Bli med å hylle akevitten!

Neste uke er det Gjøvik man skal rette blikket mot. Elsker du akevitt, eller er interessert i å lære litt om en av Norges aller viktigste drikker, bør du ta turen til Norsk Akevittfestival som arrangeres for 7. gang i år. Dette er Norges største akevittfestival.

På Gjøvik blir det mat, drikke, gjestekokkelering av Eyvind Hellstrøm, konsert med Vazelina Bilopphøggers og mye, mye mer. Og noe av det aller kuleste du kan gjøre er å reise med Akevitt-toget fra Oslo til Gjøvik. Mer om dette lenger ned i saken.

Akevitt (eller Aqua Vita – livets vann) ble først nevnt i skriftlig form her i landet i 1531. Vi kan vel trygt regne med at akevitten har vært en del av den norske folkesjela lenger enn dette. Men i original form (laget på potetsprit) kan den ikke ha eksistert lenger enn vi har dyrket poteter i Norge. Poteten kom til landet i 1750. Før dette ble nok akevitten laget av korn.
Det var kvinnenes ansvar å lage brennevinet og også passe på det i stabburet. De hadde nøkkelen, og takk og pris for det.

Det finnes mange typer akevitt. Det har blitt produsert ca 300 forskjellige akevitter i Norge de siste 20 årene, så dette er det stor interesse rundt.
Linjeakevitten har du sikkert hørt om. Dette er betegnelsen på akevitter som har krysset ekvator to ganger. Akevitten sendes med skip til Australia og tilbake til Norge. Ifølge Wikipedia er det den kontinuerlige bevegelsen, høy luftfuktighet og vekslende temperaturforhold som bidrar til akselerert modning, noe som ikke oppnås når akevitten lagres på et fatlager. Linjeakevitt er den type akevitt du finner på barer i utlandet. Produktet selges i høy grad pga ekvatorhistorien. Amerikanere elsker å kunne linke brennevin opp mot gode historier.

Foto: Norsk Akevittfestival

Hva er akevitt laget av?

Potetspriten, som er basen for akevitt, destilleres sammen med vann og krydder. Karve er det viktigste og karakteristiske krydderet som du finner i akevitt. Ifølge EUs regelverk for fremstilling av akevitt skal det alltid være karve i en akevitt for at den skal kunne kalles en norsk akevitt.

Dessuten må spriten inneholde minimum 95 % norske poteter for å kunne kalles en norsk akevitt. Den må også fatmodnes i minimum seks måneder.

Andre krydder som du vil kunne finne i en akevitt er anis, stjerneanis, dill, fennikel, kardemomme, vanilje, koriander, pors og sitronskall.

Les mer: Da sprit-(potet)bøndene følte seg truet av kaffekulturen prøvde de å få forbud mot kaffedrikking.

Akevittjomfru?

Er du fersk når det kommer til akevittdrikking kan dette være en litt rar drikk å venne seg til.

Ja, kryddersmaken, og især karven er fremtredende. Karve er kjent for å være et krydder som er bra for fordøyelsen, og det er vel derfor mange sier at akevitt er så bra å drikke til feit julemat. Smaksmessig er akevitt ypperlig til julemat. Da er det deilig med øl til.

Øl og akevitt passer sammen som egg og bacon, hånd i hanske og salt og pepper. Sånn er det faktisk.

Les mer: Lansering av årets Gilde juleaquavit 

Akevitt hele året!

Mange drikker akevitt til julematen, og kun da. Det er skikkelig synd.

Jeg er tilhenger av å drikke akevitt året rundt – selvsagt med måte. Det er en fantastisk drikk som egner seg veldig godt å drikke bar, on the rocks eller i cocktails. På mine reiser rundt omkring i verden har jeg sett mang en akevittflaske på barhyllene. Det er især i USA akevitt har fått en boom på cocktailmenyene.

Eksempler på drinker med akevitt fra bloggen:

Lag en Dry Martini med akevitt

Akevitt i Miami. Lag drinken.

Lag en Akevitt Sour

Jeg liker også å bytte ut cognac’n og heller ta en god akevitt til kaffen etter et godt måltid.

Kald, varm eller midt i mellom?

Som den halvdansken jeg er har jeg syndet. Jeg har drukket norsk akevitt iskald. Norsk akevitt er ikke laget for å drikkes på danskenes måte. Norsk akevitt skal drikkes romtemperert. Da kommer krydderne og aromaen frem. Men for å møtes litt på halvveien synes jeg at man godt kan serverer akevitten et par grader kaldere enn stuetemperatur. Men hei, det er slik jeg liker den. Det er en smakssak.

Valg av glass kan også være verdt å stoppe opp ved. De små danske drammeglassene er ikke ideelle for norsk akevitt. Et tulipanformet stetteglass gjør at akevittens aroma kommer bedre frem.

Selv elsker jeg også å bruke akevitt i matlaging. Jeg har en super oppskrift på oksekjøtt i akevittsky på bloggen. Den får du her.

Har du lyst å prøve akevitt i en matrett kan jeg kanskje friste med denne blåskjellgryten? Jeg har nemlig laget noe aldeles nydelig der jeg har brukt akevitt i en rett med kremet blåskjell. De deilige kryddertonene passer så godt til skalldyr og fløte. Ja, for det er krydderne som gjør spriten interessant og det er derfor det er fantastisk å bruke kryddertunge drikker i matlaging. I tillegg til denne deilige blåskjellgryten har jeg bakt speltbrød med karve og akevitt. Det må du lage til! Det er så verdt det.

Speltbrød med akevitt og karve. Snadder!

Speltbrød med karve og akevitt

Dette brødet er laget med økologisk speltmel fra Holli Mølle. Jeg synes faktisk det er forskjell på kvaliteten når det kommer til speltmel. Dette melet fungerer veldig bra for meg og brødene jeg baker.  Det blir alltid veldig bra. Da jeg bakte dette brødet opplevde jeg at det hevet enda mer enn vanlig. Var det akevitten som satte fart i heveprosessen, mon tro?

Her kommer oppskriften:

1/2 pose tørrgjær

1 ts lønnesirup

3 dl lunkent vann

1 ss akevitt

6,5 dl økologisk, siktet speltmel

1 ts salt

2 ss olivenolje

La gjær, vann og lønnesirup stå i bakebollen i 10 minutter eller til du ser at det er aktivitet i gjæren. Det ser du ved at det dannes et skummlag på toppen av vannet.

Nå kan du blande inn de ande ingrediensene mens du elter deigen i maskin eller for hånd. Litt mel om gangen.

La deigen heve på et lunt sted i ca 45 minutter.

Kna ut deigen og form et rundt brød. Stek i forvarmet ovn på 230 grader i ca 20 minutter. Avkjøl på rist.

Kremet blåskjellgryte med akevitt

Blåskjell er skikkelig fastfood, så ha alle ingrediensene klarer før du setter igang.

Til to personer trenger du dette:

1 nett blåskjell. La dem ligge i kaldt vann før du bruker dem. Skjellene som ikke åpner seg eller er skadet, kaster du.

1 liten fennikel (evt 1/2 stor), finhakket
1 liten løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 liten gulrot i små terninger

1 pakke tørrsaltet nakkebacon eller godt bacon etter ønske.
10 cl akevitt
1/2 sitron, finrevet skall + 1 ss saft
3 dl kremfløte
salt, pepper
2 ss olivenolje
bladpersille til pynt

Skjær bacon i strimler. Ha løk, fennikel, gulrot og hvitløk i en gryte. Tilsett bacon, olje og et lite dryss salt og pepper. La dette surre på medium varme i et par minutter. Skru opp varmen og hell på akevitt. La dette frese godt slik at alkoholen fordamper. Nå kan du tilsette fløten. Kok opp og legg blåskjellene i gryten. Rør forsiktig og legg på lokk.
Når skjellene har åpnet seg etter noen minutter er retten ferdig. For tiden er blåskjellene ganske store, så de vil trenge noen minutter mer enn de små.

Dryss over hakket bladpersille og sitronskall + sitronsaft og server sammen med det deilige brødet. Brødet er perfekt å fange opp den deilige sausen med. Server gjerne akevitt til retten.

For den som er redd for å bli småfull av å spise akevittretter kan jeg berolige deg med at alkoholen fordamper i kokeprosessen.

Men vi bør kanskje se litt til være naboland når det kommer til akevitt. Både i Danmark og Sverige drikker man akevitt til andre tider av året og til annen type mat en julematen.

Krepselag i Sverige ved Götakanalens bredder. Helt naturlig å drikke «nubbe» og øl til. Foto:

Svenskene elsker en liten ”nubbe” til ferskvannskreps, og danskene tar ”en lille snaps” til sild og smørrebrød. Det skjer året rundt – ikke bare til jul. Så hvorfor drikker vi kun akevitt til julematen? Det må vi få en slutt på, rett og slett, etter min mening. Kanskje en tur til Gjøvik og Norsk Akevittfestival kan inspirerer deg til å prøve akevitt til maten året rundt?

Foto: Norsk Akevittfestival

Ble du litt interessert i å lære med om akevitt?

Ta turen til Gjøvik neste uke!

Det er ventet i overkant av 30 000 besøkende til Norsk Akevittfestival neste uke, så her kan man møte folk med samme interesse innenfor mat og drikke.

”Det er mye god mat i godt drikke”, sier man. Alle vet at det er greit og lurt med en matbit også, og det blir det mange muligheter for også.

Akevittfestivalen samarbeider med matarrangementet ”Mætt ta Mat” – der du kan bli kjent med produsenter fra regionen og innlandet for øvrig. Det blir mulighet for å smake, kjøpe og lære om produkter fra nasjonale gårdsprodusenter og andre småskalaprodusenter innenfor mat og drikke.

Det er mange høydepunkter på programmet for årets Akevittfestival.

Mat og drikke på festivalen Foto: Norsk Akevittfestival

Torsdag 12. oktober klokken 16:00-19:00 kan du få med deg Matkonferansen Mersmak.

Det handler om smak når foredragsholdere som  Andreas Viestad, Joacim Lund og Jon-Frede Engdahl kommer til Gjøvik Kultursenter torsdag. Konferansen er ny av året og den er gratis for publikum. Du vil også finne representanter for lokal matkultur som har klart å skape unike, nasjonale merkevarer.

NRK-profilen Torkjell Berulfsen holder kåseriet ”Brennevin er sundt”  på lørdag formiddag.

Mat og mer
Det arrangeres flere festmiddager på restaurantene i Gjøvik.

Lørdag 14. oktober er mesterkokk Eyvind Hellstrøm gjestekokk på Lasse Liten Kjøkken & Bar fra klokken 18:00. Dette arrangementet har vært utsolgt lenge, men for de som ikke har booket bord kan dere fremdeles oppleve en av Norges aller beste kokker live i den årlige kokkekampen der Hellstrøm er dommer. I år er det kanaldirektør i TV2, Trygve Rønningen som skal prøve seg som utfordrer mot fjorårsvinner og komiker Marianne Steinsrud.

Foto: Norsk akevittfestival

Enhver festival med respekt for seg selv har også fabelaktig underholdning å tilby. I løpet av festivalen som pågår 12.-14. oktober kan du få med deg to kunstutstillinger, historiske omvisninger, storkonsert med både Vazelina Bilopphøggers (utsolgt) og Urbane Totninger, og mye mer

Fredag og lørdag kan du besøke et stort utvalg utstillere i smaksteltet på Jernbanetorget. Norsk Akevittfestival frister med disse utstillerne:
Stjørdalsbryggeriet, Hadeland Håndtverksbryggeri, Små vesen, Palmer Spirits, Gulating, 7Fjell, Arcus, Akevittruten, Det Norske Brenneri, Cask Moestue, Vømmel og Dram, Cask AS, Inderøy Brenneri / Berg gård, Frøya Fellesbrenneri / Lakseakevitt, Per Y. Steinsholt, Viken Sag Hafjell, Goliat Forlag/ Akevittboken, Norske Akevitters Venner.

Her vil det og være musikk- og underholdningsinnslag hele dagen og kvelden igjennom.

Fullt program og billetter til Norsk Akevittfestival på Gjøvik finner du her.

Ta akevitt-toget!

Det er lett å komme seg til Gjøvik for den som vil ta turen til  Akevittfestivalen som starter 12. oktober.
Den morsomste måten å komme seg til Gjøvik på må jo være å hoppe på Akevitt-toget som går fra Oslo S, fredag klokken 13:02.
Fridthjof Platou holder foredrag om akevitt, slik at du er godt forberedt når du kommer til festivalen. Du vil også høre litt om det vakre landskapet man kjører igjennom og selvsagt om byen Gjøvik – den hvite by ved Mjøsa. Det er en togtur jeg ikke vil gå glipp av!

Andre transportmuligheter er:

NSB Gjøvikbanen går ca. annenhver time mellom Oslo og Gjøvik

Timeekspressen (NX15) kjører annenhver time mellom Gardermoen og Gjøvik

Gjøvik Taxi tlf. 04711

Både Opplandstrafikk og Hedmark-trafikk har satt opp flere ekstra ruter i forbindelse med festivalen i tillegg til ordinære ruter.

Her er kjørerute til festivalen for den som tar bilen.

Vel møtt til trivelig festival på Gjøvik!

Forrige

Har vi spist vafler på feil måte hele livet?

Min beste falafel

Neste

Legg igjen en kommentar