INNERÅ + BØ – vinterens vakreste kokebok

Årets vakreste kokebok kom sent i år.
Kari Innerå har kommet med en fantastisk flott praktbok som hun har laget sammen med vinekspert Merete Bø og fotograf Sune Eriksen. Det har tatt fire år.

Det er flere grunner til at det har tatt lang tid. Kari driver BA 53 i Bygdøy allé i Oslo. Restauranten har eksistert i litt over et år. Etableringen av restauranten er mye av årsaken til at boken har tatt sin tid å lage. Men nå er den her og søndag lanseres den på BA 53.

Formatet er nydelig. Breddeformat er ikke vanlig å finne i norske bokhandlere. Især når det kommer til kokebøker. Boken er flott illustrert med tegninger av råvarer. Også coveret på boken INNERÅ + BØ prydes av illustrasjoner.

Flotte illustrasjoner i boken.
Flotte illustrasjoner i boken.

Boken viser steder som ligger Karis hjerte nært. Vi får et innblikk i Karis barndom i form av bilder og historier fra hennes hjemsted og familie.

Boken, INNERÅ + BØ, tar for seg sesongene og norske råvarer. Oppskriftene er mulige å lage for de aller fleste og de er særdeles innbydende, godt hjulpet av flotte bilder tatt av Sune Eriksen. Du får drikketips til hver rett. Dette er det DNs vinekspert Merete Bø som står for.

Jeg er fristet til å lage en hel skokk av oppskriftene i boka. Kari byr på rause smaker og flotte råvarere.

Boken skiller seg ut fra maten hun serverer på BA 53 ved å være 100% norsk. I restauranten er det mer internasjonal, selv om hun bruker norske råvarer fra kvalitetsleverandører.

Kapittelinndelingen i boken er ikke lagt opp på tradisjonelt vis med forretter, hovedretter og desserter. Du finner kapitlene: Skalldyr, fisk, grønnsaker, kjøtt, ost og frukt og bær. Litt som i restauranten, er rettene små. Da kan man heller lage flere retter.

Kari Innerå i sitt rettte element i Nord-Norge. Bildet er hentet fra boken INNERÅ + BØ. Foto: Sune Eriksen.
Kari Innerå i sitt rettte element i Nord-Norge. Bildet er hentet fra boken INNERÅ + BØ. Foto: Sune Eriksen.

I boken finner du spennende grønnsaksbaserte retter som for eksempel Selleribombe med hasselnøtter og brunet smør. Den får du oppskrift på lenger ned. Du får også oppskrift på en enkel og fristende krabbesalat med dillmajones og stangselleri. Begge oppskriftene er altså fra boken INNERÅ + BØ, som er å få tak i nå.

Boken kan kjøpes på nettsiden til inneraabo.no, i estauranten på BA 53 i Bygdøy allé, Howard Skøyen, Fromagerie og Gutta på haugen.

Selleribombe med hasselnøtter og brunet smør. Bildet er hentet fra boken INNERÅ + BØ. Foto: Sune Eriksen.
Selleribombe med hasselnøtter og brunet smør. Bildet er hentet fra boken INNERÅ + BØ. Foto: Sune Eriksen.

SELLERIBOMBE MEB HASSELNØTTER OG BRUNET SMØR

1 stk stor sellerirot
mel
vann
2 ss salt

200g  usaltet smør
100 g ristede hasselnøtter
1  sitron
 1. Skrell en stor sellerirot. Ha 2,5 dl lunkent vann i en bakebolle, bruk eltekrok og hell i mel litt om gangen til en fin deig. Kjør den i rundt 10 minutter på sakte fart. Ha i salt. Kjevl ut deigen og pakk den rundt selleriroten. La skjøten på deigen ligge i bunnen. Sett på et brett med bakepapir. Stekes ved 180 °C i ca. 1 time.
 2. Brun smøret i en kjele, ved servering har man i ristede hasselnøtter.  Smak til med salt og sitron.
  Krabbesalat med dillmajones og stangselleri. Bildet er hentet fra boken INNERÅ + BØ. Foto: Sune Eriksen.
  Krabbesalat med dillmajones og stangselleri. Bildet er hentet fra boken INNERÅ + BØ. Foto: Sune Eriksen.

  KRABBESALAT MED DILLMAJONES OG STANGSELLERI

  6 krabbeklør
  1 stangselleri

  1 dl naturell yoghurt
  1  pk dill
  2  dl solsikkeolje
  2 dl majones
  1 sitron
  1. Legg noen kvaster dill til side til pynting av retten, kutt resten av dillen grovt og ha den i en blender, hell i oljen og kjør den lenge til den er grønn og fin. Spe i mer olje ved behov. Siles og avkjøles.
  2. Bland sammen 5–6 spiseskjeer dillolje med majones. Smak til med salt og sitronsaft.
  3. Rens krabbeklørne for ben og brusk. Ha yoghurt i en liten sprøytepose. Høvl stangselleri på en mandolin eller kutt den i tynne biter. Legg sellerien i isvann før servering, slik at den blir helt sprø.
  4. Anrett krabbesalaten med krabben først på tallerkenen, sprøyt på yoghurt, legg på stangselleri og til slutt: pynt retten med dill og dillmajones.
  BA 53 er lekkert julepyntet.
  BA 53 er lekkert julepyntet.
Kategorier Ukategorisert Stikkord
Forrige

Dry Hellstrøm

Cookies med lakris og tranebær

Neste

Legg igjen en kommentar