Mandelpotetblinis med rakfisk, pepperrotkrem og lynsyltede rødbeter

En gang i året har jeg rakfisklag. Den eneste gjesten tilstede er meg selv. Dette er fordi mannen min ikke liker rakfisk, og fordi jeg nyter å spise den alene. Jeg har alltid spist rakfisk og vanligvis spiser jeg den på tradisjonell måte. I år har jeg prøvd noe annet.

Rakfisk på mandelpotetblinis med pepperrotkrem, lynsyltede rødbeter og vårløk er en perfekt forrett eller fingermat. Det er også en mildere utgave av den ellers stramme retten. Pepperrotkremen demper den kraftige smaken. Så er du en «rakfisk-jomfru», vil jeg anbefale deg å prøve denne.

Kjøp et fint stykke rakfisk hos fiskehandleren din. Supermarkedene har også rakfisk. Skjær rakfisken i passende stykker evt. skiver.

Start med mandelpotetblinisene:

Kok 300 g mandelpoteter med skall på. Sørg for at vannet ikke fosskoker, for da vil skallet spreke og potetene eksplodere. Når de er ferdige, skreller du dem. Legg potetene i en bolle og mos dem. Tilsett 1 egg, 1/2 dl smeltet smør, 1/2 ts bakepulver, salt, pepper, en klype sukker og 1 dl melk. Tilsett mel til du får en «babygrøt-konsistens». I en varm panne smelter du litt smør og legger små klatter med røre. La pannekakene/blinisene være fine og gylne før du snur dem. Stek på begge sider. Legg dem over på litt tørkepapir etter at de er ferdigstekte for å fjerne overflødig fett.

Mos mandelpotetene
Mos mandelpotetene
Stek mandelpotetblinis
Stek mandelpotetblinis

Pepperrotkrem:

Bland rømme og revet pepperrot (eller pepperrot fra glass). Den skal være ganske sterk. Jeg kan ikke spise melkeprodukter om dagen, så jeg lagde en majones der jeg tilsatte pepperrot. Skikkelig deilig!

Lynsyltede rødbeter:

Skrell et par rå rødbeter og skjær dem i tynne, tynne staver. I en bolle blander du 1/2 dl epleeddik, 1 ss salt og 1 ss sukker, samt 2 dl vann. Rør med en skje for å løse opp salt og sukker så godt du kan. Legg rødbetstavene i laken. La dette ligge i en time i romtemperatur. Sil av og bruk til retten.

Finhakk vårløk og du er klar til å montere retten. En blinis, noen skiver rakfisk, en klatt pepperrotkrem, noen rødbetestaver og et dryss av vårløk.

Hva drikker jeg til? Øl og akevitt, selvsagt! Og ikke hvilken som helt akevitt: Arvesølvet er best til rakfisk.

Forrige

Mitt hemmelige våpen

Aioli på en-to-tre

Neste

Legg igjen en kommentar