Førjulstid i Gøteborg

Jeg digger Sverige! Det siste året har jeg vært i flere byer og områder som har truffet meg midt i hjertet. Vårt naboland har så mye å by på av varme og vennlighet.

Forrige uke reiste jeg, mannen min Erik og en reisejournalistkollega med toget fra Oslo S til Gøteborg. Det tar under fire timer, og du kan trille kofferten rett ut i byen. Jeg digger å ta tog.

Fremme i Gøteborg før elleve på formiddagen og klar for to overnattinger på ekte luksushoteller før vi igjen setter oss på toget onsdag kveld. Tre fulle dager i en by som jeg har forelsket meg i.

Byen er julepyntet på en måte som vi i Oslo bare kan drømme om. Julestemningen kommer trengende på og vi er i topphumør når vi triller kofferten inn på Dorsia Hotel . Dette hotellet har jeg tidligere vært innom for å kikke på. Jeg har drømt om å ho her siden den gang. Det er det komplett motsatte av minimalisme. Her er det tung plysj og fløyel, fargesterke møbler og antikviteter. De 37 rommene som finnes her er innredet på personlig vis med eier, Thomas Petersens egen kunstsamling.

Hotellet er åpent 365 dager i året, så ønsker du å feire jul eller nyttår i Gøteborg, kan dette være stedet for deg. De har en populær restaurant og en av de største vinkjellerne i Sverige. Just saying.

Les også: Min fulle guide til Skåne

Les også: Smaken av Malmø

Ulf Wagner

En kjapp tur på rommet og så bærer det til Sjömagasinet for stor julelunsj. For de som ikke kjenner til Sjömagasinet, kan jeg fortelle at dette er en av de flotteste sjømatrestaurantene i hele Gøteborg. Michelinrestauranten drives av Ulf Wagner og ligger utrolig hyggelig til ved vannet.

Jeg har tidligere hatt gleden av å være på østerstur i Grebbestad med kjøkkensjef Gustav Trägårdh der han serverte rett etter rett både i og utenfor badestampen (!).

Les mer: Østerstur i Grebbestad

Les mer: Lag Ulf Wagners dekadente hummersalat

Julebuffet kan være så mangt. Det kan være mengder av mat som ikke er spesielt godt eller spesielt godt tilberedt. Det er ikke tilfelle på Sjömagasinet. Alle de fristende rettene er laget i restauranten. Det er umulig å ikke forspise seg. Det bugner av sild, forskjellige røkte og gravede fisk. Jansons fristelse har de selvsagt. Du får fantastisk lutefisk der fisken er posjert i smør. Jeg har med hånden på hjertet aldri smakt så god lutefisk. Sørg for å få deg en juleøl fra Grebbestad bryggeri og husets egen «nubbe».

En julelunsj på Sjömagasinet koster 695 svenske kroner eksl. drikke og de serverer den frem til årsskiftet, så her kan du ta deg en tur i romjulen og spise meget godt.

Jeanna og en av hennes tre døtre.

Vi tar fergen tilbake til sentrum. Vi er mette som bare det, men har en avtale med Gøteborgs sjokoladedronning, Jeanna Kanold inne i den ene av butikkene hennes i Victoriapassasjen. Jeg har møtt Jeanna før og har spist mange av hennes uimotståelige prailiner.

Jeanna forteller at hun etter jul åpner en sjokolade- og champagnebar i de gamle lokalene der hun hadde kaféen sin. – Her blir det både sjokoladefontene, sjokolademenyer og østers, sier hun. Jeg gleder meg!

Men nå må vi handle med oss praliner!

Man blir tørst av prailiner og da passer det fint med et glass naturvin. Bar Centro ligger i sidegaten til NK, som for anledningen er pyntet til jul. Skal si de kan vindusdekorasjoner her i Gøteborg!

Bar Centro ligger i Kyrkogatan 31. Her får du mat, vin og kaffe. Stedet har høy hipsterfaktor, så da er du advart.

Tom nyter et glass prosecco.

Shopping hos NK er et must, men jeg er her for å spise og drikke godt. Derfor blir det en snartur innom vår lille italienske favoritt, Aldardo (Kungstorget) for et glass tørr prosecco. Denne italienske delikatessebutikken selger oster og skinker samt andre italienske spesialiteter. Det er fint å stikke innom her etter at man har handlet mat og konfekt i Saluhallen.

Det er førjulstid i Gøteborg og en av tingene man bør få med seg er «Det syngende juletreet». På Kungstorget står det rett og slett et menneskeskapt juletre-kor. Fint og ekstremt julestemningsvennlig.

Cocktails er på programmet og Mr. P er stedet for akkurat det. Australske A.J. disker opp med supre drinker på det trendy stedet på Götaplassen. Neste gang har jeg lyst til å spise her også.

Toso.

Vegg-i-vegg med Mr. P ligger kanskje Göteborgs mest trendy restaurant om dagen. Toso er en asiatisk restaurant der Stefan Karlsson er stjernekokk. Han driver også Mr. P og michelinstedet SK Mat och Människor (som du kan lese om senere i saken).

Maten på Toso er fantastisk! Ni deleretter koster 469 svenske kroner per person eksl. drikke.

Dette fikk vi å spise:

Etter en deilig natt og frokost på Dorsia Hotel må vi ut i de julepyntede Gøteborgsgatene igjen. Kaffe er aldri feil, og dessuten er det Lucia. En liten lussekatt er helt innafor da. Da Matteo har flere avdelinger i byen, og den som ligger i Magasingatan (Kåret til Sveriges beste kafé i 2015) byr på både kaffe og lussekatter.

Andre kaféer å prøve er Kaleí i Kyrkogatan. Denne er kåret til årets kaffebar 2016. Kaleí har flyttet ut på gatenivå siden sist jeg var der. Det gamle lokalet er erstattet av den kule vinylkaféen Höga Nord. Også Kafé Magasinet i bydelen Linné er bra steder å besøke.

Antikhallarna er også et supermorsomt sted. Her ligger kaféen Latteria inne i et antikvitetslokale. Du kan altså handle antikviteter mens du tar deg en kopp kaffe.

Johan Malm.

Så til lunsj. Göteborg ligger ved vannet og da må man bare fortsette å spise herlig sjømat. Stedet jeg vil anbefale på det varmeste er Restaurang Gabriel inne i Feskekörka (fiskehallen ser ut som en kirke). Jeg har vært her før og det er bare paradis for en sjømatelsker.

Johan Malm er toganger verdensmester i østersåpning og han tar oss imot som gamle venner og varter oss opp med østers fra Grebbestad (verdens beste ifølge Paul Bocuse) og en ubeskrivelig god fiskesuppe og en torskerett som nesten veltet meg av stolen av pur glede.

Les mer: Lag Johans grillede sjøkreps

Rommet vårt på Upper House.

Så er det på tide med et stilskifte. Fra maksimalistiske Dorsia hotel til minimalistiske Upper House. Hotellet ligger vis-a-vis Liseberg. Rommet vårt har utsikt til fornøyelsesparken som er nydelig julepyntet. Liseberg er åpent i romjulen, så ta endelig turen dit hvis du vil på en liten utflukt.

Og vi må jo selvsagt også ta en tur i Liseberg. Får du ikke julestemning av dette kan du bare gi opp, altså.

Men vi må jo ha vin! Og da drar vi tilbake til den kule bydelen Linné og Olssons vin. Her kan du få oster, skinker og vin. Hva mer trenger du egentlig?

Erik og jeg tar et glass på den utrolig sjarmerende vinbaren som ligger vegg-i-vegg med Kafé Magasinet.

Björns bar.

Og ikke bare det! Vi skal ha mer vin og en liten snack. Björns Bar ligger i kjelleren på Michelinrestauranten Koka. Her får du kul mat og deilig drikke.

Når det er sagt vil jeg anbefale å få bord på Koka. Du kan spise sykt billig på Michelinstedet. 3 retter koster 480 kroner! Det er jo itt’no i sammenligning med Michelinsteder i andre byer. Gøteborg har dessuten en stor tetthet av Michelinrestauranter og prisene er lave.

Apropos Michelinrestauranter. Vi har bord på SK Mat och Människor, en annen rimelig Michelinrestaurant som ligger rett ved Upper House. Her spiser vi et måltid som virkelig er et av de aller beste jeg har spist på lenge.

Så er det å velte seg i seng på Upper House. Man skulle tro man ikke hadde plass til frokost etter en slik middag kvelden før, men det har man når man bor på et hotell som dette. Den er unik! Dessuten ser man rett på en helikopterlandingsplass og utsikt utover byen. Det gjør man jo ikke hver dag ellers.

Glemte jeg forresten å si at restauranten på Upper House også har en Michelinstjerne? Jo da. De har det, og jeg har en date med kjøkkensjef Gabriel Malim Andersson etter frokost, mens Erik og Tom har spa på hotellet.

Kjøkkensjef ved Upper House, Gabriel Malim Andersson

Gabriel viser meg rundt på kjøkkenet og på taket der de har bikuber og drivhus. De planlegger å lage dette området større slik at de kan være selvforsynte med grønnsaker. Urtene har de i et eget rom innedørs. Michelinrestauranten er åpen tirsdag- lørdag og om ikke lenge står et eget Chef’s Table klart med utsikt til kjøkkenet.

Løktartelett

Jeg er på kjøkkenet på Upper House for å lære å lage en deilig løktartelett. Gabriel viser meg hvordan han gjør det og påstår at dette lett kan lages hjemme. Den tror jeg jeg må se litt på altså, for dette var ikke helt basic. Men for en smak! Og med høvlet trøffel over. Nam!

Vi må ned i sentrum igjen og få med oss litt mer mat før toget går hjem på kvelden. Etter å ha spist så mye Michelinmat må vi ned på gølvet og spise korv! Men vi går selvsagt for Gourmet Korv. Den ligger på Grönsakstorget, ett rundt hjørnet for Magasingatan.

I Magasingatan ligger også foodtrucks som selger korv (pølser) og ikke minst sild! Ja, egen foodtruck med silderetter. Det er passe hardcore.

Lina Magassa

I Vasastan ligger Style By Mouche. Dette er en leilighet i et flott hus i den poshe bydelen. Det er en livsstil, butikk, leilighet… Ja, sjekk den ut. De har ikke mat eller drikke, men det skulle ikke forundre meg om de fikk det en dag.

Supersøte Lina Magassa tar i mot oss og forteller om det spennende konseptet. – Vi vil vise en livsstil gjennom denne leiligheten. Mote er mer enn et plagg og de digitale plattformene våre vil kunne vise hva vi er gjennom storyene våre på nettet.

Leiligheten består av butikk, kontorer og fotostudio. Utvalget av klær, sko, vesker og smykker er til å dø for!

Rundt hjørnet for denne butikken ligger tidenes rareste konsept. Studio HPKSM er restaurant, bar og et eller annet annet. Vi er bare innom, og jeg skal garantert hit neste gang jeg kommer til Gøteborg. Inne i kjøkkenet kan man sitte en hel gjeng, spise, spille sin egen musikk og se kokken lage mat. Jeg forelsket meg helt i dette rare stedet. Om det er bra eller ikke, aner jeg ikke, men ifølge Eva ved turistkontoret, som vi går rundt sammen med, er dette stedet helt fabelaktig.

Så er det dags for å sette seg på toget tilbake til Oslo. Tenk, bare fire timer fra Oslo ligger denne perlen av en by. Gøteborg har så mye å by på av spennnede steder for mat og drikke, fine butikker og ikke minst supertrivlige mennesker. Jeg kan ikke vente med å komme tilbake!

Takk for nå, Gøteborg!

Til info: Jeg har vært på tur med Go:teborg & co og Visit Sweden. 

Forrige

Akevitt sour

Julekonfekt på 1-2-3: Marsipanmaki og sjokoladeklatter

Neste

Legg igjen en kommentar