Marathon – et lite sted med store kulinariske overraskelser

Marathon, Florida. Har du hørt om stedet? Ikke jeg heller. Ikke før jeg reiste til Florida Keys.
På vei til Key West hoppet jeg og mannen min av en shuttlebuss på en veistripe med butikker og serveringssteder på et sted som heter Marathon. Jeg tenkte mitt: – Her skjer det fader meg ingen ting. Hvorfor skal vi stoppe her i to dager? Jeg tok feil. Grundig feil.

En god grunn til å stoppe var stedet vi skulle overnatte på. Tranquility Bay Beach Resort er en nydelig resort som ligger på stranden. Resorten består av flest trevillaer med flotte verandaer. Det er åpenbart så populært å bo her for det er fullbooket. Vi bodde på et av de få hotellrommene de har. Vi skal bare gå noen meter før vi kan gå i finkornet sand med deilig utsikt utover havet. Det er vakkert, stille og rolig.

Stedet har to basseng på området og en tiki-bar på stranden. Vi prøver restauranten deres som serverer utmerket mat, og især sjømat, i fine omgivelser. Jeg spiste så og si kun fisk og skalldyr under hele mitt opphold i Florida Keys. Reiser du til et sted ved havet, så spiser du sjømat hvis du er glad i sjømat. Det er min filosofi.

Kokosrekene jeg fikk på Butterfly Café (restauranten på Tranquility Bay Beach Resort) var perfekt tilberedt. Rekene var rullet i fersk kokos før de ble fritert. Saftige og deilige med god krøsnj. De ble servert med en herlig aprikos- og ingefærdipp og safranris. Også Eriks Jamaican Jerk Chicken og forretten vi delte, rå mahi-mahi-terninger med avokado, var kjempegodt.

Deres prisbelønnede Key lime pie må også nevnes. Den lages med et lag hvit sjokolademousse på toppen. nam!

Vi tester også en annen hotellrestaurant i Marathon, da dette er steder som ligger flott til ved havet. Lighthouse grill er restauranten på Faro Blanco Resort og den ligger nydelig til i havna med utsikt til det søte «Kardemommeby»-aktige fyret.

Koselig inne på Lighthouse Grill.

Her får vi lokale conch-fritters (kroketter med konkylie), perfekt tilberedt hogfish (lokal hvit fisk) og sverdfisk som vi aldri før har fått den servert, nemlig supersaftig.

Herfra går vi nye veier. Marathon har nemlig mange hemmeligheter som jeg ikke trodde jeg skulle finne på en veistripe i Florida.
Florida Keys er spennende greier. Med en gang du reiser sørover mot Key West kommer du ut på en lang og ganske rett vei som tar deg over broer og øyer hele den lange veien (3-4 timer ) fra fastlands-Florida. Det er ca 1700 øyer i øygruppen som former Florida Keys. Det er vann på begge kanter av veien som binder sammen mange av øyene og som gjør at du kan kjøre helt fra fastlands-Florida til Key West, som er siste stopp før du kommer til Cuba. Sånn, da er geografien på plass.
Med vann på begge kanter sier det seg selv at det finnes båter, fiskere og fersk sjømat. Bare der er jeg i paradis. Når du kjører på US Highway 1 er det ikke lett å se hva som skjuler seg i sideveiene ned mot kaiene.

Vi bestemte meg for å utforske disse områdene til fots. Og vi fant den ene perlen etter den andre! Alene i Marathon kan jeg nå nevne fem steder jeg ville dratt tilbake til når som helst. Og det skal jeg også. Jeg vil ha mer av dette.

La oss sette igang: Først av alt har jeg to steder på hovedveien jeg vil anbefale.

The Stuffed Pig er en institusjon som har holdt det gående siden 1984. Navnet spiller på to ting: Stedet er dekorert med griser og mange av dem i kosedyrvarianter. For det andre er dette et sted du bli stappmett (altså stuffed). Grisene blir gitt til huset i gave av gjester som kommer innom og de har litt av en samling skal jeg si deg.

Inne i lokalet har det ikke mye skjedd interiørmessig siden åttitallet. Det er det som er så kult. Trepanel og bord og stoler i respatex og skai. En minibank står i lokalet, for hos The Stuffed Pig kan du bare betale med cash. Man hilser pent når man kommer inn. Da får man også god service. Det motsatte skjer hvis du kommer surmulende inn av døren. Da er de eldre damene som jobber i caféen ganske så likegyldig med å ta opp bestillingen din eller å tilby deg kaffe. Det er heller ikke så merkelig. Har du jobbet samme sted i over 30 år forventer man at gjestene som kommer inn kan vise et minimum av vennlighet.

Vi har heldigvis sluppet gjennom nåløyet og får endeløse tilbud av varm kaffe og iskaldt vann mens vi strever med å bestemme oss for hva vi skal ha til frokost. De har en full frokostmeny og en egen meny med spesialiteter skrevet på en tavle på veggen. Vi drister oss til å spørre hva som er favoritten til vår serveringsdame. – Jeg har 13 favoritter, svarer hun og gjør valget vårt enda vanskeligere.

Vi må klarer oss selv og valget faller på pekanpannekaker med to stekte egg og bacon for min del, mens Erik bestiller «The Pig Wafler» med hele pakka. Den består av vafler, stekte, revete poteter, pølsepatties, bacon og toast. Snakk om frokost. Og vi nyter. Vi spiser oss flaue og skyller ned med mer kaffe som til enhver tid blir helt i koppen.

På nabobordet sitter seks unge menn med shorts, caps, sporty solbriller og t-skjorter med trykk. De forteller at det er tredje dagen denne uken at de spiser her. De vet hva de skal ha når «matmor» kommer for å ta opp bestilling. Det går i frokostsandwich med egg i midten, stekte egg, eggerøre, pølser og bacon.
Perfekte retter som du klarer deg på i mange timer.

Vi ruller ut av The Stuffed Pig, men går ikke helt før vi får sett den flotte hagen deres der de fleste kundene deres sitter å spiser frokost og drikker drinker som Mimosa og Bloody Mary. Det er tross alt mandag og disse drinkene er de kjent for å lage perfekt. Førstnevnte serveres selvsagt med bacon.

Inn fra hovedveien og forbi The Stuffed Pig ligger et annet sted som man ikke må gå glipp av. Keys Fisheries er marina, fiskebutikk og spisested. Det er enkelt og det er helt fantastisk.

På Keys Fisheries sitter du på denne bryggen og mesker deg i deilig sjømat.

Omgitt av båter sitter du på en overdekket kai med enkle benker. Bestillingen skjer i kassa og skal du ha noe å drikke er det en bar på innsiden som selger alt du måtte ønske deg av lokalt øl på tap, vin, cocktails og alkoholfrie valg.

Når du bestiller mat oppgir du et navn. Vi er amatører og valgte selvsagt vårt eget navn. Det var tabbe. Alle rutinerte kunder på Keys Fisheries vet at man skal oppgi et navn som er relatert til havet. Så når bestillingen er klar for henting på kjøkkenet ropes det ene fiskenavnet opp etter det andre. «Dolphin, your food is ready». «Shark tooth, come get your food» … Og så var det «Helle». Typisk turist. Det kom en fransk Eric etter oss også som tydeligvis aldri hadde vært der før. For en gjeng med amatører vi er. Men mat fikk vi og det er det som teller. Fra en fristende meny er det nesten umulig å velge. Deres aller mest populære rett er «The Worlds Famous Lobster Ruben». En sandwich med hummerkjøtt, surkål, 1000-islanddressing og sveitserost.

De er også kjent for sin lobster roll og stone crab – Krabbeklørene som du kan spise fra 15. oktober til 15. mai. Greia med stone crab er dette: Fiskerne kan fjerne en klo per krabbe og så slippes krabben ut i vannet igjen. Kloen gror ut igjen og derfor anses dette krabbefisket bærekraftig. Keys Fisheries er stedet lokalbefolkningen og til og med folk helt fra Key West (som ligger en halvannen times kjøretur fra Marathon) kjøper krabbene sine fordi de er av veldig god kvalitet og pris.

Vi har spist og spist og klarer såvidt å presse inn en rett på deling. Vi går for en liten porsjon med kokosreker servert med mangosaus. Den er fabelaktig! Lokalt øl, reker og utsikt til fiskebåter og hav. Det blir ikke bedre, altså.

Et annet sted på «stripa» som må nevnes er Juice Paradise Cuban Café. Dette stedet ligger skrått overfor Tranquility Bay Beach Resort og The Turtle Hospital, som jeg kommer tilbake til senere i saken.

På den kubanske kafeen spiser du ekte kubansk mat. Med tanke på hvor kort vei det er over til Cuba fra The Keys, er det ikke rart at det finnes mange gode kubanske spisesteder. Dette stedet er skikkelig bra. Det sitter en jentegjeng inne og drikke juice. Ute i bakgården sitter kubanske arbeidsfolk og spiser store porsjoner med deilig og velduftende kubansk mat.
Vi bestiller inne og humrer godt når vi ser tidenes beste beskrivelse i menyen som lyder slik: «Cuban fries are French fries fried by Cubans».
Vi bestiller en Cuban Sandwich, chicharrones, fritert cassava, mango- og guavajuice.

Den kubanske sandwichen er den beste vi har smakt. Den består av kubansk brød med skiver av ost, sennep, sylteagurker, skinke og ikke minst perfekt langtidsstekt svinekjøtt som smelter på tungen. Sandwichen er kjempestor og vi er glade for at vi bestilte en på deling. Især med tanke på chicharrones som vi også bestilte. Det viste seg å være mektigere enn vanlig ribbesvor. Denne hadde masse av det myke, fete kjøttet som ligger under svoren også.

På dette stedet får du foruten de deilige, nylagde jusene, ekte kubansk kaffe. Dette var vi for mette til å prøve på dette stedet, men neste dag drakk vi kaffe på et av de andre kubanske stedene som ligger langs veien. La Niña, som stedet heter er også et kubansk sted å sjekke ut. Vi drakk altså kaffe der og her har vi lært. Kubansk kaffe er rene flybensinen. Nydelig, søt og kraftig. Men vi ante jo ikke hvordan vi skulle drikke denne kraftdrikken. Så da drakk vi like godt hver vår kopp. Det er ikke meningen. Med hver kopp følger en stabel med små kopper. Ja, fem-seks av dem. Det er meningen at en kopp skal serveres til fem-seks personer. Så sterk er kaffen, altså. Ja, da noterer vi oss det for neste gang. Vi våknet i alle fall.

Når du kommer til La Niña går du litt videre sørover på veien til du kommer til en sidevei som går nedover mot vannet. Denne skal du utforske. Du går forbi haner og høner som kakler og galer. På venstrehånd en trailerpark, på høyre side en gjeng hyggelige hjemløse som hilser og som på vei tilbake spør om vi har hatt et godt måltid.

I enden av veien finner du to fabelaktige serveringssteder. Det er dit du vil.

Følger du veien rett ned til vannet kommer du til Burdines Waterfront. Delvis bensinstasjon for fiskebåter og delvis spisested.

På taket av bensinstasjonen, som også er utstyrsbutikk er det en flott terrasse med stråtak der du kan se på båtene som kjører gjennom kanalen. Her får du alt du ønsker av god amerikansk mat og god duggfrisk øl. De er kjent for to ting på menyen: Deres hjemmelagde fries og ikke minst fritert Key lime pie.

Key lime pie er store greier i Florida Keys. Den verdenskjente limeterten lages med saft fra key limes, en limesort med lite væske. Jeg kommer tilbake til denne i et senere innlegg. Men det jeg har tatt turen til Burdines Waterfront for er selvsagt for å smake denne spesielle terten som i dette tilfellet er fritert. Det er her den er oppfunnet, men det er et sted til i Marathon som serverer en fritert Key lime pie. Porky’s Bayside Restaurant and Marina, på den andre siden av hovedveien skryter også av sin friterte pai. Men den ser veldig fritert ut og det er ikke den jeg ønsker å smake denne gangen. Den får jeg heller komme tilbake for en annen gang.

Key lime pien på Burdines Waterfront er nesten som en apfelstrudel. Den består av en slags pannekake som omkranser key lime-kremen. «Pakken» friters så uten at den fremstår fettete og fritert. Når du skjærer inn i den varme paien får du en syrlig, frossen kjerne som er så vidunderlig deilig. En flaske lokalthveteøl til er også å anbefale. Øl går da til fritert mat, gjør det ikke?

De berømte pommes fritene deres får vi komme tilbake til en dag vi kan sitte å nyte timer på den deilige terrassen deres. For det vil jeg virkelig gjøre en dag. For et koselig sted!

Det neste stedet jeg skal fortelle deg om fortjener egentlig all oppmerksomhet.

Hvem hadde trodd at det skjuler seg en ekte kulinarisk perle bak disse dørene?

Castaway Waterfront Restaurant & Sushi Bar ser ut som en rønne utenfra. Går du inn i lokalet vil du tro at dette er en sliten bar for alkoholiserte, pensjonerte pirater.
Stedet startet litt sånn i 1951. Her kom rekefiskere for å drikke øl og spise øldampede reker. Området var kjent for sine mange rekebåter som lå til kai ved de mange små kanalene rundt Castaway.

I 1999 seilte en mann ved navn John inn i kanalen og forelsket seg i stedet. Han kjøpte Castaway og satte fire S’er på menyen: Sjømat, Steaks, Sushi og Sprit. De har 52 forskjellige øl på fat. Man skulle tro at et sted som både har sushi og biff på menyen ikke er et sted å besøke, men her må du stole på meg. Dette var det stedet i hele Marathon der vi fikk den aller beste maten, og vi fikk fantastisk mat alle stedene vi spiste på.

Vi kom til Castaway en tidlig morgen. Allerede da satt det noen gamle sjøulker i baren. Vi ville sitte ute og fikk et fantastisk bord på bryggekanten med utsikt utover kanalen.

Uten å helt vite hva vi skulle bestille ble vi rett og slett bare sittende å glo. Ja, vi glodde i lang tid utover den speilblanke kanalen. En fiskebåt gjorde seg klar til dagens tur. Isoporkasser med åte ble plassert under dekk,. Det samme ble kjølekasser til fangsten.
Husene langs kanalen er enkle. Her bor det sjømenn. Det kan man se på dekorasjonen. Sjørøverflagg, griller og hengekøyer. Det enkle liv. Det perfekte liv akkurat her og nå og jeg er klar til å bytte leilighet på Frogner i Oslo med dette livet når som helst.

Vi klarer endelig å fjerne øynene fra vannet et lite sekund og ut fra den alt for fristende frokostmenyen er det to retter som står ut: Eggs benedict med asparges og ferskt krabbekjøtt er en av rettene vi bare må ha. Den andre er Johns oppfinnelse: eggchilada med reker, bacon, tomater, ost, løk pakket inn i en eggecrêpe servert med en nydelig poblanosaus på siden. Begge rettene serveres med deilige pannestekte poteter.

Begge retter er perfekt utført og på et så høyt nivå som du ikke ville ha forventet å finne på et rufsested som det faktisk er. Eggs benedict servers på en nybakt og tynn engelsk muffin (til forskjell fra en tykk og tørr engelsk muffin som er mest vanlig). Den er generøst overøst av hvitt krabbekjøtt og grønne asparges. På toppen av hver muffin (det er to av dem) ligger et perfekt egg med rennende kjerne kledd i en helt nydelig hollandaisesaus.

Eggchiladaen er et funn. Du vet de gangene du får servert en stor og ekkel frokost med alt for mange ingredienser og søl? Dette er det stikk motsatte. Inne i en delikat og tynn pannekake laget av egg ligger perfekt stekte reker som akkurat har gått fra gjennomsiktig til hvitt kjøtt. Små terninger av tomatkjøtt og løk blandet med delikate og små strimler av bacon og et lite dryss ost som har smeltet over de varme ingrediensene er de andre ingrediensene. Poblanosausen gir en lettrøkt smak til retten som er helt ut-av-denne-verden-godt.

Kaffen kommer som på samlebånd her som på The Stuffed Pig. Det er klassisk amerikansk og jeg kan ikke annet enn å elske det. Det gode med Florida og deres nærhet til Cuba er den at kaffen også smaker godt.

Det er vondt å måtte forlate vårt deilige bord ved kanalen. Vi skulle gjerne ha kommet tilbake senere på dagen for en øl og enda mer deilig sjømat og hengt med sjømenn og det som måtte krype og gå av originaler fra nærområdet, men vi har ikke tid. Vi skal på skilpadde-sykehuset som ligger i Marathon. Og det er faktisk et sted som er vel verdt å besøke.

The Turtle Hospital er en stiftelse som har disse tre pilarene de jobber etter: Rescue, Rehab, Release.
I havet utenfor The Florida Keys finnes mange forskjellige havskilpadder. Noen skades av fiskekroker, båtmotorer og andre menneskeskapte ulykker. Men noen skilpadder har også svulster som gjør at de ikke kan overleve uten å få operasjon.

På sykehuset får de hjelp. Noen blir friske nok til å kunne slippes ut i havet igjen, mens noen blir permanente pasienter. Disse kan man adopterer og ved å gjøre dette hjelper man slik at sykehuset kan fortsette det flotte arbeidet de gjør for å sikre artene i havet.

Ser du en havskilpadde i nød er det viktig å gi beskjed til The Turtle Hospital. Når de kommer og redder skilpadden er det du som får æren av å navne skilpadden.
Det er vel verdt en guidet tur på sykehuset når du besøker Marathon. Husk å bestille billetter online, for dette er en populær attraksjon.

En annen attraksjon i byen er Coral Reef Encounter at Florida Keys Aquarium Encounter. Dette er et perfekt familested der du kan lære alt om The Florida Keys marine liv. Du kan til og med klappe haier og rokker med marinbiologer tilstedet.

Vil du bare se deg rundt er heller ikke det noe problem. Det er nok å studere: Alt fra skorpionfisk til lekne minirokker og daffe alligatorer.

Marathon viste seg som en perle av en destinasjon og jeg reiser når som helst tilbake.
Neste destinasjon på turen er Key West. Det kan du lese om i et senere innlegg her på bloggen. Følg med, følg med!

Vil du lese mer om The Florida Keys, kan du gå inn på www.fla-keys.co.uk.

Til info: Jeg har vært på pressetur som er tilrettelagt for meg med hjelp av det lokale turistkontoret. Reise og opphold er dekket. Noen måltider er dekket, men resten er dekket av meg selv.

Forrige

En heit start på året

Ny sushirestaurant med fokus på bærekraft og veganske retter åpner i Oslo

Neste

7 kommentarer om “Marathon – et lite sted med store kulinariske overraskelser”

 1. Tusen takk for en fantastisk matguide! Skal feriere noen dager på Marathon til sommeren – og nå gleder jeg meg virkelig!!

  Svar
 2. Åhhhhhhh……………..dette er gode greier! Bodde i Orlando ett år (jobbet på Epcot) og det er en lorteby (no offence anybody, men den er jo den usjarmerende fetteren der nede) Men ellers i Florida er det jo såååå mange fantastiske steder. However, har aldri vært nedover mot the Keys, men fikk jo superlyst nå. Må spare skjønner jeg. Gleder meg til å følge flere Florida-innlegg!

  Svar
  • Ja, du må ta turen, altså! Det er virkelig en blanding av Karibia og USA. Nydelig mat, ekstremt hyggelige folk og nydelig natur. bare å begynne å spare, ja:)

   Svar
 3. vi skal innom Key West 29 mars og selv om vi har vært der mange ganger håper vi din neste artikkel om Key West blir publisert innen den tid ?

  Svar

Legg igjen en kommentar