24-stjerners middag

Har du noen ganger blitt servert av 8 kokker på en og samme kveld der alle har tre Michelinstjerner? Ikke det, nei. Det har faktisk jeg.

Snakk om klype-seg-i-armen-opplevelse.
Anledningen var den årlige matkonferansen, Gastronomika, som foregår i San Sebastian. For den som ikke kjenner til San Sebastian, kan jeg med hånden på hjertet si at det er her og i resten av Baskerland du finner Spanias aller beste kjøkken. Det er i dette området tettheten av Michelinrestauranter er den aller største.
Hva hadde Ferran Adrìa og El Bulli vært uten Arzak for eksempel? Hva hadde raffinert grillmat vært uten de mange asador’ene i Baskerland som for eksempel Asedor Extibarri?

Kveldens hovedperson, Carme Ruscalleda.

Hvert år under Gastronomika holdes det en eller flere middager for spesielt inviterte og presse. Årets store begivenhet var feiringen av tre-stjerners kokk Carme Ruscalleda, som har hatt en lang karriere som gourmetkokk i Catalonia. Hun har flere restauranter både i Spania og i utlandet.

Vi startet med å spise så mye østers, spekeskinke, trøffel og ekte kaviar som vi kunne klarer. Dette er luksus, og jeg vet at det kan høres kvalmt ut. Det er nesten for mye, til og med for meg, så bær over med meg.

Ikke alle kokkene er igjen til slutten av måltidet, dessverre. Ángel Léon måtte stikke tidlig for å forberede presentasjonen han skulle ha under Gastronomika dagen etter.
Fra venstre: Joan Roca, Carme Ruscalleda (sønnen hennes sitter med ryggen til i bildet), Pedro Subijana, Martín Berasategui, Jordi Cruz, Elena Arzak (Pappa Juan Mari hadde også tatt kvelden), Eneko Atxa.

Maten som da skulle serveres ble tilberedt av åtte, spanske kokker med tre Michelinstjerner. For en fest!

Første rett var kreert av Ángel Léon fra Aponiente restaurant i Cadiz. Han lager retter fra havet og han er verdt å sjekke ut for han er svært fremtidsrettet når det kommer til å bruke ingredienser fra havet på nye og overraskende måter. Han jobber nå blant annet med å lage melkefri ost med mug som om det skulle være muggoster slik vi kjenner dem . Et besøk på hans restaurant står høyt på min liste.
Retten han serverte var «Sea Bacon». Tynne skiver av fisk som smakte bacon, rett og slett. Helt fantastisk.

Joan Roca under årets Gastronomika.

Andre rett kom fra Joan Roca fra El Celler de Can Roca i Girona. Jeg har spist på denne restauranten to ganger og det er rett og slett det beste jeg har fått servert – begge ganger. Restauranten har blitt kåret til verdens beste restaurant flere ganger. Jeg har også vært heldig å intervjue Joan Roca ved et par anledninger.

Hans rett var en lekker liten trøffel-marengs med konfitert eggeplomme fra vaktel og skiver av hvit trøffel på toppen. Den smeltet i munnen.

Jordi Cruz fra Abac restaurant i Barcelona serverte tredje rett som var en todelt rett bestående av nigiri med akkar pakket inn i tunfisk-skinn. Del to besto av villaks, gravet eggeplomme, ørret rogn, soyasmør i et skall laget av nori. Seriøst lekker rett.

Fjerde rett var min favoritt denne kvelden. Eneko Atxa har Azurmendi Restaurant utenfor Bilbao. Restauranten hans er blitt kåret til verdens mest bærekraftige restaurant ifølge The World’s 50 Best Restaurants. Den sympatiske kokken serverte en fantastisk rett med grønnsksgéle, reker og tomater. En slags moderne kabaret, kan man si.

Far og datter Juan Mari og Elena Arzak driver den fantastiske restauranten Arzak i San Sebastian. Jeg har spist der tidligere og måltidet var en fargefest og en reise i gode og eksotiske smaker. Retten de serverte denne kvelden var «dagens fisk» og shio koji. Nydelig makrell viste seg å være dagens fisk denne kvelden.

Sjette rett var en todelt rett signert Pedro Subijana fra Akelarre restaurant i San Sebastian. Den koselige «bartefransen» serverte en fantastisk havabbor i en fantastisk dashi og så en tartar av havabbor ved siden av.

Martín Berasategui fra Martín Berasategui restaurant i Lasarte-Oria (Baskerland) sto for de deilige dessertene som besto av sitron med basilikum (nydelig kombinasjon), grønne bønner (!) og mandler. Han lagde også petit four-brettet vi fikk til kaffen med de deiligste små munnfuller.
Jeg var heldig å få spise på Restaurante Eme Be Garrote, som er hans en-stjerners restaurant under samme opphold i San Sebastian. Martín Berasategui har mange gourmetrestauranter.

Petit four med jordbær og hasselnøtt-toffee.

Til info: Jeg var invitert av Visit Spain til å delta på Gastronomika i San Sebastian

Forrige

Klart for regionsfinale av S.Pellegrino Young Chef

Forbered deg til Shanghai-turen. Her er noen tips

Neste

2 kommentarer om “24-stjerners middag”

  1. Ser helt nydelig ut, og kjenner igjen essensen i de ulike aktørenes presentasjoner. Aponiente’s marine varianter av spekemat er HELT fantastiske, og settingen unik. Gå til lunch og få bord med utsikt mot lagunen der du kan oppleve krabbenes fest i mudderet utenfor ved lavvann…
    Blir nok en tur neste år også…

    Svar

Legg igjen en kommentar