Dry Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm er en av de skumleste personene jeg vet om. Han oser frykt. Jeg var rimelig betenkt da jeg skulle prøve den nye juleakevitten hans, men allikevel nysgjerrig.

Hvorfor frykter jeg kjendiskokken? Jeg er skeptisk til stilen hans slik han fremstår i offentligheten. Jeg liker ikke strenge folk som kjefter. Dessuten er jeg skeptisk til folk som sier «Jeg vet det som er verdt å vite om mat». I mine øyne skal man aldri slutte å være nysgjerrig.

Men det er ingen tvil om at Hellstrøm kan lage mat. Han har dessuten mange jern i ilden av andre produkter med navnet sitt brent inn. Akevitt, vin og gløgg er en sjanger. Gløggen er laget på økologiske druer og økologiske krydder. Det skal han ha. Den skal jeg prøve å få smakt før jul, rett og slett fordi den er økologisk, ikke fordi den nødvendigvis er laget av Eyvind Hellstrøm.

Men akevitten prøver jeg nå. Den kommer i begrenset utvalg og er lagret på sherry- og madeirafat. Jeg drakk den til rakfisk forleden dag og den er mer enn fin. Jeg liker den beskjedne karvesmaken. Den er der, men perfekt balansert med toner av sitrus. Fatpreget er også behagelig. Jeg klikker i vinkel hvis det blir for mye fat, for da kommer de søte vaniljetonene frem som jeg virkelig ikke liker. Den inneholder mindre sukker enn flere av konkurrentene, og det er et stort pluss. Av og til kan jeg få fornemmelsen av å drikke likør når jeg drikker akevitt, og det er virkelig ikke noe særlig. Denne var en akevitt etter min smak.

Rakfiskgilde med akevitt og øl. Det hører med.
Rakfiskgilde med akevitt og øl. Det hører med.

Les mer: Akevittcocktails i Miami

Men for å teste akevittens trendpotensial putter jeg den i en cocktail. Akevitt i drinker har vært stort en god stund, så hvorfor ikke putte Hellstrøm inn i en trendy setting? For at det ikke skal bli for unormalt, Eyvind Hellstrøm er jo ikke den personen jeg forbinder med ordet trend, velger jeg å lage en klassisk cocktail: En versjon av en Dry Martini. Den lages opprinnelig med 6 deler gin og en del tørr vermut (Martini Dry). Hellstrøm er frankofil. Kan ikke putte noe italiensk i drinken hans. Her går vi for en fransk vermut. Dessuten er det vel strengt å ha blandingsforholdet 6 til 1. Jeg justerer den til 5 til 2. Det er bedre.

Les mer: Vermuttrenden tar av i Spania

l1040379
Dry Hellstrøm. Funker det.

Slik lager du en Dry Hellstrøm

5 deler Hellstrøm juleakevitt

2 dear Noilly Prat

isbiter

grønne oliven

Shake akevitt og vermut med isbiter. Sil over i et cocktailglass og legg to oliven på pinne på toppen.

Hvordan smaker denne cocktailen? Den fungerer meget godt og vil være en lekker cocktail å servere i juleselskap. Men den er sterk, så pass på.

Og når du blir lei av Hellstrøm så kan du bare korke ham. God jul!

Forrige

Pikekyss med lakris

INNERÅ + BØ – vinterens vakreste kokebok

Neste

Legg igjen en kommentar