Malva Pudding – enkel og supergod dessert fra Sør-Afrika

Jeg sitter i karantene. Det nærmer seg slutten heldigvis. Gleder meg til å strekke på beina. Jeg er i karantene fordi jeg har vært på tur til Sør-Afrika. For en tur! For et allsidig og flott land. Det kommer mer derfra på bloggen, men det er ikke helt tiden for å friste med fremmede reisemål når verden nå har gått av hengslene. Nå er det de nære ting som gjelder.

De siste ukene har jeg laget mye mat hjemme. Ikke så rart når man ikke kan reise noe sted eller gå på byen. Jeg skulle vært på vidunderlige Mauritius nå og så skulle jeg ha reist til Shanghai på søndag. I disse dager må vi heller reise i minner og mat.

En rett jag har spist nesten alle steder jeg besøkte i Sør-Afrika er desserten Malva Pudding. Det er en sticky kake med vaniljesaus. Fantastisk god og så enkel å lage. Hvert sted jeg spiste denne retten var en ny opplevelse. Ingen Malva Pudding var lik. Jeg har lest meg opp og sammenliknet oppskrifter. Jeg har tatt litt fra en oppskrift og noe fra en annen og tilført min twist på den. Jeg tror den sitter ganske godt nå, men jeg kommer til å lage flere varianter av denne i fremtiden for den er perfekt å justere.

Malva Pudding slik de serverer den på safarilodgen Thornybush i Sør-Afrika.

Hva er det med denne desserten? Ja, den er lett å lage. Den inneholder aprikossyltetøy og eddik . Aprikossyltetøyet lagde jeg selv, for det hadde jeg ikke i hus. Det er enkelt å koke opp tørkede aprikoser, litt sukker og vann og så kjøre det med stavmikser når aprikosene er mye. Fiks ferdig på et blunk.

Eddiken folk bruker i Sør-Afrika er enten malteddik eller balsamico. Sistenevnte har jeg mye av i skapet for det bruker jeg nesten ikke. Jeg har et par dyrebare som jeg bruker, men de billige, tynne dritteddikene er null verdt i min bok. Men nå har jeg endelig funnet en måte å bruke dem på. Hurra!

Kaken bakes i ovnen til den er ferdig og så helles det en blanding av sukker, smør og fløte over som trekker inn i kaken som en svamp. Jeg stikker hull i kaken med en trepinne for å få mest mulig av sausen inn i kaken. Hvem teller vel kalorier?
Desserten serveres med vaniljesaus eller vaniljeis.

Malvapudding

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 6

Ingredienser

 • Kaken:
 • 50 g smeltet smør
 • 200 g brunsukker
 • 2 egg
 • 2 ss aprikossyltetøy
 • 1 ts bakepulver
 • 125 g melk
 • 4 ss balsamikoeddik
 • 200 g hvetemel
 • saus:
 • 1 dl fløte
 • 50 g sukker
 • 50 g smør
 • til servering:
 • 1/2 ts vaniljesukker
 • vaniljesaus eller vaniljeis

Slik gjør du

1

Pisk egg og sukker. Tilsett smeltet smør. Tilsett eggene – et og et. Tilsett aprikossyltetøy, eddik og melk. Bland så de tørre ingrediensene (mel og bakepulver) i til du har en fin røre.

2

Smør en ildfast form (eller to mindre) og fordel røren i formen(e).

3

Stek i ca 20-30 min (kommer an på om du har to små eller en stor form) på 180 grader. Sjekk med trepinne i midten om kaken er frdig. Slipper pinnen uten røre-rester er kaken ferdig.

4

Mens kaken står i ovnen varmer du smør, fløte og sukker i en kjele. Prikk huller i kaken og hell miksen over forsiktig. Gjør dette i fler omganger for kaken må få tid til å ta til seg sausen.

5

La stå et kvarters tid før du serverer desserten. Her er det ikke snakk om å skjære pene stykker. Bruk en skje og grav ut desserten og legg i dype tallerkener. Hell vaniljesaus over og nyt.

Og vaniljesausen? Den har jeg kjøpt i butikken. Jeg liker faktisk den som kommer i kartong fra Piano, jeg. Ok, shoot me!

Forrige

Vi gjør det beste ut av karantenelivet

Påskens aller beste gin og tonic

Neste

5 kommentarer om “Malva Pudding – enkel og supergod dessert fra Sør-Afrika”

 1. Dette ser spennende ut, sikker på at det blir en frisk og lekker kake. Noe å hive seg på når man likevel ikke får gå så veldig mye ut. Dette med eddik var litt overraskende og jeg regner med at den blir veldig syrllig og frisk..
  Det er en stor glede å få dine eposter og håper at dere har hatt en fin karantene tid.

  Svar
  • Takk! Livet i karantene er ikke så verst.
   Eddiken gir ikke så mye smak, egentlig, men jeg tror den gjør noe med konsistensen på desserten, egentlig.
   Takk for at du følger meg:) Ha en nydelig dag!

   Svar
 2. Det står at man skal ha smør i kaken, men det står ingenting om når man skal putte oppi smøret…og om det skal være smeltet eller ikke…

  Svar

Legg igjen en kommentar