Trøfler og vin, fjell og sjø i Oregon

Kaffe og vegankost i Portland, snø og eksklusivt hytteliv på Mount Hood, vinsmaking og sesongmat i Willamette Valley, sprellfersk sjømat ved kysten og siderkultur i Eugene. Dette er noe av det spennende du kan oppleve i Oregon – den grønne staten på USAs vestkyst.

Reisereportasjen min om Oregon har stått på trykk i Maison Mat & Vin i nummer 3/17. Jeg presenterer her flere av bildene og tipsene jeg har fra turen min i januar.

På den amerikanske nordvestkysten ligger Oregon, en stat med stort fokus på miljøvern og bærekraftighet – et yndet mål for ”grønne” turister. Oregon er også kjent for blant annet nydelige viner, marionbær og hasselnøtter og er et for de fleste nordmenn uoppdaget reisemål.

Man flyr til Oregons største by, Portland. Sett av noen dager der på begynnelsen eller slutten av turen din. Den er vel verdt å besøke.

Trugeinstruktør Lynn Bufka utenfor det legendariske hotellet Timberline Lodge, kjent fra filmen Ondskapens hotell.

Skisport året rundt
En times kjøring fra Portland ligger det fantastiske fjellområdet Mount Hood. Er du glad i vintersport er dette rene paradiset der du faktisk kan stå på ski året rundt.

Det finnes mange overnattingsmuligheter, men et hotell peker seg spesielt ut. Fasaden på ærverdige Timberline Lodge kan muligens virke kjent for noen. Den ble nemlig brukt i filmen The Shining (Ondskapens hotell). Virkelighetens hotell er ikke fullt så skummelt hvis du da ser bort ifra de uforklarlige telefonoppringingene nattestid som jeg opplevde under mitt besøk. To ganger i løpet av natten ringte telefonen på rommet mitt. Første gang var greit. Noen har nok ringt feil. Men når telefonen igjen ringer etter 4 timer og jeg tar av røret og det er stille i den andre enden, ja det er da det begynner å bli creepy. Især når vinduet mitt (i andre etasje) er snødd igjen pga voldsomme mengder snø… Jeg er innestengt og eneste rømningsvei er ut i den spooky gangen.

Ok. Tilbake til virkeligheten.

Telefonen som ringte og ringte…

Hotellet har flere serveringsteder og et stort utvalg av viner fra Oregon. Du kan nyte en bedre middag ved det faste bordet (nummer 12) til den tidligere amerikanske presidenten Theodore Roosevelt i Cascade Dining Room der Jason Smith er kjøkkensjef, eller spise en enkel middag i baren foran peisen i det store, lune oppholdsrommet. Timberline Lodge har også en legendarisk kakao med kanelstang som er deilig å nyte foran peisen etter en lang dag i frisk fjelluft.

Mount Hood ligger 80 km fra Portland. Fjellområdet er kjent for sine mange fossefall og ikke minst sportslige aktiviteter som ski, fluefiske, sykling og turgåing.

Tips: Lei snow shoes (en slags truger) og gå på tur. Du kan gå på ski året rundt på Mount Hood.

Skibowl: Amerikas første og største nattskisted.

Troutini i Troutdale

Byen Troutdale ligger ved foten av fjellet. Her finner du antikkbutikker, restauranter og vinsmaking.

Øl, pølser og smultringer
På vei ned fra fjellet kan man stoppe innom et av Oregons mange mikroølbryggerier. I landsbyen Sandy, på vei ned fra fjellet, finner du øllaboratoriet Bunsenbrewer. Du kan også spise sagnomsuste smultringer på Joe’s Donut, og om sommeren kan du kjøpe jordbær, frukt og grønnsaker rett fra bonden.

Oregon City Brewing Company

Forbi Oregon Trail-monumentet venter mer øl. Hos Oregon City Brewing Company i Oregon City kan du bestille fra et utvalg av 44 egenproduserte ølsorter og sider på fat, samt et imponerende utvalg deilige hotdogs.

McMinneville

Vinland
Oregon er synonymt med gode viner. Vindalen heter Willamette Valley og strekker seg 240 kilometer langs elven av samme navn. Et naturlig sted å ha som base noen dager er den koselige, lille byen McMinneville (54 km fra Portland).

Her kan du spise og drikke godt på de mange koselige restaurantene og vinbarene som finnes. Det er totalt 25 såkalte tasting rooms i byen, så du trenger ikke reise ut til selve vingårdene hvis du ikke ønsker det. Når det er sagt er et besøk til en vingård en fantastisk opplevelse.

Ponzi Vineyards ligger idyllisk til og har en utsøkt restaurant der vinmakeren Louisa har innredet stedet i feminin, japansk stil.

Maria Ponzi. Søster til Louisa.

Det er blitt dyrket vindruer i Oregon siden 1840-tallet, men det er først fra 1960 at det ble en kommersiell bransje. Oregon er kjent for å ha god kvalitet på sine Pinot Noir- og Pinot Gris-viner, men også god chardonnay, riesling og syrah er å finne.

3rd Street Flats

Bo:
Her kan du bo i leilighet, 3rd Street Flats, det superkule hjemsøkte (!) hotellet McMenamins Hotel Oregon eller ”glamping” på The Vintages Trailer Resort utenfor byen.

Spis og drikk:
Frokost eller brunsj på herlige Community Plate eller Wild Wood Café .

Middag på Nick’s italian café eller Thistle, som serverer sesongmat.

Drikk vin på byens mange vinbarer eller gå på en egen «wine walk» der du besøker 23 tasting rooms inne i selve byen.

Evergreen Aviator & Space Museum ligger i utkanten av byen. Der kan du blant annet se verdens aller største fly, Spruce Goose.

Oregon trøffelfestival

På USAs vestkyst ligger delstaten Oregon. Der er de ennå i startgropen hva angår kunnskap om trøffel, men kan by på både hvite og sorte trøfler.
I januar hvert år arrangeres trøffelfestival i byene Eugene og McMinneville (midt i vinområdet). Også her kan du kjøpe festivalbillett og bli med på trøffelmiddager, foredrag, spise trøffelfrokost, gå på trøffeljakt og til og med drikke masse deilig oregonvin. Vi var med på festivalen i McMinneville i år.

Det kom frem mange spennende, nye teorier om trøffelen under årets store debatt der Peter Meehma, redaktør av magasinet Lucky Peach var ordstyrer.

– Trøfler vil bli funnet! Hundene vet når de er modne, så la oss hente dem. Det er vår plikt, spøker Peter Meehma.

– Vi må begynne å se på trøfler som en frukt og ikke som en sopp. Den har ingen smak før den er moden. Slik er det også med frukt. Trøfler lever, og de forandrer karakter fra dag til dag.

Mark Bitterman

Prisbelønte saltekspert og forfatter Mark Bitterman tar også opp trøffelens terroire som tema.
– Det er forskjell på trøfler ut ifra hvor de vokser, selv om de er klassifisert som samme type flere steder i verden. Det er forskjell på en hvit trøffel i Alba og en hvit trøffel i Oregon. Vi må se på trøffelen som om den har sin egen personlighet. Vi må slutte å sammenligne dem med andre trøfler. Konsistensen er forskjellig, og det samme gjelder smak, lukt og utseende. De sorte oregontrøflene har for eksempel smakstoner i retning tropisk frukt som ananas, sier Bitterman.

Trøffeljakt i Oregon foregår på samme måte som det vi opplevde på Gotland. En gruppe blir med hver sin jeger ut i skogen. Trøffeljeger Michael Madrid har med seg trøffelhunden Massimo. Hunden markerer funn ved å skrape en strek i jorden med labben før han springer tilbake til sin herre i påvente av ros og en godbit.

Massimo er trent opp til å være trøffelhund fra han var liten. Eieren hang sokker dynket med noen dråper trøffelolje rundt omkring i huset. Hunden snuste seg frem til dem og eieren avanserte siden treningen til å bruke ekte trøfler. Han gravde ned sokkene med trøfler og Massimo snuste seg frem til ”byttet”. Hunden markerer kun når trøffelen er moden og klar til å plukkes.

Det er ingen stor trøffelindustri i Oregon, og det er bare mulig å kjøpe trøfler på festivalene i McMinneville og Eugene. De fleste trøflene gis bort til lokale restauranter, og i bytte får jegeren en middag eller to.

Det selges flere trøffelprodukter, blant annet trøffelolje, trøffelsalt og trøffelvodka.

Trøffelvodka laget på hvit Oregon-trøffel. Noe av det kuleste og mest intense jeg har smakt.

Kysten kaller
Fra McMinneville går ferden ut til kysten. Depoe Bay er stedet for å speide etter hvaler. Sørg også for å få deg en porsjon deilig skalldyrsuppe – clam chowder på et av de mange stedene langs promenaden før du kjører videre.

Newport

Newport er en autentisk havneby med barske restauranter og barer. Liker du krabbe er dette stedet hvor de berømte Dungness-krabbene fanges. Gå en tur ned i havnen og se de dorske havneselene som bjeffer i kor. De er overalt.

Lenger nedover kysten kommer man til det deilige hotellet Overleaf Lodge & Spa i den lille byen Yachats. Her er havet vilt, og du finner kilometer med stier som er ypperlige for en joggetur eller liten spasertur etter morgenkaffen. Hotellet ligger perfekt til og har et utmerket Aveda-spa der du kan sitte i boblebadet og se utover de hvite skumtoppene på bølgene. Om natten lyser krabbefiskernes lanterner utover havet.

Hjemsøkt fyr
Kysten er røff i dette området og mange fyrtårn har dukket opp gjennom årene. I en av fyrtårnboligene kan man også overnatte, men du er ikke nødvendigvis så alene som du tror…

Lighthouse Heceta Head Bed & Breakfast er offisielt et av USA 10 mest hjemsøkte steder, og du kan bo i fyrtårnboligen hvis du tør.

Det ligger iallfall idyllisk til med utsikt utover havet, og gjestene får hver dag servert en syv-retters frokost som varer i hele to timer!

Videre sørover langs den røffe kysten kommer du etter hvert til flotte surfestrender og ørkenlandskap der du kan prøve sandboarding eller ri langs strendene.

Ta også gjerne av til Florence, som er en utrolig idyllisk liten by. Nyplukkede østers og krabbe er spesialitetene på restauranten Bridgewater, og du får dem i alle tenkelige varianter. Friterte cajunkrydrede østers og hel Dungness-krabbe kan anbefales på det varmeste.

Rett over gaten finner du Kitchen Klutter, en herlig kjøkkenutstyrsbutikk med forkjærlighet for det skandinaviske. Her får du både munkejern og krumkakejern, samt en rekke skandinaviske kokebøker.

Tips:
Oregon har en langstrakt og vakker kyst med røft hav og dyr som sjøløver, sel og hval.

Østers Shots på The Drifters Inn Café

Spis på The Drifters Inn Café og kjøp det du måtte ønske fra restauranten. Har du lyst på servietten som ligger på bordet, betaler du fem dollar for den. Eller hva med en av paraplyene som henger i taket?

Saffron Salmon
Clam Chowder på Saffron Salmon

Spis sjømat i Newport. Dungness-krabbe BLT eller clam chowder hos Saffron Salmon. Oppskrift på min Clam Chowder finner du her.

Sørg også for å hilse på de støyete havneselene som dorsker seg i havnen.

Besøk den flotte vulkanske stranden ved The Yaquina Head Light

Whispering Purce

Gå tur i området Whispering Purce/St. Perpetua.

Florence: Ta en kaffekopp på Siuslaw River Coffee Roasters som har fabelaktig kaffe og fin uteservering.

Her bok sjøløvene. De stinker…

Besøk Sea Lion Cave og prøv sandbording eller riding på stranden nær Florence.

Tree Thinking Spirits

Natursider
Halvannen time inn i landet gjennom skoger og langs idylliske elveleier fører deg til Eugene, Oregons nest største by. Bo på idylliske Campell House Bed & Breakfast som tilbyr flotte rom i britisk stil.
Eugene er en studentby, og utvalget av serveringssteder er derfor stort. Tree Thinking Spirits er et ”farm to glass”-destilleri som lager vodka, rom og gin. Stikk innom for en smaking eller for å se destilleriet.

Oregon er kjent for produksjon av Hard Cider, sider med alkohol. Wildcraft Cider tilbyr fantastisk natur-cider. Den hyggelige baren er verdt å besøke hvis du vil smake sider av meget høy kvalitet.

Deilig gourmetmat får du på den franskinspirerte restauranten Marché & Le Bar. I sesong har de trøfler fra Oregon på menyen. Det vil du ikke gå glipp av. Utvalget av lekre retter og lokal vin er imponerende.

Jessica Hansen

Matkurs
Tre kvarter utenfor Portland ligger idylliske The Kitchen at Middleground Farms i Wilsonville.
Hos Jessica Hansen kan du lære å lage sesongbetonte og økologiske matretter og også overnatte på deres Airbnb. Gården har egne høner, griser, geiter og lama. Kursene kan bestilles på hjemmesiden deres. De er veldig populære og det lønner seg å være tidlig ute for å sikre deg plass.

Shopping:

Lokal vin, hasselnøtter. De kan kjøpes i løsvekt i Whole Foods i Portland og smaker fantastisk, friluftsutstyr fra lokale designere. Polar er et merke å sjekke ut. Lokal mote og håndverk.

Oregon produserer også en liten andel olivenolje. Olivenlundene finner du i vinområdet rundt MvMinneville.

Sjokoladetrøfler med vin fra Euphoria Chocolate Company.

Salt fra Jacobsen – Oregon-produsert salt. Her med vinsmak.

Outletshopping på Woodburn. Her finner du merker som Helly Hansen, Samsonite, Levi’s, Nike, Adidas, Marc Jacobs og mye mer. Det er ikke skatt på varer i Oregon, så her er det ekstra billig å handle. Det går buss fra Portland.

Les om Portland her.

Faktaramme:

Fly via Amsterdam med Delta eller Icelandair via Reykjavik (i sesong).

Tog fra flyplassen til Portland tar 40 min og koster 2,50 dollar.

Du betaler ikke skatt på varer i Oregon.

Oregon er en av USA mest miljøvennlige stater.

Portland er veganerhovedstaden i USA

Portland er en liberal hovedstad både når det kommer til cannabis, nakenhet og kjønnsnøytralitet.

Oregon produserer blant annet vin, blåbær, bjørnebær, marionbær, olivenolje, juletrær og hasselnøtter.

First Nature Tours arrangerer skreddersydde reiser rundt om i Oregon og kan også bistå med bydelsguider i Portland.

Til info: Jeg har vårt på pressetur med Travel Oregon.

Forrige

Fint føre inn i 2018

Kulinariske Malta på kryss og tvers

Neste

Legg igjen en kommentar