Dra til Aarhus før jul, da vel!

(Reklamesamarbeid med Visit Denmark og Visit Aarhusregionen)

Æbleskiver og gløgg. Risalamande og klejner. Kunstopplevelser og Danmarks største julemarked. Du finner alt i Aarhus-regionen. Sett deg på flyet (eller i bilen eller toget) og reis til en av mine favorittbyer i Skandinavia.

Du kan reise med direktefly fra Oslo til Aarhus. Flybussen går utenfor ankomsthallen og har du Aarhus Card kan du faktisk kjøre gratis med bussen, samt får gratis inngang til museer og mye, mye mer. Bussen kjører til togstasjonen og herfra kan du ta tog til andre spennende destinasjoner, som julebyen Viborg.

Som du nå vet. Aarhus har en helt spesiell plass i mitt hjerte. Jeg har blitt skikkelig glad i byen og vil på det varmeste anbefale en tur her før jul. 

La oss starte med kaffe. Det gjør det hele mye lettere å planlegge en deilig dag i Aarhus.

Stiller’s Coffee: 
Jeg har tidligere skrevet om Søren Stiller Markussen og Stiller’s coffee. Hans litt spesielle behandling av gjester som spør om melk i kaffen er mildt sagt alternativ. Kaffen han lager er dog veldig god og det er det eneste stedet i byen du kan få kaffe brygget på siphon, som er en opplevelse i seg selv. For et kaffeutvalg de har og den smaker fantastisk, så glem det der med melkeskvetten og ta i mot det de anbefaler. Det er best på alle måter.

La Cabra Coffee Roasters
Dette er toppen av kaffelykke. Ikke bare lager de fantastisk kaffe. De har også bakevarer av en annen verden. Mandelcroissanten deres er den beste jeg har spist i hele mitt liv. Den er flakete, fylt med masse mandelmasse og på toppen av croissanten er det et berg av gylne mandelflak. De har to avdelinger i byen.

Jumbo Baking & Eatery
Nok en stor kaffeopplevelse får du i havna. Ved Dokk 1 ligger Jumbo Baking & Eatery. Benjamin Birk er bakermesteren som hver dag kverner eget mel og setter surdeigsbakst. Thomas Sigfred er kaffeguruen. En kombinasjon av disse to slår gnister til magi. Kult område av Aarhus er det også, så sjekk det ut.

Hvis du heller vil ha te kan jeg anbefale A.C. Perch’s tehandel. Jeg har tidligere skrevet fra da jeg spiste Afternoon Tea der. Vi har en avdeling i Oslo også, så de som kjenner til stedet vet derfor at dette er skikkelige saker, så kjøp med te og andre godsaker hjem.

Julemeny på Langhoff & Juul.

Langhoff & Juul: 
Når det kommer til lunsj (ja, frokost på dansk) er det mange steder å velge mellom i Aarhus. I det franskinspirerte, brostensbelakte Latinerkvarteret ligger mange hyggelige spisesteder. En av favorittene er Langhoff & Juul. Her har jeg tidligere spist moderne smørrebrød laget med økologiske råvarer. De holder fremdeles stand som en av byens beste, og de er også i nyere tid blitt hyllet veldig for sin brunsj. Jeg spiste middag her for en tid tilbake og det var en fabelaktig opplevelse.

En ting danskene elsker å gjøre før jul er å spise en dansk julefrokost. Det er regler for hvordan man spiser et slikt måltid. Jeg tok en prat med kjøkkensjef Anders Kuk Kristensen på Langhoff & Juul om den danske julefrokosten. Hvordan spiser man den på ekte, dansk vis?

– Den tradisjonelle julefrokosten deles inn i tre serveringer. Man starter med fisken, altså sild, fiskefilet eller reker. Så går man til den svinebaserte delene: medisterpølse, leverpostei og frikadeller som man kaller den lune delen. Så går man over til dessertdelen som består av ost eller risalamande.

– Den tradisjonelle julefrokosten er en smule foreldet. Vi serverer den på vår måte her på Langhoff & Juul. Den er økologisk og laget med matvarer i sesong. Nå er det bare noen råvarer som klarer seg og det er rotfrukter og kål. Da bruker vi det. Vi bruker ingredienser som folk forbinder med klassisk julefrokost, som ris, poteter, kål osv. Vi gjør det på vår måte. Vi kan f.eks lage et smørrebrød med rødkål, konfitert and og appelsin, for det er typisk dansk jul. Folk kommer på Langhoff & Juul for å se hvordan den danske mattradisjonen har endret seg. Vi kan ikke bruke sild i meny, for de er ikke økologiske. Vi bruker laks, ørret og islandsk vintertorsk. Det som er best for miljøet og økologisk, forteller Anders Kuk Kristensen.

Nordisk spisehus: 
På Fredriksbjerg (bak jernbanestasjonen) ligger et av byens aller hyggeligste områder. Her finner du også fabelaktige spisesteder. Nordisk spisehus er et av dem. Bestill bord. Jeg var heldig å droppe innom, men det var flaks. Her kan du nyte gourmetlunsj til 99 danske kroner per rett. Jeg spiste to retter, men du kan saktens klare 3 hvis du er ekstra sulten.

Når du nå har tatt turen til Fredriksbjerg må du ta en tur innom Jægergårdsgade. Dette er hipstergaten i Aarhus.

Pizza Propria har nydelige pizza og naturvin. Av og til er det akkurat det man vil ha, ikke sant?

Sjekk også ut De Fyrretyve Røvere Pita i Frederiks Allé 81 (rett rundt hjørnet for Jægergårdsgade. Falafel, kylling, lam og gode dressinger i pitabrød. Veldig bra mat når man er passe lei av julemat.

I Jægergårdsgade finner du også en riktig god cocktailbar  St. Pauls Apothek som serverer nydelige cocktails og mat. En god drink kan man så absolutt unne seg når man er på juleshopping, synes jeg.
Les min sak derfra her.  

Mikkeller har også egen ølbar og ølbutikk i Jægergårdsgade hvis man er øltørst.

Tarteletter

Man kan smake gode retter på matmarkedet også.
Aarhus Street Food  har de klassiske bodene med trendy street food som ramen, bao og vietnamensisk Banh Mi. Boden «Mormors kjøkken» serverer klassiske danske retter og jeg falt for tarteletter med høns og asparges. Dette er god street food, det! 3 stk for 50 danske kroner. De har også boller i karri som er en av mine barndomsfavoritter.

Ryesgade er shoppinggaten i Aarhus. Går du fra togstasjonen til domkirken, kommer du forbi et stort julegaveinnpakket bygg. Dette er det ærverdige varemagasinet, Salling. Dette er et supert sted for shopping, på lik linje med Magasin, som du også kjenner fra København. Salling har en matavdeling i kjelleren som jeg anbefaler deg å ta en tur innom. Her kan man lett forelske seg i fristende godsaker å kjøpe med deg hjem til jul.

Tar du heisen helt opp til toppetasjen kommer du til taket. Her åpenbarer det seg en oase! Det serveres gløgg og æbleskiver i det fri eller i det lille, lune drivhuset som står på Salling Rooftop. Er du eventyrlysten kan du gå ut på den berømte broen som går ut fra bygningen og et stykke ut. Her kan du se nedover Ryesgade. Jeg tør ikke. Men jeg tør å se utover Aarhus og herfra får du den perfekte utsikt.

We’ll be back, Sabine!

Nå er det vel på tide med et glass vin, eller hva?
Det finnes ingen hyggeligere vinbarer enn S’vinbar. I Latinerkvarteret driver Sabina Drachmann Sunne den fantastiske vinbaren. Hun var den første kvinnen i Danmark som ble kåret til beste sommelier.

Har du hipstersjel vil Reduktivt være et godt valg av vinbar for deg. Du kan kjøpe med deg vin hjem både her fra og S’vinbar, så sørg for å ta med bobleplast i kofferten. 

Gourmetbyen
Jeg har vært i Aarhus en del ganger. Hver gang har jeg spist meget godt. Både på billige og dyrere restauranter.  Jeg har hatt gleden av å spise på enstjerners-restauaranten Gastromé to ganger. For en litt rimeligere alternativ vil jeg anbefale neobistroen Pondus. 

Restaurant Frederikshøj er en annen kulinarisk perle og en restaurant for store anledninger og feiringer. 
Maten på Restaurant Frederikshøj serveres på “familievis” selv om rettene er gourmet så det holder. Allerede ved serveringen av snacks, som man alltid får en drøss av på denne typen restauranter, vil man se litt av libaneseren Wassim Hallal i rettene.

Alle smårettene settes på bordet samtidig. Dette gjør at, i alle fall jeg, senker skuldrene og kan nyte måltidet i mye større grad. Her er det gryter med ekte og falske tomater inn i mellom de ekte tomatene ligger fylte tomater med krabbekrem og andre herligheter. Det er lekent. Det er deilig.

Kultur
Man kan ikke bare spise og drikke når man reiser til Aarhus. Jo, man kan, men det vil være synd å gå glipp av det kulturelle tilbudet som finnes i byen.

Den gamle by kan sammenliknes med Folkemuseet på Bygdøy i Oslo. Her er det koselig å gå rundt blant lysende lanterner, duftende æbleskiver og  julepyntede fasader og bygg Fra 20. november til 31. desember kan du oppleve ekte julestemning i de historiske gatene.
Det er julemarked, men også en utstilling der du kan lære mer om den danske julen gjennom tidene. Det er ikke bare restauranter som får stjerner. Det finnes også noe som heter The Michelin Green Guide der Aarhus også er representert. Utendørsmuseet Den gamle by har tre stjerner i guiden. Jeg har vært der mange ganger og det er faktisk alltid et sted jeg vender tilbake til, for det er så mye å få med seg. Du kan gå på museet “Aarhus fortæller” og lære om hele byens historie fra vikingetiden og til nå. Du kan også besøke bakeren og smake kaker laget av gamle oppskrifter.

Les mer: Lag de beste vaniljekransene i hele Danmark. Oppskriften er fra 1886.

Aros kommer man ikke utenom. Dette er museet som du ikke kan la være å se uansett hvor du befinner deg i byen. Dette på grunn av den legendariske regnbuen på toppet av museet. Kunstneren heter Olafur Eliasson og han har laget mesterverket  “Your rainbow panorama” – en 360 graders krans på toppen av bygget. Herfra kan du se hele Aarhus i nyanser fra gult til lilla.

Sørg også for å få med deg Boy av Ron Mueck. Tidligere fant man kjempegutten i kjelleren. Nå står han i et speilkledd rom som gir en helt ny dimensjon til kunstverket. Jeg får gåsehud av dette kunstverket. Det må oppleves. Det er så ubeskrivelig flott.

Ridehuset (ved Aros) arrangerer julemarked med 80 boder som selger typiske juleartikler som håndarbeid og glass med spiselige fristelser. Markedet er åpent fra 20. november til 19. desember. 
Utenfor markedet kan du gå på skøyter.

For ekstra julestemning kan man ta turen ut til Tivoli Friheden. Jeg har dessverre aldri vært der føre så her må jeg bare stole på andres anbefalinger. 
Tivoli Friheden er åpen fra 13. november til 30. desember (utvalgte dager)
Hele parken blir forvandlet til et eventyrlig juleland med glitrende julelys og julekuler overalt. Man kan  vandre gjennom den 70 meter lange lystunnel, som bliv lyst opp av hele 50000  julelys.

Jeg synes også det er stas å gå innom Kvindemuseet i Aarhus som har skiftet navn til KØN. Akkurat nå kan man se utstillingen  #ingenlillelort – En utstilling om aktivisten Astrid Lindgren, samt “Seksualundervisning gjennom tidene”. Den siste har jeg sett og den er ganske så oppsiktsvekkende. 
De har en veldig hyggelig kafé på museet som jeg også anbefaler deg å ta en tur innom for en kaffekopp og kake. Jeg har skrevet om den før.

Aahusregionen

Det er lett å komme seg rundt i Aarhusregionen med tog og buss. Vil man tilbringe et rolig og avslappet døgn utenfor byen med god mat og drikke, så er Norsminde et utmerket valg. 

Inngangen til den gamle delen av kroen.

Norsminde kro som ligger et kvarters tid utenfor Aarhus med bil. Jeg har vært her to ganger tidligere. 
Stedet ligger idyllisk til ved vannet. Den gamle delen av kroen er fra 1693. Hovedbygget er fra nyere tid og inneholder en av Danmarks aller største vinkjellere. Her kan også privatpersoner leie plass til riktig oppbevaring av vinene sine.

Det uformelle brasseriet deres lager deilige retter av råvarer fra nærmiljøet. Norsminde har egne kalver og grisene som avles opp på nabogården. De produserer egen eplejuice og så mye som mulig av mat og drikke som benyttes på kroen. I kjelleren finner du en gourmet-restaurant som har åpent noen dager i uken.

På Det Grønne Museum utenfor Aarhus kan du lære alt du trenger å vite om dansk mat gjennom historien i “Madens Hus”. Dette er et fenomenalt og levende museum der du kan oppleve et illstedskøkken fra 1600-tallet, et vedfyrt komfyrkjøkken fra 1880-årene, et kjøkken fra 2. verdenskrig og et kjøkken fra 1960/70-årene – dette selvsagt i oransje og brune toner. Det arrangeres matkurs i lokalene, men du kan også dra dit for å se, lære og gå en tur i den flotte kjøkkenhagen med sjeldne urdanske arter. De har blant annet hele 16 arter danske persille i hagen.

Fredag den 10. desember, klokken 11.00 – 14.00 arrangeres julelunsj der museumsinspektør og mathistoriker Bettina Buhl vil fortelle kulturhistorien bag de klassiske danske juleserveringene, bakverk, middag og desserter (Pris pr. person: 250 kr. – eks. Drikkevarer.). Se nettside for mer info og for å booke plass.

Da jeg var på Det Grønne Museum for noen år siden fikk jeg være med å lage samt å smake noen gamle retter som de har i sitt arkiv på museet.
Her får du oppskrift på en av rettene, nemlig pannekaker med potetmos fra tiden rundt 2. verdenskrig:
125 g moste poteter uten skall
125 g mel
1/2 liter melk
4 egg 
1 knivspiss salt
Pisk sammen røren og stek i pannen med litt smør til tynne pannekaker.

Utenfor Aarhus ligger Djursland. Når du kommer til tettstedet Rønde finner du et lite samfunn som heter Friland. Dette er en økolandsby der innbyggerne eksperimenterer med å gjøre hverdagen litt annerledes med vekt på bærekraftig livsstil, gjestfrihet og selvstendige bedrifter.

Friland ble stiftet i 2002. Nå finner du 45 husstander her der det bor ca. 75 voksne og 35 barn (tall fra 2020).

Midt inne i dette lille samfunnet finner du restaurant Moment. Jeg besøkte stedet den dagen de fikk Bib-Gourmand-utmerkelse. Det fortjener de! Dette er en restaurant å legge merke til fremover. Matmessig er konseptet vegetarisk og sesongbetont. Drikke lager de selv i form av juicer, fermenterte produkter eller vannkefir. Vinene som serveres er naturviner.

Hele restauranten er bærekraftig. Den er selvforsynt med strøm og bygget på den mest miljøvennlige metoden. Taklampene er laget av kartong og møblene bygget i landsbyen av trær som er felt i nærheten. Gourmet i annerledes omgivelser. Verdt en tur. 

Så kommer vi til selveste julebyen!

Hvordan kan det ha seg at Viborg, en forholdsvis ukjent by for mange nordmenn, slår seg på brystet og sier: – Vi skal lage Danmarks aller beste julemarked og vi skal bli landets juleby nummer en! Jeg besøkte Viborg (før jul i 2019), byen med det store julehjertet, for å undersøke saken litt nærmere. 

Toget til Viborg går to ganger i timen mellom Aarhus og Viborg og turen tar litt over en time.
Etterhvert som man nærmer seg Viborg kjører man forbi juletreplantasjer. Det er tett i tett med trær som en dag skal ende opp i norske hjem. Ja, for det er mange danske juletrær som importeres fra Danmark, og mange av dem herfra.

Start gjerne med en lunsj på Kafe Kjelds på Nytorv. Jeg gikk for klassikere som sild, rødspette og fleskestek. Mitt indre julebarmometeret er i bevegelse. Som halvdansker er jeg svak for et godt stykke smørrebrød med sild og lun fleskestek med sprø svor. Lokalet er også så fint julepyntet. 

Viborg er en av Jyllands aller eldste byer. Byen er bygget rundt den flotte domkirken som troner på toppen av byen.

Julemarkedet ligger midt i byen og det er skiltet med piler med påskriften “Julemanden” eller “Juleskoven”. 

Jul for store og små. Man kan melde seg på Nisseskolen som arrangeres fra 6. november til 19. desember. Her kan man lære om nissenes verden, nissenes historie, lokale nisseklaner og hvordan man skaper grunnleggende julestemning. Barn mellom 5 og 10 år blir “utdannet” til “Nissehjelpere av 1. grad”. Hvor stas er ikke det!
Julemarkedet er åpent fra 26. november til 23. desember.

Rundt i byen er det satt ut 400 juletrær i de mange gågatene som finnes i Viborg for å skape den riktige stemningen.

Nytorv, der julemarkedet finner sted lyser opp som en ufo i vintermørket. I det du tråkker over “dørstokken ” – et teppe av myk bark, er du inne. Akkurat som å komme inn i stuen til noen.
Folk sitter og drikker gløgg og snakker sammen. Det er akkurat dette arrangørene vil oppnå – å få danskene ut i gaten på kveldstid for å møtes og snakke sammen. Det skal være en sosial møteplass.

Under den opplyste teltduken står noen få boder. De som står her er nøye utvalgt av arrangørene. Det skal være kvalitet, hygge, bærekraft og lokalt produsert.

En av restaurantene som jeg har spist på ved et tidligere besøk i Viborg er “For enden av gaden”. Restaurantens baker har egen bod på julemarkedet der han serverer hvit gløgg og klejner.

Klejner er danskenes versjon av fattigmenn, og min mormors oppskrift får du her. 

Tilbake til klejnene og den hvite gløggen på julemarkedet. Klejnene er nydelige og serveres med eplekompott. Gløggen er helt unik. Den er selvsagt hjemmelaget og består av eplemost, hylleblomst, hvitvin og krydder. Den serveres med deilige biter av eple. Helt fantastisk.

På julemarkedet kan du spise og drikke mange deilige ting. De har til og med sitt eget øl som selges i baren. I bodene på markedet får du æbleskiver, pølser og andre klekkerier. Og vil du handle er det nok at boder for den slags også. 

Men det er jul i hele Viborg, ikke bare på Nytorv. 

På “Hjultorvet” er det laget en skog av juletrær. Det er her juletoget går fra som kjører deg opp til julemarkedet.

Stikk en tur innom  Café Morville  på “Hjultorvet” når blåtimen melder seg. Dette er et perfekt tidspunkt for å ta et glass gløgg.
Noe av det mest danske du kan gjøre i førjulstiden er å drikke gløgg og spise æbleskiver. De deilige kakene, som vi kjenner som munker, kan du finne på kaféer og i boder i hele denne vakre tiden. Kombinasjonen gløgg og æbleskiver er det perfekte hyggen når man vil varme seg mellom øktene med juleshopping. Og jeg skal si du varmer deg på gløggen de lager på Café Morville. Dette er ekte saker! Gløggen er laget med rødvin, portvin og mørk rom. Den er så vidunderlig og dette er slik gløgg skal være når du går på ordentlig café.
Hvis du ikke vil ha en alkoholsterk drikk, som denne er, kan jeg tipse om at de lager sin egen kakao med ekte 70%-Valrhona-sjokolade. Snakk om lyx. 

Varm i kroppen og et innvendig julebarometer som hopper oppover i ekspressfart, går vi ut i blåtimen. Det er på tide å oppleve mer julestemning. Tilbake på julemarkedet kan man hver kveld oppleve underholdning, så det er absolutt verdt å bli igjen til mørket faller på. 

Andre tips til jul i Aarhusregionen:
(Disse tipsene har jeg fått fra Visit Arhusregionen. Jeg har ikke selv opplevd dem.)

Jul i Randers med nyt julemarked på Østervold (medio november og desember)
Randers’ hyggelige gater med gamle hus fra middelalderen er julepyntet med mer enn 500.000 julelys, og vil man på julemarked finner man det på Østervold. 

Jul på Herregårdsmuseet Gammel Estrup (27.november til 30. desember)
Opplev ekte herregårdsjul på Gammel Estrup. Vær med når herskap og tjenestefolk gjør deres juleforberedelser. Se hvordan greven og hans ansatte feiret jul for 100 år siden.

Jul i Ree Park Safari – (adventshelgene)
Her finner du juleboder som selger julefodterier, kunsthåndværk, trevarer, skinn- og ull-produkter, smykker og mer. Damptoget Black Beauty kjører juleturer på “den amerikanske prærie» og du kan også reise på safari på “den afrikanske savanne”. 

Jul på Fregatten Jylland (medio november og desember)
Fregatten Jylland sjøsetter traditsjonen tro julen og inviterer til juleopplevelser ombord på verdens lengste treskib i Ebeltoft. I vintermånederne er det opsat et vintertag på Fregatten Jylland for at beskyttet skibet mod det kolde og våde vejr. Dette giver mulighed for at gå ombord i tørvejr, lige meget hvilket vintervejr der er.

Cold hand Winery

Julevinsmaking på Cold Hand Winery i Randers. Denne vingården lager kule og veldig gode fruktviner. På gården kan du oppleve julemarked den 18. og 19. desember. Du kan også spise 8-retters meny med vinpakke for 750 DKR per person. Det er en opplevelse jeg gjerne skulle ha prøvd. Du kan til og med sove over i en vintønne som er bygd om til hotellrom. 

Som du skjønner så er det nok å ta seg til i Aarhus og Aarusregionen. En tur hit før jul kan få deg i seriøs julestemning, og det tror jeg vi alle kan trenger akkurat i år. 

Forrige

Raan og naan

Nye oppskrifter på pizza

Neste

6 kommentarer om “Dra til Aarhus før jul, da vel!”

  1. Noe kjenner man fra flere besøk- det
    er ikke lett å treffe på alt, artikkelen gir vann i munn og gir også gode ideer- har datter m fam rett utenfor bygrensen – skal se efter noen av de anbefalte steder efterhvert

    Svar

Legg igjen en kommentar