Min beste falafel

I Malmö er falafel en slags nasjonalrett, hvis man kan si det. Det var de mange innvandrerne fra Libanon og Israel, som har kommet til byen de siste 40 årene, som tok med seg retten. Du vil finne kebab- og falafel-gatekjøkken på hvert gatehjørne i Malmö. Altså, de har også en fascinasjon for kebab-pizza der…

På 80-tallet kostet en falafel mindre enn en burger på Mc Donalds. Innbyggerne i Malmö var prisbevisste og valgte heller en «rulle» falafel med masse sunt tilbehør enn en burger på Mac’ern. Siden den gang har falafel alltid vært billig Street Food i Malmö. En falafel i rulle koster nå omkring 35 kroner, og den blir du skikkelig mett av.

Da jeg var i Malmö for noen uker siden stakk jeg innom det som går for å være en av de beste falafelstedene i byen. Jalla Jalla ligger i Bergsgatan. I dette området vil du finne mange kebab- og falafelsteder.

Jalla Jalla har fantastisk falafel. Du kan bestille falafeltallerken eller «rulle». Det er et tynt brød som man kan rulle sammen. Litt som en tykk lefse som smaker pitabrød.

Les mer om mat og drikke i Malmö her.

Jeg elsker falafel og synes Jalla Jalla sin var fantastisk. Deilig smak av urter. Masse sprø grønnsaker. Deilige dressinger, dog litt for mild for meg. Det var nok tabbe av meg å ikke be om sterk dressing.

Falafelfest på Frogner.

Vel hjemme på Frogner i Oslo – så langt fra et falafel-gatekjøkken som du kan komme, lager jeg mine egne, helt fantastiske falafel. Jeg lager også rullebrød, og dressingen jeg bruker lager jeg av mynte, hvitløk og yoghurt. I tillegg har jeg grønnsaker og sterk chilisaus. Det ble spektakulært godt!

Jeg hadde litt mel i mine falafel, noe som gjorde dem veldig luftige. Bakepulveret gjør at de hever seg masse når du steker dem i oljen. Mine ble nok litt vel store, for jeg hadde ikke trodd at de skulle heve så mye. Men det gjør ingenting!

Ferdige falafelboller.

Vil du lage mine falafel inspirert av Malmö? Her er oppskriften:

2 bokser kikerter (hell av vannet)

1 stor neve bladpersille med stilker

1 liten løk

3 fedd hvitløk

1/2 chili

1 ts bakepulver

1 ts spisskummen

1 ts flaksalt

1/2 ts pepper

1/2 dl vann

4 ss mel

Kjør alt dette i blender til en grov konsistens. Spe med mer mel hvis du vil ha deigen fastere.

Varm en høy stekepanne og fyll den halvveis med nøytral olje. Når oljen er varm former du små boller av deigen og legger dem i oljen. Snu dem etter noen minutter når der er gylne.

Falafel i pannen.

Legg falafelbollene på et stykke kjøkkenpapir etter steking for å bli kvitt overflødig olje.

Rullebrød.

Rullebrød lager du av helt vanlig pizzadeig. Hev den som vanlig og kjevle den tynt ut. Stek én og én i ovnen til de er myke og gjennomstekte. Snu dem halvveis i stekeprosessen. Dette tar ikke mange minuttene når du steker dem på høy varme.

Server falafelboller i rullebrød med sterk chilisaus, salat, tomater, agurk og skivet løk. Syltet chili brukte jeg også. Jeg lagde en myntedressing med yoghurt, hvitløk og litt sitronsaft.

Rull sammen og spis. Deilig!

Les mer om mat og drikke i Malmö her.

Til info: Jeg har vært på pressetur til Malmö med Visit Sweden. Besøket til Jalla Jalla var ikke en del av opplegget. Det ble gjort på egenhånd.

Forrige

Bli med å hylle akevitten!

Tilbake til Sør-England etter 30 år

Neste

2 kommentarer om “Min beste falafel”

  1. Så morsomt at du har lagt ut oppskrift på falafel akkurat i dag, Helle! Jeg får vegetarianere på lunsjbesøk i dag, og hadde allerede bestemt meg for å servere falafel:) Var akkurat på vei til butikken, men så tenkte jeg at jeg skulle sjekke på Helleskitchen om du hadde noen oppskrifter på lur først, og vips, der var den! Nå blir det Malmö-falafel til lunsj;) Tusen takk!

    Svar

Legg igjen en kommentar