Å være i Aarhus er hyggelig i seg selv. Danmarks nest største by konkurrerer for meg om å være den beste storbydestinasjonen i landet. Byen er akkurat passe stor. Restaurantene er spennende. Det samme er det kulturelle tilbudet. Butikkene er lekre. Århusianere er generelt hyggeligere enn københavnere (ja, jeg er halvt dansk og har bodd i Køben, og føler meg berettiget til å kunne si dette). Det går direktefly fra Oslo og du slipper (fremdeles) horder av nordmenn.
For meg er Aarhus litt som Göteborg – en av mine desidert favorittbyer i Skandinavia. Du når overalt i byen på en helg uten stress, og det er det man vil.
Jeg har opplevd et julepyntet Aarhus denne uken og her er mine beste tips til hygge og opplevelser – uansett årstid.
Det går altså direktefly fra Oslo til Aarhus, så det er enkelt å ta en tur dit. Flybussen går utenfor ankomsthallen og har du Aarhus Card kan du faktisk kjøre gratis med bussen, samt får gratis inngang til museer og mye, mye mer.
Bussen kjører til togstasjonen og herfra kan du ta tog til andre spennende destinasjoner, som julebyen Viborg.
Men det er Aarhus det skal handle om. Til forskjell fra andre togstasjoner i storbyer er faktisk området rundt fint. Ikke belastet på samme måte som vi kjenner det fra Oslo og København. Jeg bodde på Hotel Oasia ikke langt fra flybussen og togstasjonen. En perfekt beliggenhet for å utforske Aarhus.
Kaffe:
La oss starte med kaffe. Det gjør det hele mye lettere. Det skjer utrolig mye på kaffefronten i Aarhus.
Stillers coffee Coffee: Jeg har tidligere skrevet om Søren Stiller Markussen og Stillers coffee. Hans litt spesielle behandling av gjester som spør om melk i kaffen er mildt sagt alternativ. Kaffen han lager er dog veldig god og det er det eneste stedet i byen du kan få kaffe brygget på siphon, som er en oppevelse i seg selv.
La Cabra Coffee Roasters: Dette er toppen av kaffelykke. Ikke bare lager de fantastisk kaffe. De har også bakevarer av en annen verden. Mandelcroissanten deres er den beste jeg har spist i hele mitt liv. Den er flakete, fylt med masse mandelmasse og på toppen av croissanten er det et berg av gylne mandelflak. Jeg siklet i det jeg gapte opp for første bit. Det er ikke tull engang.
Avdelingen i Latinerkvarteret er originalen. I kjelleren lager Lasse Tronhjem surdeigsbakst som har fått de viktigste magasiner i verden til å skrive om godsakene.
I togstasjonshuset ligger også en avdeling av La Cabra coffee. I samme lokale der kjøkkenprodusenten Reform har butikk, finner du de samme deilige bakervarene og vidunderlig kaffe.
Jumbo Baking & Eatery: Men den aller største kaffeopplevelsen fikk jeg på havna. Ved Dokk 1 ligger Jumbo Baking & Eatery. Benjamin Birk er bakermesteren som hver dag kverner eget mel og setter surdeigsbakst. Thomas Sigfred er kaffeguruen. En kombinasjon av disse to slår gnister til magi.
Da jeg var der spiste jeg en apfelstrudel som det bør skrives bøker om. Flak på flak av deilig bakst. I midten et gererøst lag med søtt/syrlig eplefyll. Jeg slikket fatet.
Kaffeutvalget er åpenbart fantastisk og menyen generelt er lekker. Frokost, lunsj eller kos? Her er stedet.
Hvis du heller vil ha te kan jeg anbefale A.C. Perch’s tehandel. Jeg har tidligere skrevet fra da jeg spiste Afternoon Tea der. Vi har en avdeling i Oslo også, så de som kjenner til stedet vet derfor at dette er skikkelige saker, så kjøp med te hjem. Jeg har alltid grønn te med mynte i koppen hver dag.
Frokost er morgenmat og lunsj er frokost…
Det kan være forvirrende å være norsk i Danmark. Det er enkelte uttrykk man bare skal lære seg. Frokost på norsk er morgenmat på dansk. Lunsj på norsk heter frokost på dansk. Dette er egentlig det viktigste foruten å lære seg betydningen av «må». Må på dansk betyr «får vi lov». Vips, så forstår vi hverandre så mye bedre.
Spisesteder:
Langhoff & Juul: Når det kommer til lunsj (ja, frokost på dansk) er det mange steder å velge mellom i Aarhus. I det franskinspirerte, brostensbelakte Latinerkvarteret ligger mange hyggelige spisesteder. En av favorittene er Langhoff & Juul. Her har jeg tidligere spist moderne smørrebrød laget med økologiske råvarer. De holder fremdeles stand som en av byens beste, og de er også i nyere tid blitt hyllet veldig for sin brunsj. Jeg spiste middag her og det var en fabelaktig opplevelse.
Fordi vi er så tett opp til jul spiste jeg en julemeny som var en meny med moderne vri. Til forrett fikk jeg cremet skalldyrsbisque med torsk. For en pønsj i den skalldyrkraften. Jøsses!
Hovedretten var stegt landgris med chicharrón, rødkål, fiken- og appelsinsaus servert med brunede kartofler og potetchips. For meg som ELSKER potetchips til julemat og mektig saus var det en ut-av-kroppen-opplevelse å få dette tilbehøret.
Til dessert fikk jeg en vri på den klassiske danske desserten Risalamande (ris a la mande). Den ble servert som moussekake med karamelliserte mandler og saus laget på syltede og rørkede kirsebær i portvin. Til denne fikk jeg servert en fantastisk dessertvin laget på merlot og cognac. Ikke søt, men med litt kick.
En ting danskene elsker å gjøre før jul er å spise en dansk julefrokost. Det er regler for hvordan man spiser et slikt måltid. Jeg tok en prat med kjøkkensjef Anders Kuk Kristensen på Langhoff & Juul om den danske julefrokosten. Hvordan spiser man den på ekte, dansk vis?
– Den tradisjonelle julefrokosten deles inn i tre serveringer. Man starter med fisken, altså sild, fiskefilet eller reker. Så går man til den svinebaserte delene: medisterpølse, leverpostei og frikadeller som man kaller den lune delen. Så går man over til dessertdelen som består av ost eller ris a la mande.
– Den tradisjonelle julefrokosten er en smule foreldet. Vi serverer den på vår måte her på Langhoff & Juul. Den er økologisk og laget med matvarer i sesong. Nå er det bare noen råvarer som klarer seg og det er rotfrukter og kål. Da bruker vi det. Vi bruker ingredienser som folk forbinder med klassisk julefrokost, som ris, poteter, kål osv. Vi gjør det på vår måte. Vi kan f.eks lage et smørrebrød med rødkål, konfitert and og appelsin, for det er typisk dansk jul. Folk kommer på Langhoff & Juul for å se hvordan den danske mattradisjonen har endret seg. Vi kan ikke bruke sild i meny, for de er ikke økologiske. Vi bruker laks, ørret og islandsk vintertorsk. Det som er best for miljøet og økologisk.
Det finnes de som tar en snarvei og serverer billige råvarer i julefrokosten. Ferdigkokt rødkål laget på hvitkål med masse sukker er en av tingene som irriterer Anders Kuk Kristensen. Det andre er ferdigkokte småpoteter på glass. –Det er jo fordi folk ikke har lært å lage mat, sier han. Jeg kan bli fullstendig forbannet over dette. Men man velger å servere dette, kokker også, fordi dette er den klassiske smaken som folk forbinder med jul. Kulturen er bygget på at ting skal være lettere og lettere. Folk har mindre tid og prioriterer annerledes enn å bruke tid på kjøkkenet, sier Kristensen.
Hvorfor kommer folk igjen og igjen på Langhoff & Juul?
– Folk kommer på Langhoff & Juul fordi vi har en økologisk profil. Vi har service i særklasse av fagpersonell. Og så lager vi jo bare bedre mat, sier Anders Kuk Kristensen. – Vi har nettopp fått pris for Aarhus’ beste brunsj og der lager vi hønsesalat, laksesalat, grønnsakskaker, økologiske egg og ost. Det er slik den lages andre steder, men vi lager den av ordentlige råvarer og vi overkompliserer ikke ting. Det skal ikke lages noe her som jeg ikke selv vil spise eller drikke, avslutter kjøkkensjef Anders Kuk Kristensen.
Nordisk spisehus: På Fredriksbjerg, bak jernbanestasjonen, ligger et av byens aller hyggeligste områder. Her finner du også fabelaktige spisesteder. Nordisk spisehus er et av dem. Bestill bord. Jeg var heldig å droppe innom, men det var flaks. Her kan du nyte gourmetlunsj til 89 danske kroner per rett. Jeg spiste to retter, men du kan saktens klare 3 hvis du er ekstra sulten.
Jeg gikk for røkt laks med gresskar, gresskarkjerner, dill, sitronkrem og en deilig kremet romesco-aktig saus.
Som rett nummer to bestilte jeg tartar med pastinakkchips, semitørkede cherrytomater og estragonkrem. Dette er seriøs lykke.
Jeg fikk sommelieren til å velge et glass vin som gikk til begge rettene. Et nydelig måltid i en del av byen som er kanskje den aller mest spennende.
Kählers spisesalon: Naboen til Nordisk spisehus heter Kähler spisesalon. Du kjenner garantert til Kähler. De lager populære designartikler som serviser, vaser, lysestaker etc. Jeg har tidligere spist middag i Kählervillaen, som er et superspennede spisested. Les mer om det her.
Smørrebrødene på Kähler spisesalon er kåret til Jyllands aller beste, og det må jeg selvsagt teste. Jeg bestiller den med hønsesalat, en ganske annerledes versjon av den jeg lager. Det bugner av hønsekjøtt, fritert og marinert grønnkål og saftige granateplekjerner.
Det er ekstremt mye mat i et slikt smørrebrød (79 danske kroner per stykk), og i stedet for å bestille to, som er normalt, velger jeg kun et smørrebrød og så går jeg heller for dessert. Og hva bedre enn å prøve deres versjon av julefavoritten ris a la mande.
Den er totalt annerledes fra den jeg fikk i Viborg dagen før og på Langhoff & Juul. Kähler spisesalons versjon er en lettere variant med mye krem, varm kirsebærsaus og ristede mandler og knekk. En perfekt lunsjdessert. Hadde jeg spist to smørrebrød hadde jeg ikke hatt sjans i havet til å trøkke innpå en dessert som dette. Ris, krem, mandler og fruktsaus er seriøse greier.
Når du nå har tatt turen til Fredriksbjerg må du ta en tur innom Jægergårdsgade. Dette er hipstergaten i Aarhus.
Her finner du blant annet St. Pauls Apothek som serverer fantastiske cocktails og mat. Les min sak derfra her. Mikkeller har også egen ølbar og ølbutikk i denne gaten.
Mathaller:
Aarhus har to mathaller: Aarhus Street Food og Aarhus Central Food Market.
Street Food markedet har de klassiske bodene med trendy street food som ramen, bao og vietnamensisk Banh Mi.
Det som er hakket mer interessant, etter min mening, er boden der de serverer lekker flæskestegburger. Jeg har sett de nysktekte ribbene, og dæven døtte, så lekre de er.
Mormors kjøkken serverer klassiske danske retter og jeg falt for tarteletter med høns og asparges. Dette er god street food, det! 3 stk for 50 danske kroner.
På NORD kan du få nordisk tapas og minismørrebrød-platte slik at du kan smake mye forskjellig på en gang.
Betal med egen valuta som du kjøper på markedet eller med cash. Danskene bruker mobil pay (litt som Vipps) og der er ikke vi nordmenn linket opp.
Aarhus Central Food Market ligger ved togstasjonen i en liten sidegate til gågaten, Ryesgade, som forresten er pyntet så flott nå før jul.
Inne i denne lille mathallen kan du også få Kählers prisbelønte smørrebrød. De er ferdigsmurt, ikke laget à la minute som på Kähler spisesalon.
Du får fabelaktig hvit gløgg og pepperkaker i baren. Kan anbefales!
Fortsetter du nedover Ryesgade, som går fra togstasjonen til domkirken, kommer du forbi et stort julegaveinnpakket bygg. Dette er det ærverdige varemagasinet, Salling. Dette er et supert sted for shopping, på lik linje med Magasin, som du også kjenner fra København og Brunns Galleri. Salling har en matavdeling i kjelleren som jeg anbefaler deg å ta en tur innom. Her kan man lett forelske seg i fristende godsaker.
Tar du heisen helt opp til toppetasjen kommer du til taket. Her åpenbarer det seg en oase! Det serveres gløgg og æbleskiver i det fri eller i det lille, lune drivhuset som står på Salling Rooftop. Er du eventyrlysten kan du gå ut på den berømte broen som går ut fra bygningen og et stykke ut. Her kan du se nedover Ryesgade. Jeg tør ikke. Men jeg tør å se utover Aarhus og herfra får du den perfekte utsikt.
Vinbar:
Nå er det vel på tide med et glass vin, eller hva?
Det finnes ingen hyggeligere steder enn S’vinbar. I Latinerkvarteret driver Sabina Drachmann Sunne den superkoselige vinbaren. Hun var den første kvinnen i Danmark som ble kåret til beste sommelier.
De har et imponerende utvalg vin på flaske og glass. Du kan også kjøpe med vin hjem,. Det har jeg tidligere gjort. Prøv «Dagens Flight», som er en uformel mini-vinsmakning med 3 mindre glass vin til 150 kr. Temaet skifter dagligt og tar utgangspunkt i terroir, druesort eller land. Spennende!
Pica Pica skal også være en god vin- og tapasbar som jeg skal prøve neste gang. Det gjelder også Mas vino. Tipset pluss flere av disse tipsene har jeg fått fra Luni Hein, en venn jeg stoler på når det kommer til anbefalinger. Han tipser forresten også om Byens beste cocktailbar, Gedulgt og BarStart
Jeg har vært i Aarhus en del ganger. Her kan du lese om enstjerners-restauaranten Gastromé og neobistroen Pondus. Min venn Luni anbefaler også Vesterlauget i den idylliske gaten Vestergade.
Man kan ikke bare spise og drikke når man reiser til Aarhus. Jo, man kan, men det vil være synd å gå glipp av det kulturelle tilbudet som finnes i byen.
Den gamle by kan sammenliknes med Folkemuseet på Bygdøy i Oslo. Her er det koselig å går rundt. Frem til 1. januar kan du oppleve ekte julestemning i de historiske gatene.
Det er julemarked, men også en utstilling der du kan lære mer om den danske julen gjennom tidene.
Ridehuset, ved Aros arrangerer julemarked med boder som selger typiske juleartikler som håndarbeid og glass med spiselige fristelser. Utenfor kan du gå på skøyter.
For ekstra julestemning kan man ta turen ut til Tivoli Friheden. Jeg hadde dessverre ikke tid denne gangen.
Aros kommer man ikke utenom. Dette er museet som du ikke kan la være å se uansett hvor du befinner deg i byen. Dette på grunn av den legendariske regnbuen på toppet av museet. Kunstneren heter Olafur Eliasson og han har laget mesterverket «Your rainbow panorama» – en 360 graders krans på toppen av bygget. Herfra kan du se hele Aarhus i nyanser fra gult til lilla.
Hvilken retning du går avgjør hvilken sinnsstemning du går derfra med. Jeg kan anbefale å starte med den lilla og gå mot de gylne fargene. Det er ikke noe bedre enn å få en solid dose solskinn i hjertet, er det ikke?
Utstillingene på Aros skifter flere ganger per år. Nå er det flere spennende å få med seg, blant annet Agnes Slott-Møllers «Helte og heltinder», men også utstillingen «Far From Home», der spørsmålet «Where is home?» fanget meg veldig.
Det er også her Boy av Ron Mueck nå står utstilt. Tidligere fant man kjempegutten i kjelleren. Nå står han i et speilkledd rom som gir en helt ny dimensjon til kunstverket. Jeg får gåsehud av dette kunstverket. Det må oppleves. Det er så ubeskrivelig flott.
Jeg synes også det er stas å gå innom Kvindemuseet i Aarhus. Akkurat nå er det en utstilling om seksualundervisning gjennom tidene som både er interessant og litt sjokkerende. De har en veldig hyggelig kafé på museet som jeg også anbefaler deg å ta en tur innom. Jeg har skrevet om den før.
Jeg skal tilbake til Aarhus i februar. Da skal nemlig byen være vært for den nordiske Michelin-utdelingen. Mer om Michelinstjerner og forventninger til det i et annet innlegg.
Til info: Jeg har vært på pressetur til Aarhus i regi av Visit Aarhus og Visit Denmark. Fly, hotell, Aarhus Card og måltid på Langhoff & Juul er dekket av arrangørene. Resten er betalt av meg.