Mechoui – perfekt grillet lam

Jeg kom hjem fra Marrakech forleden dag. Grunnen til at jeg var der var at jeg vant en premie i en konkurranse om å lage menyen til Thor Heyerdahls 100-års dag. Premien var å reise til Marrakech og bli guidet av marokkanske Madani Ait Ouhanni, som var et av mannskapet på flåten Ra 2, som 17. mai 1970 seilte ut fra havnen i Safi, på Atlanterhavnskysten av Marokko.

Madani guidet meg, Erik (mannen min) og en representant fra Kon-Tiki-museet i Oslo i tre fulle dager. For en opplevelse! Her var det ikke tid for hvile! Her skulle alt beskues. Jeg har vært i Marrakech før, så jeg visste at byen var fantastisk, men å bli guidet av en kjentmann er en helt annen opplevelse.

Vi skulle spise lunsj, og Madani spurte oss om vi hadde lyst på kjøtt. Det hadde vi jo. Han førte oss inn i souken og inn i et trangt smug med små restauranter der det sto stablet terracotta-krukker på bordene. En helt fantastisk duft av grillet lam blandet seg med lukten av mynte fra grønnsaksselgerene som sto linet opp på hjørnene.

Dette er klassiske Mechoui-restauranter, forteller Madani mens vi går forbi den ene restauranten etter den andre på rad og rekke. Lammekjøtt  senkes ned i dype hull i bakken der det fyres med ved. Her grilles kjøttet på kullet i 4-5 timer til det faller fra hverandre.

Du spiser det med fingrene og dypper det i salt og spisskummin og spiser mykt brød til. Fantastisk smak og konsistens. Det smelter på tungen!

I slike krukker kokes lammekjøttet.
Erik, Halfdan, meg og Madoni på taket av restauranten. I slike krukker lages en annen rett som heter Tangia: Lammekjøtt kokt i leirgryte.

 

Krukkene senkes ned i hull i bakken der det fyres med ved.
Hele lam senkes ned i hull i bakken og grilles på kullets om ligger i bunnen av hullet.

 

Vi går en smal trapp opp noen etasjer og helt opp til taket. Det er ikke en turist i sikte. Kun lokale. Og alle hiver innpå med deilig lammekjøtt.

Utsikten fra taket der vi sitter å spiser. Servitøren kommer med første porsjon med kjøtt til oss.
Utsikten fra taket der vi sitter å spiser. Servitøren kommer med første porsjon med kjøtt til oss.

 

Erik får "kjøttblikket" når lammet blir servert. Man river biter av kjøttet med fingrene og dypper det i en blanding av salt og spisskummin. Deilig, ferskt brød er eneste tilbehør. Og tro du meg. Mer trenger du ikke!
Erik får «kjøttblikket» når lammet blir servert. Man river biter av kjøttet med fingrene og dypper det i en blanding av salt og spisskummin. Deilig, ferskt brød er eneste tilbehør. Og tro du meg. Mer trenger du ikke! Marokkansk myntete smakte nydelig sammen med lammekjøttet.

 

Jeg spurte Madani om hva restauranten vi spiste på het, men han så bare rart på meg å sa "The Michuie Place". Ok. Det ligger altså fire-fem på rad og rekke og de serverer det samme, så da er det vel ikke mer innviklet enn at man bare tar det stedet som har ledig plass. Spør etter dette når du kommer til Marrakech og sørg for å spise dette mens du er der. Anbefales på det varmeste!
Jeg spurte Madani om hva restauranten vi spiste på het, men han så bare rart på meg å sa «The Mechoui Place». Ok. Det ligger altså fire-fem på rad og rekke og de serverer det samme, så da er det vel ikke mer innviklet enn at man bare tar det stedet som har ledig plass. Spør etter dette når du kommer til Marrakech og sørg for å spise dette mens du er der. Anbefales på det varmeste!
Forrige

Fyrrige pepperreker

Trendy salt med smak på 1-2-3

Neste

Legg igjen en kommentar