For en måned siden besøkte jeg Shanghai. Dette var en reise jeg hadde planlagt for lenge siden og det er det flere grunner til. En tur til Kina krever forberedelser.
Når du har booket flybilletten din til Shanghai må du finne et hotell som passer din lommebok samt beliggenhet i byen som er Kinas aller største med ca 24 millioner registrerte innbyggere.
Mange velger å bo rundt bredden av The Bund der det er mer liv og internasjonale butikker og hoteller. Jeg foretrekker å bo i koselige områder i den franske bydelen, French Concession. Finn ut av dette og bestill hotell.
Nå har du flybillett og hotell. Nå kan du gå videre. Dette må du huske å sjekke:
Passet må ha minst to sider ledige ved siden av hverandre.
Nødpass vil ikke bli godtatt.
Passet må være gyldig minst 6 måneder ved innreise og passet kan ikke ha sprekker eller skader.
Søker du om vanlig turistvisum vil visumet kun være gyldig fra dagen du får visumet og 90 dager fremover. Du må altså reise innen disse 90 dagene, så sørg for ikke å søke om pass for tidlig, men ikke for sent for det kan ta mange uker å få visum. Du kan oppholde deg maks 30 dager i Kina på turistvisum.
Nå kan du begynne søknadsprosessen. Det gjør du ved å gå inn her. Dette er et elektronisk søknadsskjema som er omfattende. Det du må ha for hånden er et bilde av deg selv med hvit bakgrunn og med håret bak ørene. Mobilbilde er helt ok. Jeg tok faktisk en selfie av meg selv mot hvit vegg og det ble godtatt.
Det er masse rart du må fylle inn. Alt fra hvor du har gått på skole til alle jobber du har hatt med kontaktpersoner og telefonnummer og adresser. Du må også svare på flere spørsmål om foreldrene dine samt oppgi alle land du har besøkt de siste fem årene. Jeg glemte å føre på noen land, da jeg reiser veldig mye og det er vanskelig å ha fullstendig oversikt, men det gikk også bra.
Når du har fylt ut skjemaet og sett nøye over, sender du det inn. Da kan du ikke gjøre forandringer. Det må du være klar over. Print ut skjemaet og noter deg Application ID-nummeret.
Neste skritt er å bestille time på Ambassaden for å levere søknaden fysisk med bookingen til hotellet, kopi av flybillett, kopi av passet ditt, selve passet ditt samt AVAS-bekreftelse (bekreftelsen på bestilt time). Du må også ha med alt av papirer fra evt reiseoperatør og reiserute. Det kommer de til å beholde på ambassadens visumkontor til visumet er utstedt. Det kan ta flere uker.
Bestilling av time til ambassaden skjer her.
Når du har fått bekreftet time er det en ting du må passe på: Møt opp LENGE før avtalen. Adressen til visumkontoret er: Holmenveien 5, Vinderen i Oslo. Møt opp en halvtime før avtalt tid for å være en av de første i køen, for når dørene åpnes er det kølappsystem og hvis du ikke vil tilbringe hele dagen på visumkontoret anbefaler jeg deg å komme tidlig. Det sparer deg for masse tid.
Når alle papirer og pass er levert inn får du en kvittering. Denne må du passe på å ta med deg når du henter passet ditt til avtalt tid. Det skjer som oftest etter en uke. Samme opplegg gjelder da: Møt opp før tiden og ta kølapp, betal med kort og ta med deg passet hjem. Jeg har sett folk bli avvist på visumkontoret så det kan være du må prøve å søke flere ganger.
Nå er du klar til tur. Pass med visum har du i hånden og du kan reise.
Ved ankomst til Shanghai må du først registrerer fingeravtrykk før du går i passkontrollen. Dette er helt ukomplisert.
Hva må du være klar over? Jo, all planlegging av hvor du skal reise og serverdigheter, restauranter du vil besøke bør du skrive ned i et notat. Du kan nemlig ikke legge inn stedene i Google Maps for ingen av Google-produkter kan ikke brukes i Kina. Den store kinesiske internettmuren stenger for innsyn i dine daglige hjelpemidler. Så derfor kan du ikke bruke Facebook, Google, Instagram, Messenger og Google Maps i Kina.
Ok. Hva gjør man da?
Det finnes gode alternativer. Karttjenesten Maps.me er en fin erstatning til Google Maps. Last ned appen og sett deg inn i den i forkant. Som i Google Maps kan du lagre steder og adresser du ønsker å reise til, som restauranter eller særverdigheter. Men det er en hake. Det er ikke alltid lett å finne stedene på kartet fordi noen har kun kinesisk navn og veinavnet kan staves forskjellig. Men gi ikke opp. Dette finner du ut av, men sett deg inn i det før du reiser til Kina.
Det aller beste med Maps.me er at den virker selv om du ikke er på nett. Det er ikke wifi overalt og da er man avhengig av å kunne sjekke kartet når man er offline. For meg var denne appen den aller mest hjelpsomme. Dessuten kan man velge om kartet skal vises med hovedveier angitt eller metrolinjer, og da er det faktisk ganske lett å finne frem.
I stedt for Messenger laster du ned en app som heter WeChat. Dette er Kinas svar på messenger og Facebook i samme app og du kan bruke den som en meldingstjeneste som Messenger uten problemer. Men du må være online for å bruke den. Jeg kommuniserte med min mann i Norge via denne appen mens jeg var i Shanghai.
Det finnes veier å komme seg på Facebook osv, men de er ulovlige. Det finnes det som heter VPN som gjør at det ser ut som du søker i et annet land og ikke i Kina. Men disse stenges jevnlig av kinesiske myndigheter. Det finnes en VPN som heter ExpressVPN som mange bruker. Du velger selv om du vil bryte loven eller ikke. Skaff deg et abonnement før du reiser hvis du vil prøve VPN.
Wifi: Du finner mange steder der du kan logge deg på nettet. Store kjeder som Starbucks har godt nett. Du må registere telefonnummeret ditt, så får du tilsendt kode.
Det finnes også forskjellige Wifi-punkter i byen, gjerne ved telefonkiosker.
Appen «That’s» er en fin måte å skaffe seg oversikt over ting som skjer i Shanghai på restaurantfronten, utstillinger, museer og andre kulturelle ting.
Mappen Shanghai Metro er også et must. Shanghai har et utrolig bra metrosystem som er enkelt å bruke og enda enklere å forstå. Det er så logisk at det faktisk er godt gjort å ikke skjønne det. Jeg reiste ikke feil en eneste gang da jeg var der, til forskjell fra da jeg besøkte Tokyo i fjor.
Det er ekstremt billig å reise kollektivt. Jeg kjøpte et kort som heter «Shanghai Public Transportation Card» som du kan fylle på penger etterhvert som du trenger mer å reise for. Jeg fylte på 100 RMB (eller CNY som man også kan skrive). 100 CNY koster 130 norske kroner (november 2019). Det koster 20 CNY for selve kortet, som du kan bytte inn etter bruk og få pengene tilbake.
Jeg var i Shanghai i fire hele dager og jeg brukte ca 50 CNY totalt på metro. Det er så billig! Du kan bruke kortet på metroen til og fra flyplassen, på busser og på ferger. Du kan også bruke det i taxi og som betaling i enkelte butikker og restauranter.
Hoteller: Det er faktisk ikke så dyrt å bo på gode hoteller i Shanghai. Jeg bodde på et superkult hotell med fem rom beliggende i et design-showroom rett ved handlegaten Huaihai Middle Road. Sjekk ut Paper feat. H12 for priser. Anbefales på det varmeste.
Shanghai er en utmerket by å gå i. Brede fortau og det faktisk ikke så mange folk i gatene som man skulle tro. Du kan til og med sykle. Spesielt i bydelen French Concession er det sykkelvennlig. Flere bysykkel-selskaper finnes i byen. Culture Trip har en fin guide til hvordan du leier bysykler og appen du trener for å bruke syklene.
Det du skal være oppmerksom på både som syklist og forgjenger er motorsyklene. De er det mange av og de er alle elektriske og lydløse. Noen er til og med uten lys (og på rødt lys), og det kan være vanskelig å få øye på dem. De kjører også på fortauet… så pass på.
Penger: Kina har som mål å bli verdens aller første kontantløse land. Vel, det er en lang vei frem til det. Som utlending er du nødt til å ha cash, for mange steder tar ikke engang Visa eller kredittkort. Dette reguleres av staten og derfor ikke mye å hisse seg opp over. Oppturen er at det finnes banker på hvert gatehjørne i Shanghai. Men ikke alle banker tar våre visakort. Men de fleste gjør det. Du finner ut av dette. De små ATM-båsene er smarte. Du får ikke tatt ut penger før du har låst døren inn til boden din. Dette er for sikkerhetsmessige grunner. Når det er sagt. Jeg har aldri følt meg så trygg som da jeg var i Shanghai, og jeg var helt alene i storbyen i fire hele dager.
Ha derfor nok penger i små sedler når du er i Shanghai.
Hva ventet jeg meg før jeg kom til Kina? Jeg ventet meg et land som var langt bak Norge og vår del av verden. Virkeligheten er noe annet. Vi har masse å lære av Kina på mange måter. De har et stort fokus på resirkulering både for privatpersoner og bedrifter. I hver gate står store resikuleringsbokser som inneholder kategorier som er nøye illustrert med tegninger.
Jeg ventet meg kø og kaos med tanke på hvor mange folk som bor i byen. Det stemmer ikke. Det er lettvint å komme seg frem og lite kaos.
Hosting, harking og spytting: Ja, det stemmer at kinesere har en annen kultur enn oss. Det harkes og det spyttes, men du ser ikke spyttklyser på gaten. De spytter steder der man ikke ser der.
En ting som vi vil synes er annerledes er mangelen på høflighet når man går av og på metro eller buss. Her er det ikke «først av, så på» som gjelder. Det er mest «først på» som gjelder, så lær deg å bruke albuer før du kommer til Shanghai.
En annen litt rar ting er at alle tørker klærne sine der det er plass. Det kan være på et torg, i en handlegate eller i et veikryss midt i trafikken.
Men en ting vi kan lære av er de rene offentlige toalettene som finnes over hele byen. De vaskes jevnlig og koster ikke noe. De er ofte pyntet med blomster også. Men du må regne med å tisse på huk. Toalettene som finnes her og på kjøpesenter er av denne typen.
I Shanghai, som kalles the “Pearl of the Orient” holdes gatene rene for søppel. De kostes hele tiden og jeg skjemmes når jeg tenker over hvordan det er i Oslo i forhold.
Alkohol er ikke spesielt dyrt i Shanghai. Byen har mange gode vinbarer og restauranter og det koster mye mindre for gode viner i glass eller i flaske enn det vi er vant til. Det samme gjelder mat. Mat på gata er veldig billig og trygt. Gå der det er kø og du er safe. Jeg hadde ikke antydning til mageproblemer da jeg var der.
Språk: Mange snakker ikke engelsk, men de er svært imøtekommende, snille, blide og hjelpsomme. Med litt fingerspråk kommer man langt.
Jeg skal snakke mer om maten i Shanghai i et annet innlegg. Denne gangen handlet det om de praktiske tingene du må sette deg inn i før du reiser. Håper du synes at dette var nyttig.
Til info: Jeg fløy til Shanghai via Helsinki med Finnair. De sponset flyreisen min. Alt annet ved turen er betalt av meg selv. Finnair flyr flere ganger i uka til Shanghai. Dette er den korteste veien til Shanghai fra Norge.