Mine akevitt-favoritter til rakfisk

Da er det den tiden av året igjen: Dagen da jeg har date med meg selv. Hvert år dekker jeg pent opp, tilbereder rakfiskmåltid og skjenker meg en øl og akevitt. Dette er hellig stund for meg.

Du synes kanskje det høres stakkarslig ut å sitte der alene? For meg er det en av årets aller hyggeligste kvelder. Jeg trives i mitt eget selskap og jeg elsker rakfisk. Det gjør ikke min mann eller noen av mine venner.

Jeg har spist rakfisk helt siden jeg var liten og jeg har alltid likt smaken. Som matblogger har jeg prøvd å lage varianter av rakfisken, men jeg har nok konkludert med at originalen er den jeg liker best.

Andre oppskrifter på rakfisk:

Rakfiskmousse og cava, Moderne rakfisk, Rakfisktartar, Blinis med rakfisk

Det finnes mange måter å servere rakfisken på. Jeg sverger til flatbrød kontra lefse. Som trønder liker jeg å lage «en beta» – en flatbrødbit med alle ingrediensene på slik at man får smaken av alt i en og samme bit. Og ingrediensene jeg må ha er godt smør, ekte seterrømme, rødløk, rødbeter, mandelpoteter og selvsagt god rakfisk.

En beta med alt! Den perfekte måten å spise rakfisk på.

Jeg liker rakfisken sterk og lagret. Er du ikke så vant til å spise rakfisk anbefaler jeg deg å prøve med en middels lagret variant.

Det eneste jeg har gjort annerledes i år er å lynsylte rå rødbeter fremfor å bruke de ferdigsyltede på glass. Det er rett og slett fordi jeg synes disse kan bli i søteste laget og de tar over mye av smaken av fisken. Jeg lynsyltet rødbetene i 15 minutter ved å koke opp 2 dl vann. Jeg tilsatte 5 ss vanlig eddik, 1 ts salt og 3 ss sukker. Rødbetene skrelte jeg og strimlet. Disse stavene la jeg i syltelaken når den var avkjølt i fem minutter. Rødbetene lot jeg ligge i syltelaken i 15 minutter mens jeg tilberedte de andre ingrediensene.

Godt smør, ekte rømme og deilig flatbrød.

Det er enkelt å lage et rakfiskbord. Du skjærer opp fisken i tykke skiver. Mandelpotetene kokes forsiktig slik at de ikke sprekker. Løk skjæres i tynne skiver og rømme og smør legges i skåler. Nå er det faktisk kun to ting som gjenstår: Finne øl i kjøleskapet og skjenke opp et glass akevitt.

Jeg fant en skikkelig god øl i vanlig matbutikk. Gardsøl (Saison Farmhouse Ale) fra Kinn Bryggeri skriver på etiketten sin at dette er et øl som går skikkelig bra til fisk, og det hadde de jammen meg rett i. Ølet har ikke så mye kullsyre, noe som er gra når man drikker øl til mat, etter min mening.

Akevitten er vanskeligere. Det finnes så utrolig mange typer på polet og det er lett å gå seg vill.

For et par uker siden besøkte jeg Stig Bareksten på OSS CRAFT Distillery utenfor Bergen. Her fikk jeg smake Nansen – akevitten han også skal lansere i USA om ikke lenge.

Stig Barkesten

Jeg trodde jo i min sarte sjel at all akevitt gikk perfekt til generell julemat. Ifølge Stig Bareksten gjør den ikke det.  – Akevitt er best til fisk som rakfisk og lutefisk. Akevitt og salt mat passer egentlig ikke så bra, sier Stig.

Villkarve fra Inderøy.

Det sies at Stigs Nansen-akevitt er feminin i stilen. Jeg synes ikke nødvendigvis det. Den er tør og den inneholder under 3 gram sukker per liter. Dessuten er den ikke like karvesterk som noen av klassikerne. Han bruker heller mer av andre krydder: Nellik, sitrus, kanel, malurt, grains of paradise, stjerneanis og selvsagt kvann. Han bruker selve fatet som ingrediens. Han gir akevitten særegenhet, men er allikevel tro mot tradisjonene. Selv mener han at han lager en akevitt for folk flest.

Stig Bareksten var med å røske litt opp i den konservative akevittproduksjonen i Norge. Det resulterte i Arvesølvet. Han er ikke lenger en del av teamet rundt Det Norske Brenneri, men gikk sin egen vei og startet OSS CRAFT Distillery.

Akevitt er en drikk mange synes er krevende. Dette gjelder nok især den yngre generasjon. Dette synes jeg er synd, for akevitt er kultur og tradisjon – på samme måte som rakfisk. Jeg håper flere vil føre tradisjonen videre med god drikke til god mat.

Les mer: Lær om akevitt og bruk den i en spennende rett

Akevitt skal nytes, ikke styrtes. Riktig glass er viktig for å få mest mulig ut av aroma og smak. Stig Bareksten har gode tips til hvordan du smaker akevitt:

– Hell akevitt i et tulipanformet glass. Blås i glasset for å få ut alkoholdunsten. Dette frigjør aromaene. Server akevitten ved romtemperatur. Varm opp glasset ved å ha håndflaten mot bunnen av glasset.

– Når man smaker på noe man tror man ikke liker skal man ta en ordentlig slurk, ikke nippe. Munnen skal oppfatte alle aromaene. Hold akevitten i munnen noen sekunder før man svelger. Spriten skal blande seg litt med spyttet som utvikles i munnen.

– Drikk vann for å nøytralisere munnen før du smaker på neste akevitt, anbefaler Stig Bareksten.

Nå tilbake til mitt rakfiskgilde, alenefest og høydepunkt hver førjulstid.
Jeg har mat og øl, men klarer ikke å velge akevitt. Her må jeg prøve et utvalg og se om Stigs teori om at akevitt passer best til fisk stemmer.

Disse akevittene prøver jeg til rakfisken:

Nansen Aquavit.  Jeg er enig med Stig Bareksten om at dette er en akevitt som passer godt til fisk. Den er rund i munnen og kryddersmaken er jevn. Det er ingen krydder som stikker seg frem og tar for mye plass. Jeg er fan av denne.

Gilde Juleaquavit 2017.  Dette er en akevitt som jeg ikke er så glad i å drikke alene uten mat. Jeg synes den er litt for søt og at fatpreget er litt for kraftig. Dog passer denne veldig godt til rakfisken. 5 gram sukker per liter er ganske mye etter min smak.

Hellstrøms Juleaquavit 2017 Fjorårets juleakevitt fra Herr Hellstrøm var en favoritt her hjemme. Den funket så godt i cocktails og til koldtbord. Til årets rakfiskmiddag synes jeg den er for parfymert. Er det for mye koriander og kardemomme jeg smaker? Dette er nok akevitten som smaker best til annen julemat enn rakfisk. Jeg har ikke gitt opp altså, og skal definitivt prøve den til kjøttretter og se om den passer bedre der. Det jeg liker med den er at den er tørr og inneholder under 3 gram sukker per liter.

Beito Rakfiskakevitt. Denne inneholder også 5 gram sukker per liter, men den fremstår tørrere. Den er skarp og macho og renser skikkelig opp i ganen. Dette er ikke akevitten for nybegynnere og akevittskeptikere.  Jeg liker den til rakfisk, men måtte smake flere ganger for å venne meg til stilen.

Arvesølvet. Jeg ble advart av produsenten om at denne ikke passer så godt til rakfisk, og de har rett. Den flater ut i smaken og gir ikke noe spenning til rakfisken. Akevitten er veldig god alene og den inneholder under 3 gram sukker per liter.

Smaken er som kjent som baken og det kan være vanskelig å vite hvilken akevitt hva gjestene liker. Det Norske Brenneri har gjort det enkelt for oss og laget en liten kasse med 10 (á 5 cl) småflasker forskjellig akevitt. I denne kassen finner du også Hellstrøms juleakevitt og Arvesølvets juleakevitt. Les mer her: Brenneriets Julekasse (10x5cl) 2017. Denne løsningen er morsom for de som vil prøve litt forskjellig akevitt til julematen.

Personlig liker jeg aller best å fylle akevitten over på en fin klunkeflaske. Det gjør seg på julebordet og det er for meg litt ekstra stas. Jeg er ikke så glad i å sette flaska rett på bordet, og især ikke i julen.

Jeg håper du ble inspirert til å lage et rakfiskmåltid, selv om du kanskje er alene om å like smaken på den fermenterte fisken. Det er ingen skam å dekke pent opp og nyte et godt julemåltid alene.

Nå er det alene-hjemme-fest hos meg, så da logger jeg av.
Forrige

Millionbøf – kjøttdeiggryten du vil elske

Vietnamesisk kokoskaffe med peanøttkaramell

Neste

Legg igjen en kommentar