Dansk julelunsj på en, to, tre!

Som halvdanske har jeg et hjerte for danske smørrebrød. Her gir jeg deg tipsene til tre klassikere som smaker ekstra godt rundt juletider. Husk å ha et kaldt glass øl og en liten akevitt til.

Lun leverpostei med bacon og champignon:
Hvis du ikke lager leverposteien selv, vil jeg anbefale å bruke en julepostei av røkt type.
Stek bacon og champignonskiver i smør sammen litt frisk timian, salt og pepper. Tilsett en kvart teskje paprikapulver hvis du har.
Legg leverposteien i en ildfast form ( fjern all emballasje) og overøs formen med champignon- og baconblandingen. La stå på lav temperatur i ovnen (70 grader) i et kvarter. Leverposteien skal bare være lun. Skjær tynne skiver rugbrød og smør dem med litt godt smør. Legg på en generøs skive leverpostei og nok bacon og champignon. Pynt med nykvernet pepper, salt og timian.

1039
Ribbesmørrebrød med rødkål:
Den perfekte restematen. Kald ribbe fra julaften får et nytt liv som deilig smørrebrød med en litten klatt rødkål på toppen. En klassiker alle liker!

1040
Hønsesalat:
Min personlige favoritt. Jeg koker en kylling i vann med purre, løk, selleri, gulrot, salt, pepper og laurbær, men det er ikke noe i veien å bruke en ferdiggrillet kylling. Jeg synes bare at det blir saftigere kjøtt når man koker kyllingen. Dessuten får jeg verdens beste kraft som jeg kan bruke til suppe senere.
Som min tante Tove på Island kommenterer, bruker jeg altså ikke hvite, hermetiserte asparges i oppskriften, som det egentlig skal være. Jeg synes konsistensen på aspargesen er sleip og tilfører ikke retten noe av interesse. Men du velger selv.
Uansett hva du velger, så gjør du nå dette:
Kjøtt fra en kylling skjæres i fine biter. I en bolle blander du en pose majones, 3 ss yoghurt naturell( jeg bruker tyrkisk). 1-2ss sitronsaft, litt salt og kvernet pepper, samt 1 ts karripulver.
2 grønne eller gule epler skjæres i små biter og blandes med kylling og dressing. Smak til med mer sitron eller litt sukker hvis du synes den er for syrlig. Pynt med timianblader og epleskiver. Denne salaten passer godt på lyst brød.

Nå har du tre fantastiske, danske klassikere klare til servering!

Posted using BlogPress from my iPad

Forrige

Jul i heimen

Hvis du ikke har laget silden selv, er det helt greit!

Neste

Legg igjen en kommentar