Clam Chowder som i Oregon

Nylig var jeg i Oregon og koste meg glugg med masse skalldyr. Jeg elsker skalldyr!
De var skikkelig gode på krabbe og østers, men også den berømte skalldyrsuppen Clam Chowder var de helt rå på. Så god suppe! Det er nesten en gryte, for den er ganske pakket med deilige ting. Du kan lage den med hjerteskjell, men et billigere alternativ og et vel så godt alternativ er blåskjell. Du får masse deilig kraft og masse kjøtt.

Jeg fikk serverte en veldig deilig Clam Chowder i Newport, Oregon. Den kjente havnebyen er det perfekte stedet å spise skalldyr da du praktisk talt sitter på vannet og spiser sjømat. Mange av restaurantene ligger på kaia. Her har du utsikt utover havnebassenget og til havneselene som bor her. Er de ikke ute å svømmer ligger de å dorsker seg på en av de mange flytebryggene i havna.

Clam Chowder på Saffron Salmon i Newport.

Saffron Salmon serverte en fabelaktig Clam Chowder som jeg hadde lyst å bruke som referanse til denne suppen. Jeg har tatt meg en del friheter og justerte den, men det er vel bare positivt, tenker jeg.

Her er andre skalldyrshighlights fra turen:

Slik lager du min Clam Chowder inspirert av Oregon

(til to personer)

1 nett blåskjell

1 glass hvitvin

2 dl kremfløte

1 liten finhakket løk

4 poteter, skrelt og skåret i terninger

50 g sellerirot, skåret i små terninger

3 fedd hvitløk, finhakket

3 ss persillerot i små terninger

50 g bacon i små terninger

3 laurbærblader

100 g røkt torsk, kolje eller røkt blåkveite i terninger

2 ss smør

Start med å smelte smør i en gryte. Tilsett løk og hvitløk.
Etter et par minutter tilsetter du vin. La dette koke opp. Hell på 2 dl vann. Kok opp dette.

Ha blåskjellene i gryta og legg på lokk. Når blåskjellene er åpnet (det tar ikke mange minutter) heller du kraften over i en gryte. Blåskjellene pilles ut av skjellene. Ta var e på så mye av løken som mulig. Grovhakk blåskjellene og sett til side (spar noen til pynt).

Kok opp kraften og tilsett potet, persillerot, laurbærblader og selleri. La dette trekke til poteten kan knuses med en gaffel. Knus noen av potetbitene langs kanten på gryten for å jevne suppen. Tilsett fløten og bacon. La dette småkoke. Nå kan du ha i smør og røkt fisk. Dette skal trekke noen minutter før du tilsette blåskjellene. Suppen er klar til servering. Pynt med bladpersille og krutonger. Jeg gadd ikke lage krutonger, for jeg hadde ikke brød i huset. Jeg hadde en fabelaktig pose med små hvitløks- og persille brødsnacks i skuffen. De knakk jeg opp i biter og brukte dem som krutonger. Supergode.

Oyster Crackers.

I Oregon har de egne poser med Oysters Crackers som de putter oppe i suppen. De smaker ingen ting og gir nok ikke mer enn litt krønsj.

For den som liker oransjevin vil jeg anbefale malvasiaen til Camillo Donati. Den må luftes før bruk for den forandrer fullstendig karakter etter en halvtime i åpnet flaske.

Til info: Turen til Oregon var en pressetur i regi av Travel Oregon.

Forrige

Superenkle scones med ingefær og sitron

Sprø søtpotetfries med ingefærdipp

Neste

Legg igjen en kommentar