kje økologisk

Langstekt kjelår fra Bondens marked

mai 3, 2013
Kjelår

Det er tid for kje. Førstkommende lørdag har du muligheten til å kjøpe herlige kjelår på Bondens marked i Oslo (Valkyrie plass på lørdag og på Bygdøy søndag).
Sist gang de var i byen kjøpte jeg et herlig kjelår som jeg langstekte på 75 grader i 5,5 timer. Kjøttet falt fra beinet og smeltet i munnen. Dette er mager og smakfull mat om lager seg selv.
IMG_1183

IMG_1185

Jeg kjøpte et lår til ca 260 kroner og dette var nok mat til 4 personer.

Min oppskrift lager du slik:

Salt og pepre et kjelår. Jeg liker også å gni det inn med masse provencekrydder.

Legg det i en stor gryte med lokk. Du må kanskje bende litt på beinet for å gå plass. Evt kan du bruke en stor stekeform som du dekker med folie (helt tett).

 

Ha 4-5 ss nøytral olje i gryten. Skjær opp potetbåter, squash i båter, paprika, sjalottløk (de kan være hele, men uten skall), en halv hvitløk, noen grener timian og et par laurbærblader.

Hell over et glass eplejuice og et glass vann. Sett på lokket og la stå på 75 grader i 5 timer. Så tilsetter du 10-15 cherrytomater og aspargesbønner etter behov. Sett på lokket igjen og la det stå i en halv time til.

Ta av lokket og smak på kraften. Trenger den mer salt, f.eks?

Ta forsiktig låret ut av gryten uten at alt kjøttet faller fra hverandre. Del opp på en fjøl og server sammen de deilige grønnsakene og skyen.

Stjernemiddag!

Lyst til å prøve andre oppskrifter på kjelår?

Kjelår med feta, valnøtter, oregano og ouzo

eller Gresk kjelår

img_11861

NB: Jeg har fått tilbakemelding om at 5 timer på 75 grader ga rått kjelår og rå grønnsaker. Vennligst sjekk hvordan ovnen din oppfører seg. Her kan det være store forskjeller. Ovner er nye og ovner er  eldre. Min ovn er 1 år gammel og ganske heit av seg. Skru opp temperaturen til 90 grader hvis du har følelse av at dette gir for lite varme.

Kanskje liker du disse også

6 Kommentarer

 • Svar Liv-Mette Gran mai 10, 2013 at 7:17 pm

  Hei, nå har jeg fulgt din oppskrift på langsteking av kjelår til punkt og prikke, men er veldig skuffet:((Etter 5 timer på 75 grader er kjelåret fortsatt rått, det samme er grønnsakene. Nå må vi improvisere en annen rett før sulten tar oss. Er det en trykkfelt i oppskriften din, skulle det vært 175 grader???

 • Svar helleskitchen mai 10, 2013 at 8:31 pm

  oi! Det er jo skikkelig skandale! Temperaturen hos meg var 75 grader og da falt kjøttet fra hverandre. Min ovn er et år gammel. Kan det være noe med ovnen din eller har andre oppskrifter gått bra? Jeg beklager at ikke resultatet ble bra, men hos meg ble det absolutt fabelaktig. Håper det ble bra til slutt. Ha en fin kveld.
  Helle

  • Svar Liv-Mette Gran mai 11, 2013 at 8:14 am

   Jeg har en helt super Gaggenau ovn så den tror jeg ikke det er noe galt med.Jeg satte opp temperaturen til 175 grader og stekte i ca.3 timer til da ble det et bra resultat. Blir lørdagsmiddag dette. Er forøvrig stort sett fornøyd med de fleste av dine oppskrifter, bloggen din følger jeg med stor interesse og glede:)

 • Svar helleskitchen mai 11, 2013 at 10:00 am

  Hei Liv-Mette! Så flott at det ordner seg. Jeg har lagt inn en liten NB på slutten av oppskriften om steketiden og temperatur. Supert med tilbakemeldinger på oppskrifter, så støter du på andre ting, må du ikke nøle med å si fra. Tusen takk! Ha en super lørdag og kos dere med kjelåret i kveld.
  Helle

 • Svar Frode desember 30, 2019 at 2:13 am

  Ser at dette er en gammel sak, men på bildet ser det mer ut som en bog. Denne er langt mindre enn et kjelår og det kan muligens forklare forskjell i steketiden ?

  • Svar helle desember 30, 2019 at 12:51 pm

   Det kan definitivt være du har rett i dette. Det ser definitivt ut som bog. Såpass lang tid siden jeg skrev saken, så jeg klarer ikke rekonstruere, men jeg vil tror stekingen er den samme.

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: