Yoghurtbowl – pokē-style

(Reklamesambeid med Rørosmeieriet)

De flinke folka på Rørosmeieriet har kommet med et helt nytt produkt denne uken og det er blåbæryoghurt. Den er laget på økologisk helmelk og har en naturlig smak av både yoghurt og blåbær. Yoghurten er ikke tilsatt noen form for kunstige tilsetningsstoff, kun naturlig søtning, ekte blåbær og ingen tilsatt aroma. Det gjør den deilig i mine øyne. Konsistensen er silkemyk og passe kremet slik at den holder formen godt på skjeen.

Yoghurten kan smaksettes med andre ingredienser og det er så kult, for blåbær er en så spennende råvare å sette sammen andre smaker.

Ny yoghurt fra Rørosmeieriet i butikken

Jeg kunne med hell servert yoghurten slik den er, men jeg ville gjøre noe kult ut av produktet for å vise at yoghurt kan brukes til så mye mer enn til frokost.

Jeg har laget terninger av yoghurt. Det er det to grunner til.

Den første går helt tilbake til mine første år i Oslo. I et forsøk på å gå ned et par kilo meldte en venninne og jeg oss på Grete Roede-kurs. Og alle som vet hvor kjedelig det kan være, vet at man må være kreativ for å få brukt «kosemerkene» på riktig måte. De såkalte kosemerkene er kalorier man kan bruke på godteri, alko, kaker, ja alt med litt mer kalorier. Vi var i tidlig 20-årene og det var selvsagt litt vin i helga vi ville spare kosemerkene til. Da måtte man stramme inn ellers i uka og yoghurt laget som pudding smaksatt med bær og kunstig sukker ble min måte å overleve kuren på. Hver kveld satt jeg en skål med yoghurt tilsatt «sukker» og gelatin i kjøleskapet og hver dag hadde jeg en deilig rett med yoghurtpudding, bær og litt korn. Det var helt strålende. Puddingen kan skjæres i kuber og det er her jeg kommer til mitt andre poeng i den etterhvert lange omveien rundt oppskriften. Men hold ut, den kommer!

Poeng nummer to er retten pokē. Det er den aller mest kjente gatematretten fra Hawaii. Og det har seg faktisk slik at jeg har skrevet en hel bok om denne trendretten.
Retten består av rå fisk (gjerne tunfisk) skåret i terninger marinert i soya, sesamolje, løk, tang osv. Så serveres fisketerningene med nøtter, noen ganger avokado, agurk, vårløk, kanskje litt frukt, majones eller annen dressing og ris hvis det er en pokēbowl. Det smaker så godt!

Så hvorfor ikke lage en slags yoghurt-pokēbowl? Det ville jeg gjøre da jeg smakte Rørosmeieriets nye blåbæryoghurt.

Først satte jeg med ned og lagde et slags smakskart over hva blåbær passer sammen med og det er nok å ta av av smaker, kan jeg opplyse. Blåbær passer sammen med bringebær. Men jeg ville gå i retning tropisk og derfor kjørte jeg på med lime, kokos, rose, honning, kumquat, litchi, mandler, aprikoser, sitronmelisse og selvsagt mer blåbær.

Hva du smaksetter din yoghurtbowl med må du bestemme selv, men mine tips kan være gøy å se litt nærmere på for de fungerte veldig godt.

Først av alt må du få tak i den nye yoghurten og siden den er så ny så er mitt heteste tips å sjekke ut Meny eller Jacobs. Ser du den ikke i butikken, så spør etter den, for det måtte jeg, og da fant de den på bakrommet.

Å lage yoghurtterninger er veldig lett. Til en boks blåbæryoghurt (470 g) trenger du seks gelatinplater. Jeg sverger til plater for de gir alltid perfekt resultat sammenliknet med gelatinpulver. Gelatinen gir ingen smak til yoghurten, så smaken er den samme som i flytende form.

Legg gelatinplater i kaldt vann til de er myke. Så vrir du dem opp og har dem i en bolle og tilsetter 4-5-6 ss kokende vann som du rører ut gelatinen i. Når du har en blank væske blander du dette godt i yoghurten. Hell blandingen over i en firkantet form og sett kjølig til yoghurten har blitt til pudding. Det tar et par timer. Skjær kanten med en kniv og så et rutenett av terninger. Løft terningene forsiktig ut med en kniv. Dander en skål med yoghurtterninger.

Del opp ønsket frukt: Lichi i båter, kumquat i skiver, tørkede aprikoser i strimler (ferske aprikoser i sesong) og lime i båter.

Skold mandler og skjær dem i staver. Risk kokosmasse i pannen til den er gyllen og lukter godt. Strø over noen tørkede roseblader (som er ment til å spises) hvis du kommer over det. Delikatessebutikker har dette.

Lag blåbærsaus av frosne blåbær, kokt opp med bittelitt vann, søtet med honning og litt rose (enten roseblader eller noen dråper rosevann). Denne er så deilig å helle over retten.

Yoghurtbowl er en luksusfrokost eller en super dessert.

Forrige

Persisk ris og valnøtt- og lammeboller

Cuban Sandwich

Neste

Legg igjen en kommentar