Lammeskanker i øl på italiensk vis

Lammeskanker
Lammeskanker

Så var det tid for lam! Lammeskanker er noe av det aller beste jeg vet om. Kjøttet faller fra beinet og det er ingen seige biter – hvis man tilbereder det riktig. For meg er den perfekte måten å tilberede dem på i leirgryten.

Det tar noen timer, men du trenger jo ikke stå å se på. Bruk tiden til noe hyggelig, mens gryta gjør jobben. Mine skanker er kjøpt på Bondens Marked og Haugen gardsmat. Det er lam av skikkelig god kvalitet. Bondens butikk i Mathallen har dem også.

L1010096

Slik lager du min italienskinspirerte lammerett:

2 lammeskanker (dette er mer enn nok til to personer) legges i en leirgryte. Del en hvitløk i to og legg i bunnen sammen en løk som du har skåret i båter. Tilsett et par laurbærblader og noen kvister frisk oregano.

Så heller du over en flaske «mørkt» øl. IPA-øl er bra.

(Her er jeg blitt satt på plass av en leser, og han har jo rett. Jeg hadde nok flaks med den IPA-ølen jeg valgte. (den var mørk (mørkere enn pilsner i alle fall) og lett bitter. Jeg brukte denne IPA’n som du får på polet) kanskje heller gå for et mørk øl som er litt mer nøytralt: Dette skriver leseren:  ««IPA-øl» er lyst øl, og inneholder mye bitterstoffer. Når jeg har det i mat bruker jeg alltid små mengder, selvfølgelig litt avhengig av koketid. Er du HELT sikker på at det blir bra å bruke en hel flaske IPA? Mørkt øl kan være utrolig mye forskjellig: en tynn, tørr stout på 5%, en søtlig Dunkel Weissen med preg av banan på 6%, en fruktig Weizenbock med karamell og sjokoladesmaker på 8%, en besk Porter på 7-8% med kaffesmaker, en Imperial stout 9-12% med massive smaker av kaffe, sjokolade og rikelig sødme, osv. Det er så stor forskjell på ulike øltyper, og så mye variasjon innen ulike stilarter (som f.eks. IPA) at vi bør foreslå en eller flere konkrete merker. Vi kan ikke gjøre som med vin og bare foreslå en klunk rød eller hvit vin i sausen.»)

Salt og pepre godt og sett på lokket. Sett i oven på 120 grader i 4 timer. Ta ut gryten og ta ut hvitløken og hell av kraften over i en gryte. Sett på lokket igjen og la lammeskankene hvile mens du lager tilbehøret og sausen.

Hvitløken skviser du ut av skallet og over i en ildfast form. 1 boks hvite bønner vaskes. Legg disse i den ildfaste formen sammen masse cherrytomater. Salt og pepre og hell over god olivenolje. Dryss masse persille og oregano over. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter. Tilbehøret er ferdig.

L1010098

Kraften fra kjøttet kokes opp og smakssettes med 1 ts soya (evt litt mer) og 1 ss ripsgelé eller annen god gelé. Smak til om du trenger litt mer av gelé eller soya. Kok inn til konsistensen er litt tykkere og server til kjøttet. Finhakk masse bladpersille og dryss over retten før servering.

Dette må da være en perfekt vri på påskelammet, eller hva synes du?

 

Forrige

The Cotswold Cheese Company – kunsten å starte ostebutikk

Egg- og baconsalat

Neste

Legg igjen en kommentar