Negroni Week i Firenze

Skjebnen skulle ha det slik at jeg denne uken var i Firenze – Negroniens fødeby – under selveste Negroni Week. Denne hyllestuken til drinken Negroni feires over hele verden og i alle land, men det er noe spesielt ved å være i selve Firenze når det skjer.

Jeg kan jo starte med å fortelle at Negroni er min favoritt blant cocktails. Og de som følger meg i sosiale medier vet nok allerede det.

Firenze er byen der drinken for første gang ble servert. Året var 1919 på Caffè Giacosa eller Caffè Casoni som den het på den tiden. Myten skal ha det til at Greve Camillo Negroni kom inn i baren og ville ha en sterkere drink en Americano, som var den foretrukne drinken på den tiden. En Americano består av Campari, rød vermut og sodavann. Bartender Fosco Scarselli tok utfordringen og sodaen ble byttet ut med gin. Om det var bartenderen eller greven som fant på dette er uvisst. Uansett. Plutselig ville alle ha Americano slik greve Negroni likte den. Negronien var født.

Negroni er den letteste drinken å lage i hele verden. Men den er også den cocktailen som mange lager helt feil. Man skal ha like deler gin, Campari og rød vermut. og det må måles nøye opp for ellers vil balansen bli helt feil. Det som er enda viktigere er at den er rørt iskald med nok is. Til slutt må den ha en appelsintwist.

Det finnes mange varianter av Negroni. I 1967 så Negroni Sbagliato lyset. Der erstatter man gin med prosecco. I 2002 kunne man også få hvit Negroni. Den røde vermuten ble da byttet ut med Lillet Blanc og Suze. Etter dette har det kommet mange andre Negroni-varianter som fremdeles kan kalles Negroni.

I 2013 startet man Negroni Week som en hyllest til de som serverer den kjente drinken og varianter av den.

Tilbake til Firenze.

Caffè Giacosa ble nedlagt i 2017. Tro du meg når jeg sier at jeg har drukket utallige Negronis på denne baren som Roberto Cavalli eide en periode. Det var min favoritthangout hver gang jeg var i Firenze, og det var faktisk et par ganger i året den gang det gikk direktefly til byens lille flyplass fra Oslo.

Det var ekstra gledelig for meg å høre at Caffè Giacosa har gjenoppstått som Giacosa 1815 rett over gaten for den gamle adressen. I de gamle lokalene har Armani butikk, så den gamle baren er historie. Men den lever videre i samme gate.
Luca Manni, aka Sheriffen er bar manager på Giacosa 1815.

Jeg bestiller «Nitro Negroni» som er en Negroni laget av Tanquaray 10, Vermuth del Professore, Campari Bitter og NO₂ (Nitrogen dioxide). Min kollega bestilte «Gibson Negroni» laget av Beefeater Gin, Campari Bitter og pickles. Dette er stedet å stikke innom – og så bli der en god stund, drikke seg gjennom den store menyen og tenke at man drikker historie.

Dette var jo ikke den eneste Negronien jeg drakk under mitt besøk til Firenze. Tvert i mot. På vakre Villa San Michele i årsiden over Firenze ved den lille landsbyen Fiesole ligger dette luksushotellet som jeg kommer tilbake til i en annen sak. Nå handler det om cocktails og deres cocktailmeny kan avsløre flere spennende tolkninger av Negroni. Jeg faller for fristelsen og bestiller en «Strozzi» som er laget av Citadelle gin, Campari smaksatt med jordbær, Cinzano 1757 vermouth, white creme de cacao. Den ble rett før servering sprayet med en essens laget av nellik. En fantastisk tolking av Negroni som jeg når som helst ville ha drukket igjen.

Jeg vil svinge en tur innom Locale. Baren ligger på 39. plass på The 50 Best Bars. Locale er både bar og restaurant, og den kommer jeg også tilbake til i et senere innlegg. Fabio Fanni er bar manager på denne kreative baren. «il carciofo vuo fa l’americano» er en twist på Americano. Jeg tenkte det kunne være interessant å få med en Americano også, siden dette tross alt er der alt startet før Negronien ble født.

På Locale lager de dog ikke en klassisk Americano, men en med carciofo (Cynar), vermut og Bolle (alkoholfri vin med bobler).

Sist, men ikke minst må den legendariske Negronien på Gucci Giardino 25 nevnes. Den er faktisk blitt så populær at den selges ferdig på flaske. Bar Manager Martina Boncis cocktailmeny er en fryd for øyne og ikke minst gane. Paringene til barens matretter er en av de sjeldne. Cocktailen «Mémoire di Negroni» er knallfiolett. Den lages med White bitter Luxardo, Martini Riserva Ambrato, Peter in Florence gin, Yuzu Sake, Bitter Truth Grapefruit og Butterfly Flower. Det er det siste som gir den helt syke fargen. Butterfly Flower gir en blå farge, men tilsetter man syre kommer den nydelige fiolettfargen frem. Da jeg var innom Gucci Giardino 25 var det Lorenzo Laratro som mikset drinker.
Det er en Negroni smaksmessig, men utseendemessig er det helt crazy. Jeg forstår godt hvorfor dette har blitt et av stedets aller mest populære cocktails.

Nå er det kun timer igjen før Negroni Week er over og derfor oppfordrer jeg alle til å lage en deilig Negroni i kveld. Husk like deler gin, rød vermut og Campari, og selvsagt nok is. Skål!

Forrige

A.T. – Estetisk matkunst i Paris

– Lettere å bli nummer én i verden enn å få tre stjerner

Neste

En kommentar om “Negroni Week i Firenze”

  1. Hei, jeg prøvde å drikke den i baren på et flott hotell på sjøsiden i Alessio, jeg ble veldig paff for jeg likte det faktisk ikke, det holdt med en slurk, så sånn gikk det 😂.

    Svar

Legg igjen en kommentar