Julekonfekt på 1-2-3: Marsipanmaki og sjokoladeklatter

Står du med skjegget i postkassa og har glemt å lage julekonfekt? Ja, da kan du jo selvsagt bare kjøpe det i butikken. Ikke noe problem. Men du kan også sette av 45 minutter til å lage disse godbitene.

Marsipanbrød er enkelt å lage selv. Disse ser til og med ut som makiruller, så da kan man kanskje kalle dem for akkurat det. I den hvite rullen har jeg bløt nougat. Det er syndig godt. På toppen har jeg penslet med hvit sjokolade og strødd sort kakepynt. Ser ut som ris og sorte sesamfrø, dette?

Den mørke brødet er fylt med blandede tørkede frukter som jeg har myknet i litt likør. Det gir saftighet og mer smak til marsipanen. Så har jeg penslet det med mørk sjokolade og strødd gullpynt på. Det er tross alt jul!

Sjokoladeklattene er hitten hver jul i mitt hjem. Jeg har faktisk laget dem helt siden jeg var liten. Da med tørket fiken, tørket aprikos og dadler. Det kan du også gjøre. I år er fyllet litt annerledes. Jeg har brukt usaltede pistasjenøtter, kandisert ingefær og kandisert melon. Du kan bruke mandler. Du kan bruke hasselnøtter. Du kan bruke det du vil av kandiserte frukter. Det viktigste er at det er smaker du liker.

Bruker du mandler, «smutter du dem». Altså fjerner skinnet ved å legge dem i varmt vann 15 minutter. Men fordi mandlene da er våte, må de tørkes. Skjær dem i staver eller grovhakk dem og rist dem i ovnen eller i en panne til de er tørre. Gjør du ikke dette vil konfekten bli soggy.

Dette brukte jeg til sjokoladeplettene.

Jeg har brukt usaltede pistasjenøtter. De er julete og grønne i fargen. Dessuten er de deilige!

For sjokoladeklattene trenger du dette:

200 g mørk sjokolade

200 g hvit sjokolade

150 g grovhakkede nøtter/mandler

75 g kandisert melon eller annen kandisert frukt, grovhakket

50 g kandisert ingefær, grovhakket

Smelt sjokoladen i hvert sitt vannbad.

Bland halvparten av fyllet i hver sjokoladebolle. Form klatter med en skje og legg dem på bakepapir. La disse kjøles ned på et kaldt rom. Oppbevar dem kjølig i en boks.

Så over til marsipanbrødene aka marsipanmaki.

Kjøp eller lag marsipan. Kjøper du marsipan, velg en med høyt mandelinnhold.

Del marsipanpølsen i to og kjevle den ut til to avlange flak.

På den ene legger du en tykk stripe bløt nougat (Odense har bra bløt nougat) i midten av . Rull marsipanen  rundt nougaten til en pølse. Forsegl endene. Pensle med smeltet hvit sjokolade. Pensle tykke lag og la dette renne av på rist over matpapir. Dryss på sort kakestrøssel (Dr. Oetker har en boks med både sorte og gullfargede kakestrøssel)

De mørke marsipanbrødene fylles med tørkede frukter. Jeg grovhakker dem og legger dem i en skål. Hell over litt likør eller mørk rom. Jeg brukte amaretto, og det forsterker marsipansmaken.

Legg fyllet som en pølse i midten av marsipanen og rull den til pølse. Pensle med mørk sjokolade og strø over gullstrøssel.

Var ikke dette enkelt? Så koselig å skjære skiver av marsipanpølsene ved julebordet, så dette blir en hit!

 

 

Forrige

Førjulstid i Gøteborg

Rotfrukter med hasselnøttvinaigrette

Neste

Legg igjen en kommentar