Sprø søtpotetfries med ingefærdipp

Denne uken har jeg vært på tur til London. Det er alltid stas, og jeg skal fortelle mer om det senere i et annet innlegg. Nå er det viktige ting som må frem: Søtpotetfries Sprø søtpotetfries!

Jeg har prøvd mange ganger. De blir ikke sprø. De blir slappe, daffe og langt fra sprø. Kjenner du deg igjen? Jeg har ovnsbakt. Jeg har fritert. Samme slappe greiene. MEN etter å ha vært i London på den jamaikanske restauranten Rum Kitchen i Soho måtte jeg forsøke igjen.

Sprø søtpotetfries på Rum Kitchen i London.

Der fikk jeg nemlig servert noen helt vilt gode søtpotetfries. Og de var sprø. De var karamellisert i kanten med chili maple sirup over. Disse ble servert med en sinnssykt god ingefærdipp til.

Er søtpotetfries sunnere enn vanlige potetfries? Nei, det er de ikke. De friteres i olje og må ikke betegnes som sunne. Ikke hør på Fake News i media som sier noe annet. Det er tull og tøys. Men de smaker godt, og det er det som er viktig her.

Hjem på kjøkkenet og tenke. Hvordan har de fått til disse? Det var små krispe biter på fries’ene. Er de dyppet i noe? Ja, klart de er det. Jeg tester ut. Først med sodavann og maizenamel. For rennende. Så tilsetter jeg hvetemel. Nå klistrer det seg bedre til potetstavene.

På forhånd har jeg kokt søtpotetstaver til de er møre, men ikke ferdigkokte. Da vil de brekke. Jeg lar dem dampe ferdig i en sil for å få ut mest mulig fuktighet. Så vender jeg dem i melblandingen. Røren skal være rennende, men litt slushy slik at potetene har et tynt lag med «slimete» røre rundt seg. Jeg har ingen blandingsforhold her, men la det være 1/3 maizenna og 2/3 hvetemel og fyll på med boblevann til du har en melisglasurlignende røre. Ok?


Så friterer jeg porsjoner i solsikkeolje. Skikkelig varm olje.

Det var her jeg holdt på å gi opp. De ville ikke bli sprø. Tiden gikk og ingenting skjedde. Jeg holdt faktisk på å kaste hele dritten, men valgte å se an litt til. Det var lurt. Nå skjedde det ting. Potetstavene begynte å krympe inn og bli sprø. Det tok lang tid. Jeg tok dem ut og la dem på papir for å renne av mens jeg friterte neste porsjon til de var sprø. Så la jeg resten av potetstavene (de som ligger på papir) tilbake i gryten sammen med de andre for å gjøre dem ekstra sprø. Noen minutter bare. Det gjør hele forskjellen.

Så tok jeg alle opp og la utover kjøkkenpapir. På dette stadiet er det viktig å salte før de mister fuktighet og varme. Jeg bruker flaksalt. Perfekt. En liten smakstest. De sitter som et skudd. Jeg har endelig klart det!

Jeg bruker ikke lønnesirup og chili på fries’ene slik de gjorde på Rum Kitchen. Jeg lager heller en sterk dipp og chilimajones til.

Slik lager du ingefærdipp:

1/4 moden mango i små terninger

1 hel rød chili, finhakket

2 fedd hvitløk, finrevet

4 ss finrevet ingefær

2 ss brunsukker

1 dl vann

Kok opp dette og mos med blender når mangoen er kokt mør. Juster med litt ekstra chilipulver for mer hete. Press også en halv lime i dippen rett før servering.

Ser du den sprø og deilige kanten?

Søtpotet egner seg til å lage potetgull av. De blir supersprø. Lyst til å lage? Her er oppskriften.

Forrige

Clam Chowder som i Oregon

Vil utfordre fredagstacoen og Grandiosa’n

Neste

2 kommentarer om “Sprø søtpotetfries med ingefærdipp”

  1. Have struggled with this sweet potato problem too Helle, and tried your solution out last night. Even with tap water (had no «farris» on hand) it worked fine and we got wonderfully crunchy fries – so it’s a must from now on as we just love sweet potato as an accompaniment to many dishes – Iain & Aurora

    Svar

Legg igjen en kommentar