Kulinariske opplevelser i coronakarantenens tid

Jeg og mannen min er i hjemmekarantene i fjorten dager etter å ha kommet hjem fra Sør-Afrika fredag. Vi forholder oss til rådene som er gitt og holder oss inne i leiligheten.

De siste dagene har meldinger fra venner og ukjente vært rørende. Alle har tilbudt seg å handle for oss, til og med folk som vet vi bor i nærheten, men som vi ikke kjenner. Det er helt fantastisk!
Vi har en avtale med naboene våre om å gi dem liste over det vi trenger, så handler de og setter utenfor døren vår og så vippser vi penger til dem. Et fantastisk opplegg. Det er viktig å følge rådene som kommer fra Folkehelseinstituttet for å unngå spredning av smitte og alle har en plikt til å følge disse rådene. Det handler ikke om deg eller meg. Det handler om oss alle. Skyv all egoisme til side, nå gjelder det som aldri før å tenke på felleskapet. Vær raus og bry deg om andre. 

Å være i karantene er spesielt, men vi må alle forberede oss på annerledes tider. Hvor lenge kommer verden til å være i «lockdown»? Det kan ta måneder.

Coronaviruset skaper ekstremt mange konsekvenser for de fleste av oss. Vi går en usikker tid i møte på mange måter og ingen kan spå utfallet av det som skjer nå. For første gang siden krigen kan vi føle på noe som kan beskrives som en krise. Men ikke sammenlign dette med krigen. Vi har tilgang på det aller meste via nettbutikker. Vi lider ikke. Vi befinner oss bare i en uavklart og uvanlig situasjon. 

Erik og jeg føler oss ganske pjuske. Er det fordi vi har vært på lang reise eller kan vi være smittet av viruset? Det får vi ikke vite, for nå testes ikke folk hvis det ikke står om liv. Og det gjør det ikke for oss. Men det er klart vi er urolige. Er vi smittet eller har vi bare forkjølelse og agg i kroppen? Tallene på antall smittede i Norge er derfor ikke reelle. Vær klar over det. Man har ikke kapasitet til å teste alle som føler seg syke. Dette skremmer meg for vi har bare sett toppen av isfjellet ennå.

Kan det komme noe godt ut av denne uvanlige situasjonen vi befinner oss i?
Så absolutt. 

Mange deler kreative og morsomme sysler som de driver med. Men jeg leser også at noen allerede kjeder seg hjemme. Det er et resultat at vi har det alt for bra. Kreativiteten er hemmet og vi er vant til å bli stimulert på alle tenkelige måter. 

I stedet på å sitte på ræva å vente på å bli underholdt kan jeg oppfordre folk til å bli kreative.
Har du en bok i hylla som du lenge har planlagt å lese? Les den. 
Er det en hobby du tenker kunne være noe for deg? Prøv det. 
Skulle du ha ryddet i klesskapet? Gjør det.
Kunne du tenkte deg å bli flinkere til å lage nye retter? Ta fram kokebøker, søk på blogger og nettsteder og lag noe nytt. 

Og det er maten jeg vil fokusere på i dette innlegget. 

Nettet bugner av gode matoppskrifter i alle vanskelighetsgrader. Du finner retter som tar en hel dag å tilberede i ovn. Nå holder det ikke med unnskyldninger om at man ikke har tid. Er du hjemme i karantene har du tid. Ikke sant?

Som hjemmekarantene-beboer kan du ikke spontant gå i butikken å kjøpe den tingen du mangler til en rett. Men hva har du i kjøleskapet, i skapet eller fryseren?

Sett opp en liste over alt du har av matvarer. Tørrvarer og ferskvarer. Se hva du kan lage ut fra det som er i huset. Dette er en ypperlig måte å få brukt noe av det som ligger nederst i fryseren, er det ikke?

Vi gjorde dette i helgen. Vi fant frem et herlig stykke entrecote av reinsdyr og lagde en deilig rett rundt dette kjøttstykket. 

Vi har nettopp kommet hjem fra vidunderlige Sør-Afrika og tok med oss en del inspirasjon derfra. Å grille i peisen (eller pizzaovnen som det faktisk er) er en av tingene vi elsker og i Sør-Afrika fikk vi mye mat tilberedt på den tradisjonelle grillen som de kaller braai. Klart vi måtte fyre i peisen og prøve den nye grillristen vi hadde kjøpt med oss fra turen. Grillet viltkjøtt smaker så godt.

I Cape Town spiste jeg og Erik på en restaurant som jeg har vært på før. The Pot Luck Club er en av Luke Dale Roberts restauranter som ligger på toppen av en silo i bydelen Woodstock. Jeg spiste der for snart 6 år siden og gledet meg til å ta med Erik til denne spesielle restauranten på taket. Flere av rettene som jeg spiste forrige gang var fremdeles å finne på menyen og det var spesielt en rett jeg gledet meg til å spise nok en gang. Og de hadde den, heldigvis. Et mørt stykke grillet oksefilet med en cafe au lait-saus med trøfler og sort pepper er noe av det lekreste jeg har spist. Dette ville jeg gjenskape. 

Dog er det dårlig med trøfler i karantenehjemmet, så det måtte jeg droppe. Men vi hadde dette flotte stykket med reinsdyr som jeg krydret med salt og pepper før jeg grillet det over glør i peisen.

Sausen ble fantastisk og veldig nære den vi fikk på The Pot Luck Club, men uten trøffelen. 

Jeg skal forklare hvordan jeg lager den nedenfor. 

Jeg lagde også en potetgalette. Det er så vanvittig godt og så ser det jo ut som en million i tillegg. 

Hvordan lager jeg den? Superenkelt: Skjær tynne skiver av potet (med skallet på). Her er det lurt å bruke mandolin eller siden på et rivjern for å få tynne og jevne skiver.

Legg disse i fint mønster i en teflonpanne. I en kjele smelter du 50 g godt smør og legger et hvitløksfedd og en kvist rosmarin i smøret. Når smøret er smeltet heller du det hele over potetene og setter på platen til medium pluss. Dryss litt flaksalt over. Etter noen minutter skrur du ned temperaturen til litt under medium og setter på et lok. La potetene steke i ca 15 minutter og sett så pannen inn i forvarmet ovn på 200 grader og stek slik at også overflaten blir gyllen og fin. 

Sausen lager du slik:

Smelt 3 ss sukker i en kjele til du har en gyllen karamell. Hell over 3 dl kraft (vilt, kalv eller okse) og tilsett 1 ts nykvernet sort pepper. Kok opp og tilsett så 1 ts frysetørket kaffe. Jeg brukte espresso, men se hva du har. Du kan også koke opp en kopp sterk kaffe og bruke det. Nå skal det smake kaffe av sausen, men ikke for mye bitterhet. 

Tilsett 2-3 ss god rømme. Det er ingen hemmelighet at jeg er en sucker for rørosrømme, så da er det det jeg bruker for den skiller seg ikke. Har du fløte i hus bruker du dette. Kok opp og kok inn til du har en litt tykkere konsistens. Det skal ikke være en tykk saus, altså, men den skal ikke være «vannete». Synes du at sausen tåler med kaffe? Da tilsetter du mer. Hva med fløte/rømme? Du bestemmer. 

Kjøttet er grillet ferdig og har hvilt seg. Skjær det i skiver og hell litt av den deilige sausen over. Jeg høvlet fennikel og la det i isvann før servering og serverte til potetgaletten og kjøttet. Det ga den perfekte krønsjen som retten trengte. 

Dagen før lagde vi kjøttboller i tomatsaus som vi hadde til tagliatelle. To dager etter brukte vi  restene og serverte dem til deilig potetmos. 

Karantenelivet fortsetter for mange. Søk i arkivet på nuevo.helleskitchen.org for å finne gode oppskrifter som du kan lage mens du er hjemme. Kanskje finner du en ny favoritt!
Sjekk ut instagram-kontoen min (@helleskitchen) for å se hva vi disker opp med til middag hver dag.

Alt godt fra oss i karantene. Hold dere friske og vis hensyn og vær raus.

Forrige

Heftige grillflammer i Trondheim

Kyllingsuppe på pjuske dager

Neste

12 kommentarer om “Kulinariske opplevelser i coronakarantenens tid”

 1. Enig i at maten fra braai er helt fantastisk, denne oppskriften må prøves!
  Hva fyrer dere med i pizzaovnen?

  Svar
 2. WOW, de potetene så jammen meg dritgode ut!! Vi driver å pusser opp kjøkkenet i disse dager men jeg har allerede vist bildet til mannen min og lagt inn bestilling på disse her! (Han er kokk, hehe)
  Takk for tipset!

  Svar
  • De var skikkelig godt. Må lage dem snart igjen. Lykke til med oppussing. Det er no’ dritt når det står på, men fort glemt når alt står klart.

   Svar
 3. Om du skulle hatt trøffel i sausen, hvordan hadde du gjort det? Har ikke så mye erfaring med trøffel, annet enn atjeg eeeelsker smaken ?

  Svar
  • Jeg hadde nok brukt litt trøffel i sausen, hvis jeg hadde hatt ekte, fersk trøffel. Ville aldri brukt trøffelolje som er noe av det jævligste som finnes:) Men sausen er veldig god uten trøffel også, altså:)

   Svar
 4. Men hvordan bruker man trøffel?? I denne sausen ville du skjært den i tynne skiver og blandet inn til slutt? Beklager at jeg må ha det inn med t-skje? Men jeg kjøpte en trøffel for noen uker siden som jeg skulle slice over risotto. Jeg kjøpte den to dager før jeg skulle bruke den, og de pakket den inn i papir og la den i en plasteske. Når jeg skulle bruke den luktet den veldig skog (mugg muligens) og smakte ikke godt! Ble usikker på om den burde vært varmebehandlet først.. endte med å kaste hele og det er jo ganske kjedelig. Dette var en sort høsttrøffel. Men jeg har veldig lyst til å prøve meg på nytt i denne sausen ?

  Svar
 5. Nå har vi endelig fått laget disse potetene. Og ja, de var akkurat så gode som jeg hadde forventet. Kanskje enda bedre. Ungene digga de. Denne oppskriften blir er stayer hos oss. To tomler opp!

  Svar
  • Så hyggelig tilbakemelding! Her lig å høre at alle likte dem, Silje! God helg når den tid kommer:)

   Svar

Legg igjen en kommentar