Unn deg en trøffel og få MANGE måltider

Det høres kanskje flåsete ut. Det er ikke dagligdags å gå i butikken å kjøpe en trøffel. Det er dyrt. Men det er så forbaska godt! Vet du hvordan du kan få maks ut av trøffelen er det så mange herlige måltider du kan få ut av en og samme trøffel.

Mitt forhold til trøffel er som følger: Ser jeg det på en meny eller lukter jeg det, så må jeg ha det! En svært dyr fascinasjon, helt åpenbart. Men jeg klarer ikke styre det. Det er mitt dop.

Når man har slik en eksklusiv hang-up er det viktig å vite hvordan man får mest mulig ut av produktet. For et par år siden deltok jeg på trøffelfestival på den svenske øya Gotland. Der intervjuet jeg årets trøffelkokk, Filip Fastén fra restaurant Agrikultur i Stockholm. Han ga meg masse tips til bruksområder. Les om dem her. 

Jeg har skrevet mye om trøfler tidligere: Trøffelfestival på Gotland, trøffeljakt på Gotland, trøffeljakt i Oregon

Filip fortalte at trøfler elsker fett som smør og fløte. De elsker også rotgrønnsaker og egg. Skal du beholde mest mulig av smaken, og det er jo et vesentlig poeng når du tar i bruk en råvare som koster skjorta, må trøffelen tilsettes retten i siste sekund. Varmebehandling er ikke bra for trøffelen på den måten.

Ok. Nærkolonialen min, Juels 33 på Frogner tok inn sorte trøfler forrige uke. Det kunne jo ikke jeg la gå fra meg. Jeg kjøpte en trøffel på 35 gram. Det er en fin størrelse. Jeg sprang hjem og la 10 egg i en plastbeholder med risottoris i bunnen. På toppen la jeg trøffelen og satte på lokket. Risen har to formål: Fjerner fuktigheten slik at trøffelen ikke mugner + at risen tar til seg trøffellukt. Du kan altså lage trøffelrisotto etter at trøffelen har gjort jobben sin.

Eggene tar til seg masse trøffelsmak til og med gjennom skallet. Etter tre dager hadde jeg altså både trøffelegg til tidenes eggerøre og noen speileggfrokoster samt ris til trøffelrisotto. Hadde jeg brukt noe av selve trøffelen? Ingenting! Men nå var det på tide. Jeg har sirklet rundt boksen i dagevis, men klart å besinne med med vissheten om at det er mye godt i vente.

Om morgenen lørdag tok jeg frem trøffelen. Jeg finrev toppen av den (ca 2 ts) og hadde trøffelsponet over i et glass med kork. Jeg helte på en boks fløte og lot fløten stå til kvelden i kjøleskapet. Halvparten av trøffelfløten brukte jeg til en fremragende trøffelpastarett og resten til en suveren trøffeleggerøre dagen etter. Så mye smak!

Ok, to retter og ennå har jeg trøffelrisotto, flere egg og en bit trøffel igjen. De neste dagene er fremdeles viet til trøffelhygge. Synes du ikke jeg har fått mye ut av en trøffel? Det er kanskje ikke så dyrt med trøffel allikevel, da?

Vil du også prøve trøffel? Her får du oppskrift på to knallgode trøffelretter.

Kremet trøffelpasta med røkt skinke og sort trompetsopp

Dette er retten som smaker skog tvers igjennom. Det er viktig å finne en god røkt skinke eller et godt bacon. Kjøp kvalitet. Du har tross alt brukt mange hundrelapper på trøffelen.

Pasta til 2 personer til middag eller til 4 som forrett:

1,5 dl trøffelfløte (se over hvordan du lager det)

2-3 fedd finhakket fersk hvitløk

1 ts finhakket rosmarin

60 g røkt kvalitetsbacon/skinke i små terninger

1/2 pose (1 liten håndfull) sort trompetsopp (utvannet i 30 min). Vri opp forsiktig. Ta vare på soppvannet.

salt, pepper

5 cl hvit sherry eller 1 dl hvitvin. Jeg brukte hvit sherry.

1 stor neve finrevet parmesan

Båndpasta laget på egg av god kvalitet

smør

Trøffelmandolin.

Slik gjør du:

Ha en solid smørklatt i pannen. Vend bacon/skinkebitene samt trompetsopp i pannen. Tilsett hvitløk og rosmarin. Det lukter fantastisk.

Hell på sherry (eller hvitvin og la alkoholen dampe bort. Når det ikke lukter alkohol, er dampingen over. Så enkelt er det). Hell på trøffelfløte (ryst flasken før bruk for å få de løse trøffeltrådene til å blande seg med fløten). Rør inn 4 ss av soppvannet. Nå kan du blande inn parmesan og skru platen ned slik at sausen småputrer. Smak til med salt og pepper.

Kok pasta som anvist på pakken. Hell av vannet når pastaen er al dente, men ta vare på pastavannet. Ha pastaen over i sausen og vend godt. Jevn sausen litt med noen skjeer pastavann.

Legg pastaen opp på et fint serveringsfat eller på tallerkener. Nå tar du frem et fint rivjern (microplane er å anbefale) eller en trøffelmandolin. Ja, jeg har en slik. Den høvler trøffel…. Sykt, men sant. Sørg for å høvle tynne, tynne skiver trøffel over hver porsjon eller bruk rivjernet.

Finn frem barolo’n. Denne retten fortjener det.

Unn deg en god flaske barolo til. Matchen med trøffelpasta er helt fantastisk.

Trøffelpasta og barolo. En fin lørdag.

Trøffeleggerøre

Nå kan du ta frem trøffeleggene og trøffelfløten. Bruk også litt mer av selve trøffelen. Ikke mye, men litt finrevet trøffel over retten er på sin plass.

Jeg brukte resten av trøffelfløten (ca 1,5 dl), 5 trøffelegg, 1 smørklatt og salt og pepper. Egg og fløte piskes sammen med litt salt og pepper.
Jeg steker eggerøren på lav varme slik at den forblir kremete og litt rennende. Perfekt! Ristet brød til og happy days!

Ai,ai, ai!
Forrige

Sellerirot behandlet som en saftig biff

Lag selv: Deilige retter fra Gozo

Neste

2 kommentarer om “Unn deg en trøffel og få MANGE måltider”

Legg igjen en kommentar