik som dette eller med en grønn salat til.

Dette er en croque monsieur. Passe kjedelig i forhold, eller hur?
Dette er en croque monsieur. Passe kjedelig i forhold, eller hur?
Forrige

Kryddersmør med fire typer paprika

Muffuletta

Neste

Legg igjen en kommentar