Skåne – Sveriges matfat

Sverige, dere! Jeg blir mer og mer begeistret for nabolandet vårt. Serr!
Fra barndommen har jeg absolutt ingen store minner fra Sverige foruten noen slalåmturer til Åre og den lange, kjedelige kjøreturen via Arvika på transportetappene mellom Trondheim og Danmark hver sommer.
Nå har jeg vært på flere fantastiske Sverige-turer de siste årene. Og nylig besøkte jeg Malmø. Etter et fantastisk døgn i den nye favorittbyen kjører vi ut av byen i retning hjertet av Österlen og Skåne – som omtales som Sveriges kjøkkenhage, Sveriges Provence, Sveriges Toscana og sikkert et par ting til.

Les om mitt døgn i Malmø.

Visit Sweden har lagt opp en skikkelig fin rute og vi som er med på pressetur sitter klare med kamera og blokk.
Vi skal til Eriksgården som ligger i Sjöbo. Maria og Rickard driver gården som har vært i familien i elleve generasjoner. Her får du bær! Og vi snakker mengder med bær! Jordbær, bringebær og bjørnebær. Du kan plukke jordbær fra mai til slutten av oktober pga det supre klimaet i Skåne. 45% av alle bærene selges i nærområdet, og noen går til fine restauranter. Jeg klarer ikke å dy meg der jeg går langs rekkene med jordbær. Jeg må spise…  De har elleve forskjellige typer jordbær.

DSCF4930

Inne i kaféen serverer de buffet. Bærbuffét! Ja, alt du vil spise av gårdens egne bær, hjemmelaget is, bringebærkrem, hjemmebakte mandelflan, marengs laget på økologiske eggehviter, nøtter… Dette er skikkelig populært og folk flokker til gården.

Bærbuffeét.
Bærbuffeét.

Vi kjører gjennom små koselige landsbyer og besøker et utvalg fantastiske produsenter som tilbyr de flotteste produkter.

Ulrika.
Ulrika.

Neste stopp på veien er Österlen Choklad i Tranås. Jeg møter Ulrika, som sammen med Fredrik driver denne fantastiske sjokoladefabrikken/sjokoladekaféen/ sjokoladebutikken i en nedlagt skolebygning i en bitteliten landsby. Bringebær fra Eriksgården brukes i pralinene. Det samme gjør krydder fra Österlenkryddor, som du kan lese om lenger ned i saken.

Kakaobønner.
Kakaobønner.

Det unge paret som driver sjokoladestedet lager ikke bare de aller beste pralinene jeg noen gang har smakt, men de lager også sin egen sjokolade ”From Bean To Bar”. Bønnene kommer fra Tanzania, Peru og Sri Lanka. Jeg får en omvisning i sjokoladefabrikken og Ulrika forteller om fordelen med å drive business på et sted der det også finnes en Michelinrestaurant (Daniel Berlin). Sammen med restaurantens high-tec utstyr og ekspertise på mat, kunne Ulrika og Fredrik teste ut måter å lage en perfekt sjokolade på.

DSCF4984
De fine sjokoladebarene laget på ekte kakaobønner og kjærlighet.
DSCF4980

Sjokoladefabrikken, som er parets andre prosjekt etter pralin-produksjonen ble til ved crowdfunding. Nå kan du da faktisk kjøpe ekte kvalitetssjokolade laget i Sverige. Selskapet deres heter Svenska kakaobolaget. Sekker med økologiske kakaobønner sendes fra sjokoladefarmene i rå tilstand. Resten gjøres på den lille sjokoladefabrikken i Tranås. Til og med sjokoladeetikettene. De er det Fredrik som har designet. Sjokoladepapiret er laget i Tyskland av 100% bomull – et restprodukt av tekstiler.

De prisbelønnede pralinene har morsomme smakskombinasjoner som fungerer veldig godt. For Ulrika og Fredrik kommer alltid smak som førsteprioritet. Så kommer utseende.

DSCF4963
Praliner med smak av bakt eplekake, rosmarisnfyll og New York Cheesecake.
DSCF4993
Kjøpte med meg ganske mye digg herfra. Nå er alt spist opp.

Ca 20 minutter med bil herfra ligger Brösarp og Talldungen Gårdshotell. Dette er drømmehotellet som ligger mellom åser og jorder i et landskap som minner om The Cotswolds i England. Emma og David Höök driver det lille sjarmerende hotellet, som også huser eget mikrobakeri, områdets beste naturvinutvalg og visstnok en deilig restaurant. Her sover jeg på et superidyllisk rom med nostalgiske detaljer som sikkert er håndklukket fra antikvitetsbutikker i nærmiljøet. Jeg får et glass deilig Sylvaner fra Alcace i hånden og går på rommet for å gjøre meg klar til kveldens store restaurantopplevelse. Vi skal til Michelinrestauranten Daniel Berlin i Tranås (ja, naboen til sjokoladefabrikken).

På Talldungen Gårdshotell er de opptatt av detaljer. Og selvsagt finner jeg de deiligste produkter fra L:A Bruket på badet. Du finner nok av håpløse dispesersåper på hoteller, så det føles som den reneste luksus å få bruke slike produkter når du er langt hjemmefra. Les også Anders Husas sak om Tallungen her.

Så skal vi spise på Daniel Berlin Krog. Men først møte mannen bak Michelinstjernen: Daniel Berlin.

Daniel Berlin.
Daniel Berlin.

Vi får et glass ufiltrert provencalsk rosévin fra Henri Milan. Daniel snakker bredt skånedialekt og forteller at han overtok stedet for syv år siden. Tidligere var dette en fransk restaurant. Österlen er et område kjent for kvalitet og gode råvarer. Det er ro på landet og man kan ha fokus på det man selv driver med. Det er ikke like lett i en storby, sier Daniel. – I byen lager man ikke sin egen mat, alle sammenlikner seg med andre.

DSCF5004

– Selv om vi er i startfasen med dette stedet, føler jeg at vi har funnet oss selv og er trygge på det vi gjør. Han sier vi, for både hans mor og far jobber ved restauranten. Far, Per-Anders er sommelier og mor, Iréne servere noen dager i uken, og har ansvar for kjøkkenhagen.

DSCF5011
Samdri Vairagi serverer deilig rosévin.
DSCF5023

Det kommer en tallerken tørket og speket villsvinskinke på bordet. En perfekt match til rosévinen. – Denne skjøt jeg for to år siden, sier Daniel. Han serverer mye vilt i restauranten når det er sesong for det. Han er opptatt av sesongene og råvarene som finnes i nærmiljøet. Men det skal ikke gå på bekostning av kvalitet, sier han. Men han finner mye bra i nærmiljøet. Han finner glede i å lage noe kreativt av fine og gode råvarer, men presiserer at det blir for lett å bruke kaviar som råvare. Han bruker heller grønnsaker som blomkål og selleri. Den langstidsbakte selleriroten har han hatt på menyen i seks år og går for å være selve signaturretten hans.

En dag i året åpner Daniel restauranten for lokalbefolkningen. Han vil ikke at det bare skal være et sted for rike folk som kommer innom bare for å spise på kroen hans.

DSCF5005

Daniel må tilbake til kjøkkenet og vi kan sette oss i til bords i den lille, men koselige spisestuen. Både musikken (japanskinspirert) og kunsten på veggene er nøye utvalgt av Daniel Berlin. Den skal formidle en historie akkurat slik maten også skal. Han skifter kunst og musikk hvert år.

Kjøkkenhagen hos Daniel Berlin.
Kjøkkenhagen hos Daniel Berlin.

Et måltid hos Daniel Berlin består av 22 retter inkludert snacks og godt til kaffen. Signaturretten til Daniel Berlin kommer midt i måltidet. Han står selv og deler de langstekte selleriknollene som er røkt i smokeren som står i hagen.

Midt i måltidet skal man strekke på beina og gå ut i hagen. Her får man servert varm eplegløgg og et par retter. Når man så går inn i restauranten igjen er de hvite dukene fjernet og musikken er forandret. Bordene er sorte og nakne.

Pause og benstrekk. Tid for varm eplegløgg.
Pause og benstrekk. Tid for varm eplegløgg.
DSCF5126
Erik Andersson steker blinis som skal brukes som minitacos.
DSCF5132
Minitaco med torskehode, blomster, epler og agurk.
DSCF5148
Lammet grilles før det skal servers til hovedretten senere.
DSCF5152
Artisjokk fra hagen med blomster og smørsaus.

Etter kjøttretten kommer ost og så et hav av desserter.

Så strekker vi på beina igjen og blir ført inn i drivhuset i enden av kjøkkenhagen. Det er en rolig stemning i huset og det spilles deilig musikk til kaffen og de siste dessertene. Selvsagt får vi sjokolade fra Österlen Choklad, som holder til rett nede i veien.

Drivhuset
Drivhuset
Sjokolade fra Österlen
Sjokolade fra naboene Österlen Choklad
DSCF5201
Potetis med Kakaonibs.

Kvelden går mot slutten og vi kjører tilbake til Talldungen Gårdshotell hvor vi skal sove. Det er helt stille her ute på landsbygda og det eneste som vekker meg er en svak sildring av regn mot ruten. Heldigvis har regnet gitt seg når det er på tide å stå opp. Lukten av nybakte surdeigsbrød drar meg fort opp og utrolig nok er man sulten igjen.

DSCF5214

Emma har bakt og de fantastiske brødene ligger på frokostbordet som er dekket med de deiligste ingredienser. Hjemmelaget surdeigsmusli, eplejuice fra Emmas søsters juicepresse, nytraktet kaffe fra Ethiopia, kokte gårdsegg og mye, mye mer. Alt er selvsagt økologisk – noe de har skjønt i Sverige. I Norge henger vi etter på den fronten.

Flott utsikt
Flott utsikt

Det er noe helt spesielt å bo på et slikt gårdshotell der du kan nyte et fantastisk utvalg av naturviner eller nybakte surdeigsbrød mens Tom Waits og Nick Cave synger i bakgrunnen. Kan noen åpne et slikt sted i Norge snarest?

Vi tar farvel med David og Emma, og ikke minst deres engelske bulldog Majo og Doris, som er fransk bulldog. Det føles faktisk litt vemodig å reise fra et slikt sted og så bra folk.

Men vi skal videre på vår kulinariske rundtur i Skåne.

Rapsfrø.
Rapsfrø.

Gunnarshögs Gård lager rapsolje. Vi blir med på selve pressingen av rapsfrøene og får til og med prøve å presse vår egen rapsolje. I gårdsbutikken får du kjøpt masse deilige rapsprodukter, der i blant sjokolade fra Österlen Choklad iblandet ristede rapsfrø.

Min egentappede rapsolje.
Min egentappede rapsolje.

Solen skinner på et gyllent sensommerlandskap i Skåne. Det er så ubeskrivelig vakkert og vi er så heldige som får møte så mange interessante og hyggelige folk.
Det er tid for fika (herregud, som jeg elsker det navnet!) og hvilket bedre sted for slikt enn Olof Victors. Dette er ikke en hvilken som helst gårdskafé. Stedet ble kåret til Årets kafé i 2013 og du finner den i White Guide.

DSCF5392
Mårten Göthberg foran steinovnen.

Vi møter Mårten Göthberg som forteller om stedet, som er stamsted for norske kjendiser som Knausgård og Jahn Teigen. Vi får kjempesmørbrød, et utvalg desserter og selvsagt wienerbrød rett ut fra ovnen. Aldri har jeg smakt bedre wienerbrød. Lag på lag med smørstekt nytelse. Helle, behersk deg! Bare en halv…

DSCF5411

Mårten forteller om håndverksbrødene som lages på gården. De oppsto som en protest mot langtidsholdbare industribrød med en innholdsliste så lang som et vondt år. Foodies kom til Olof Victors for å sjekke ut de deilige bakevarene. Så kom folket. Etter at man ble oppmerksom på matjukset som råder i industrimat ville flere og flere spise rent.

DSCF5357

Brødene de baker lages på en 2000 år gammel metode der basen for surdeigen inneholder honning, rosiner og vann. De bakes i den store steinovnen i bakeriet. De supertynne knekkebrøene deres er verdenskjente og selges i bl.a Oslo, USA og England.

DSCF5369
Skikkelige sandwicher. Kreps på den ene og kylling og paprikadressing på den andre.

Mårten forteller hva oppskriften på suksessen har vært: Ekte smør, god kvalitetssjokolade og riktig mel. Ikke noe juks og fanteri.
I Norge er det Matcompaniet som importerer produktene til Olof Victors. De små, runde knekkebrødene deres har jeg kjøpt mange ganger og de er perfekte til ost eller sammen med hummus.

DSCF5375
Koselig bakgård hos Olof Victors

Man blir tørst av bakverk, gitt. Videre på vår utflukt i Sveriges matfat og strålende sol, stikker vi innom Carl-Otto Ottergren som driver Köpingsberg vingård .

DSCF5421
Köpingsberg vingård

Ja, du leste riktig. Vingård i Sverige! Han lager musserende vin på champagnemetoden. Dette er verdens nordligste vingård som lager musserende vin.

DSCF5470

Carl-Otto forteller at vinen passer til lokal mat som oster, asparges, røkt fisk og skinker. Den kan også drikkes til asiatisk mat med mye krydder. Vinene kan bestilles på Systembolaget.

DSCF5419

Carl-Ottos viner er inspirert av de britiske musserende viner med lav ph og mye syre. Jordsmonnet har mye kalt fordi vinmarkene ligger nær havet.

DSCF5444

Klimaet er stabilt i Skåne noe som gjør en slik produksjon mulig.

DSCF5428
Carl-Otto Ottergren

Så beveger vi oss virkelig inn i Sveriges Provence.  Österlenkryddor er Nordens største urtegård som også har egne lavendelåkre. De lager sin egen iskrem smaksatt med deilige urter og skjønnhetsprodukter med urter og rapsolje fra Gunnarshögs Gård, som vi besøkte tidligere på dagen.

Iskrem med sitronverbene og basilikum.
Iskrem med sitronverbene og basilikum.

Urtene kaldtørkes ved 35 grader. Dette gjør at urtene inneholder mye mer eterisk olje enn ved tørking på tradisjonelt vis. Jeg kjøper med meg poser med tørkede urter samt inspirasjon. Lag epletzalziki inspirert av mitt besøk på Österlenkryddor.

Lavendel i Österlen.
Lavendel i Österlen.
DSCF5503

Det er på tide å komme seg tilbake til Malmø og ta toget over til København flyplass. Faktisk går toget fra København flyplass helt til Ystad (noen avganger per dag), så egentlig kunne vi ha hoppet på toget her nede i området. Men vi har en leiebil som skal leveres tilbake.
Over Øresundbroen igjen og vips er vi i København. Det er superenkelt å komme seg til Skåne og jeg håper flere vil utforske en del av Sverige som er vanvittig vakker og har masse spennende produsenter som lager kvalitetsprodukter. Min reise viser bare et lite utvalg av det deilige du kan finne av både steder, restauranter og gode produsenter. En av de tingene jeg likte aller best var måten de forskjellige produsentene, hotellene og restaurantene brukte hverandres varer og tjenester. Her samarbeider folk, de ser ikke på nye aktører som konkurranse. Det tror jeg flere kunne lære av.

Til info: jeg har vært på pressetur med Visit Sweden. Utgifter rundt turen er dekket av dem.

Forrige

Epletzatziki

Ekte svensk kräftskiva ved Götakanalens bredder

Neste

Legg igjen en kommentar