Beurre blanc. Sausen du kan bruke til alt!

//Annonsesamarbeid med Rørosmeieriet//

Å kunne lage gode sauser er noe du bør bruke tid på å lære, for det kan redde den mest kjedelige ingrediensen.

Denne gangen har jeg laget en smørsaus, eller en Beurre blanc som det heter på fagspråket. En god Beurre blanc skal ha rikelig med smør. Godt smør.

Smøret jeg bruker er økologiske Rørossmør. Dette smøret er laget med økologisk lagret rømme, det inneholder mindre laktose og mindre vann enn andre smør på markedet, noe som gjør at smøret er mer konsentrert på smak. Smøret er i tillegg saltet med kråkebollesalt fra Nordic Sea salt . Det smaker rett og slett veldig godt. Det er fast inventar i kjøleskapet vårt og jeg må ha det på brødskiva om morgenen.

Har du ikke prøvd økologiske Rørossmør bør du sjekke det ut. Skjær av noen biter smør og legg det på en skål, så er det lett å smøre utover brødskiven (eller på vafler) når du trenger det.

Men smør kan brukes til mer enn på brødskiva. Jeg bruker vel smør i det aller meste når jeg tenker meg om. Denne gangen har jeg brukt det i en god Beurre blanc, sausen som er perfekt til fiskeretter og dampede asparges.

Men det er ikke en fiskerett jeg går for denne gangen. Jeg benytter meg heller av sesongens aller beste rotfrukter, nemlig beter. Beter er søte på smak og de trenger en fin syrlig balanse. Derfor er en Beurre blanc perfekt tilbehør til retten jeg lager. Betene lager jeg på tre forskjellige måter: Bakt i ovnen, syltet og fritert. Så enkelt og så godt. For ekstra smak og konsistens rister jeg hasselnøtter i ovnen. Dette blir en rett som alle vil like. At den er vegetarisk skader jo heller ikke.

Sausen er enkel å lage. Den består av sjalottløk, hvitvin, hvitvinseddik, salt og pepper, fløte og masse smør.

Må sausen ha hvitvin? Ja, den må det, men frykt ikke. All alkohol fordamper og du vil ikke merke noen bieffekt av å spise sausen.

Fløte i en beurre blanc? Ja, det er et lite triks. Det gjør sausen fyldig og fin. Jeg bruker økologiske Rørosfløte med 39% fett. Det er ikke mye som skal til, men det gjør virkelig en stor forskjell.

Se etter disse kvalitetsproduktene i butikken.

Hva gjør man? Finhakket sjalottløk kokes med tørr hvitvin, hvitvinseddik og fløte til du har 1/3 av innholdet tilbake i gryten. Jeg liker å sile av løken. Noen bruker denne i sausen, men jeg synes ikke det er spesielt godt. For meg har løken nå gitt fra seg smaken til sausen slik jeg liker det.

Beurre blanc. Vil du lage en Beurre rouge bytter du ut sjalottløken med rødløken og hvitvinen erstattes av rødvin.

Så er det bare å piske inn terninger av kaldt smør og voila! Nå har du laget en ekte Beurre blanc. Sausen må brukes mens den er varm. Skal du bruke den senere må du sørge for å holde den varm, men uten at sausen sprekker. Mitt tips er å lage den rett før servering. Det er ingen sak. Selve vin- og løkreduksjonen kan du dog lage i forkant.

Retten før den deilige sausen helles over.

Jeg skal gi deg oppskriften på hele retten, ikke bare sausen, så her kommer den:

Beurre blanc med beter på tre måter

Ingredienser

  • Beurre blanc:
  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1,5 dl tørr hvitvin
  • 1/2 dl hvitvinseddik
  • 3 ss økologiske Rørosfløte med 39% fett
  • 1 pakke (250 g) økologisk Rørossmør
  • Grønnsaker:
  • 1 pakke betemiks med rødbeter, gulbeter og polkabeter
  • 1-2 blå kongo-poteter (blå poteter)
  • nøytral olje til fritering
  • salt og pepper
  • olivenolje til baking av grønnsaker
  • salvie eller andre urter som for eksempel bladpersille eller timian
  • 1 neve hasselnøtter
  • Syltevæske:
  • 1 dl sukker
  • 1/2 dl eddik (vanlig 7%)
  • 2 dl vann

Slik gjør du

1

Sausen: Ha finhakket sjalottløk i en gryte med hvitvin og hvitvinseddik. Kok opp. Tilsett fløte og kok inn til du har 1/3 av innholdet tilbake. Sil av løken. Du velger selv om du vil ha den med i sausen eller ikke.

2

Skjær kaldt smør i terninger og ha dem i sausen litt etter litt under omrøring.

3

Salt og pepre etter smak. Sausen skal være syrlig.

4

Grønnsakene: Vask betene og skjær av endene. Del betene i forskjellige former som tykke skiver og båter. Legg dem separat for de farger av. Spar en gulbete og en polkabete. Skjær disse i tynne skiver med en mandolin.

5

Betene som skal i ovnen vendes i litt olje (bruk gjerne god olivenolje) og får et dryss salt. (ikke pepper for det misfarger betene). Sett formen i forvarmet ovn på 200 grader i ca 20 minutter.

6

Halvparten av betene du har holdt til side skal friteres og halvparten skal syltes.

7

Kok opp en klassisk syltevæske og avkjøl den. Legg gulbetene i en del av laken og polkabetene i en annen skål. Disse syltes på kjøkkenbenken i ca 30 minutter.

8

Ta frem mandolinen en gang til og skjær den blå poteten i tynne skiver.

9

Varm 1 liter nøytral olje i en gryte med høy kant. Når oljen er varm følger du med hele tiden. Legg noen skiver beter i oljen og friter til du har chips. Ikke fyll på med for mange skiver av gangen. Det er bedre å gjøre dette i puljer. Ikke la oljen være alt for varm, for da vil betene bli alt for mørke i fargen. Gjør det samme med blåpoteten etterpå. Den må friteres separat fordi den har et annet sukkerinnhold enn betene og må derfor behandles forskjellig.

10

Legg de friterte skivene av beter og potet på et kjøkkenpapir. Friteringen kan du gjøre i forkant.

11

Legg hasselnøtter på et stekebrett og sett dem i ovnen på ca 120 grader i ca 5 minutter eller til de blir svakt gylne. Gni av skallet og grovhakk dem.

12

Nå danderer du biter av bakte beter på et fat. Så legger du på syltede skiver og til slutt friterte beter og blåpotet. Strø over nøtter og urter og server sausen til.

Ferdigsauset rett. Nå er det bare å nyte!

Til info: Dette innlegget er laget som en del av et kommersielt samarbeid jeg har med Rørosmeieriet. Jeg er veldig stolt over å samarbeide med denne produsenten som jeg synes lager ekte økologiske kvalitetsprodukter.

Forrige

Forbered deg til Shanghai-turen. Her er noen tips

Slik gikk det med de unge kokkene i S.Pellegrino Young Chef

Neste

4 kommentarer om “Beurre blanc. Sausen du kan bruke til alt!”

  1. Vidunderlig god saus! Har laget den to ganger. Den ene gangen til melkeposjert kveite.. Tilsatte da lakserogn og litt hakket gressløk og serverte sausen med dampet kveite, sprøstekte potetskiver og strimlede grønnsaker. (he he, høres ut som om sausen spilte hovedrollen her, men det gjorde den jo i og for seg)

    Har også servert den til ryggfilet av torsk. Tilsatte små biter av Gravensteinepler i sausen. Gulrotpure og byggotto. Nydelig.

    Svar
    • Dæven, så deilig det hørtes ut! Ja, dette er virkelig en saus man kan bruke til alt. Så gøy å høre at du bruker oppskriftene og får glede av dem, og ikke minst bruker dem på helt nye måter. Takk for tilbakemelding og inspirasjon.

      Svar
  2. Hei! Tenker du at jeg kan servere kveite med beurre blanc, og ha rødvin å drikke? Burde gå bra det? Mannen min sier vi kan lage beurre rouge, men… hva sier eksperten?

    Svar
    • Hallo Elin! Du kan lage denne versjonen og fremdeles servere en lett rødvin med minimalt med tanniner. Eller gjøre som mannen din sier. Dere har begge rett her.

      Helle

      Svar

Legg igjen en kommentar