Key lime pie, er den egentlig fra Key West?

Historien bak «The State pie of Florida», Key lime pie viser seg å ikke holde mål. Hvor kommer den fra? Ble den oppfunnet i Key West i 1890-årene slik myten sier, eller er det slik at den egentlig stammer fra New York? Dette er fremdeles en gåte.

Ai, ai, ai. Dette er et ekte drama fra virkeligheten. I alle år har man trodd at det var kokka Aunt Sally som utviklet kaken etter å ha fått fremgangsmåten fra en gjeng dypvanns-dykkere.

Curry Mansion i Key West er stedet man i alle år har trodd at Florida Keys mest berømte pai ble bakt for første gang.
William Curry var Key Wests første millionær. Hans kokke, Sally, eller Aunt Sally som hun ble kalt, skal ha laget denne kaken etter å ha lært om den kjemiske reaksjonen som skjer når man blander kondensert melk, eggeplommer og limesaft. Og det av en gjeng dypvannsdykkere som pleide å lage en slik kake som ikke trenger varmebehandling når de var på sjøen. Hvor sannsynlig er egentlig det? Ja, jøss. Kondensert melk holder seg lenge i romtemperatur og key lime (en variant av lime) er bra mot bekjempelsen av skjørbuk pga C-vitamininnholdet. Men ville en gjeng dykkere ha laget en kake av det midthavs? Jeg synes det skurrer.

Les mer: Elleville Key West

Nå viser det seg at det ikke er mulig å oppdrive en oppskrift på Key Lime pie før 1949 i Florida. En nesten identisk oppskrift finnes dog fra 1931, men der bruker man sitron i stedet for key lime. Dette er en oppskrift som ble offentliggjort av Borden condensed milk company i New York i et forsøk på å få folk til å kjøpe mer kondensert melk. «Magic Lemon Cream Pie» som kaken het, fant veien til Florida og Key West i 1930-40-årene. Der ble sitronene byttet ut med den lokale limen, Key lime. Dette er den nyeste teorien om den verdenskjente terten, Key lime pie.
Men lokalbefolkningen i Key West nekter å finne seg i de nyeste teoriene og «alle» er nå på jakt etter bevis for å kunne kreve tilbake paien som man i alle år har forbundet med Key West.

Den nyeste oppdateringen i saker er at Miami Herald har funnet en oppskrift fra Florida som stammer tilbake til 1933. Men dette er fremdeles et par år etter at Borden condensed milk company publiserte oppskriften på sitronpai.

Key lime pie

Hva er Key lime pie? Dette er en pai der bunnen er laget av knuste kjeks blandet med smør og sukker. Fyllet er en blanding av eggeplommer, søt kondensert melk og masse limesaft. Når du pisker sammen disse ingrediensene i fyllet skjer det en kjemisk reaksjon som gjør at kremen tykner og man egentlig ikke trenger å varmebehandle paien. På toppen av paien er det originalt et lokk av marengs, for å bruke opp eggehvitene fra eggene.
Alle serveringssteder i Key West og langs hele Florida Keys og egentlig i hele Florida har sin egen variant av Key lime pie. De fleste er uten marengs. En av teoriene er rett og slett at marengs oppfører seg vanskelig i varmen og luftfuktigheten, så mange erstatter marengslaget med en kremdott eller to. Ja, noen serverer til og med key lime pien sin frossen – og noen friterer den til og med.
Jeg har etterhvert spist mange Key lime pie-stykker. I høst besøkte jeg området og øyene utenfor Fort Myers, Florida. Der er det vanlig å servere paien ren uten marengs, men med bærsaus til. Dette så jeg ikke mye av i Florida Keys. Der var paien i alle tenkelige varianter, med og uten marengs, og til og med med hvit sjokolademousse.

Frossen Key lime pie med sjokoladetrekk på Kermit’s Key Lime Pie Shoppe

Hvert år rundt 4. juli arrangeres den store Key lime Festival der blant annet årets beste Key lime pie kåres. Dette er en konkurranse for hele Florida Keys og det er etterhvert så mange vinnere og alle skilter med «award winning pie» på menyen.

Key lime pie med hvit sjokolademousse på toppen fra byen Marathon

Snakker du med en vanlig conch (person som er fra Key West) vil han ha sin klare favoritt, men ryktene skal også ha det at de aller fleste spisestedene kjøper paien fra en av de to store produsentene i byen: Kermit’s Key Lime Pie Shoppe eller Key Lime Pie Co. Om dette er sant, vites ikke, men det er steder som definitivt lager sine egne, og et av disse stedene er Blue Heaven.

Key lime pie på Blue Heaven i Key West.

Der får du den originale (hva det nå egentlig er sett i lyset av ny forskning) med brent marengs på toppen. Den er fenomenal. Bunnen er smørtung. Kremen er perfekt syrlig og marengsen er fluffy.

Fritert key lime pie som i Marathon. Les mer om den her
Min Key lime pie

Aunt Sally’s Key lime pie-oppskrift ligger ute mange steder og det er den jeg har laget. Kremen er sensasjonell. Kremet, syrlig og den river i smilerynkene. Bunnen er litt løs, så jeg har justert den litt. Marengsen kan du legge på toppen og steke i ovnen. Du kan droppe marengsen, men du kan også legge den på etter at paien er ferdig og så kan du brenne toppen med en skibrenner. Dette finner du ut av selv.

Key lime pie

Ingredienser

 • 4 egg, plomme og eggehvite for seg
 • 2 dl nypresset limesaft (ca 8 lime)
 • 1 boks søtet kondensert melk
 • 45 g sukker
 • 1/2 pakke Digestive-kjeks
 • 50 g brunsukker
 • 100 g smeltet smør

Slik gjør du

1

Knus kjeks i blender. Kok opp smør og brunsukker og hell i smulene. Ha dette over i en paiform og press det på plass. Stek i forvarmet ovn på 180 grader i ti minutter. Ta ut formen.

2

Pisk eggeplommene luftige. Under ompisking heller du limesaften i tynn stråle. Og så gjør du det samme med den søte, kondenserte melken til kremen tykner. Hell i terteskallet og sett i ovnen i ti minutter. Kjøl ned paien hvis du nå ikke vil servere den med marengs. Pisket krem er vanlig å bruke.

3

Vil du ha marengs på toppen pisker du eggehviter og sukker stivt. Ha dette på paien og sett i ovnen i ti minutter på 180 grader.

4

Kjøl ned paien før servering.

Vil du lese mer om The Florida Keys, kan du gå inn på www.fla-keys.co.uk.

Til info: Jeg har vært på pressetur som er tilrettelagt for meg med hjelp av det lokale turistkontoret. Reise og opphold er dekket. Noen måltider er dekket, men resten er dekket av meg selv.

Forrige

Retroalarm! Bakt potet med digg fyll

Magisk Michelinstemning i Trondheim

Neste

6 kommentarer om “Key lime pie, er den egentlig fra Key West?”

 1. Bare elsker, eeeeeelsker key lime pie! Men det er desverre «hundre år siden» jeg hadde det. Skal lage raspeballer til et bursdagsbarn neste helg (evigheter siden jeg laget det óg). Tror piskatusen jeg skal lage key lime pie til dessert. Så takk for oppskrift! .Vestlandet og Junaiten blir kanskje a match made innheaven? Bill mrk en million kalorier

  Svar
 2. Tusen takk for flott gjennomgang – deilig å få din utmerkede hjelp til å få klarhet i ting en har lurt på. Jeg spiste mitt første og til nå eneste stykke på en bitteliten bar på en flyplass i Virginia, og jeg husker det som sjukt godt. Klar for å lage min egen med oppskriften du valgte nå!

  Svar
 3. Har ennå ikke smakt resultatet, men da jeg blandet eggeplommer, limesaft og kondensert søtet melk skulle det bli tykt står det??? Det skjedde ikke i det hele tatt 😂men jeg stekte den en del lenger, det så ut som den ble stivere ihvertfall. Var det feil å bruke mixmaster, skulle jeg brukt bare manuell visp?

  Svar

Legg igjen en kommentar