Blomkål – Mac and Cheese Style

Den ultimate koseretten er for meg Mac and Cheese. Skikkelig mektig, men akk så godt. Det er en rett jeg kan spise mens jeg sitter i sofaen og ser på tv. Nå sies det jo at man ikke skal spise på den måten – ved tv’n. Men med tanke på at det skjer to ganger i året, så tillater jeg meg faktisk å nyte de få stundene.

Les mer: Min beste Mac and Cheese-oppskrift

Du har kanskje fått med deg at det bugner av blomkål i butikkene nå? Med den varmen vi har hatt har ting blitt moden før tiden, og da må man dra i butikken og kjøpe disse varene slik at de ikke blir kastet. Med de klimaforandringene som skjer i verden må vi regne med at det skjer «rare» og uforutsigbare ting i årene som kommer.

Flotte, norske blomkål i butikken nå.

Dette skal ikke bli et politisk innlegg, men jeg tillater meg uansett å si at vi må stille opp for bøndene og kjøpe de norske råvarene som nå ligger klare i burikken. De skylder vi bonden. Gjør vi ikke?

Jeg har i alle fall kjøpt meg et fint blomkålshode. Og det skal jeg lage en ekte koserett av.

Blomkål ert fine ting og det kan dampes, ovnsbakes, stekes, gratineres og mye, mye mer.

Oppskrift: Gratinert blomkål med pancetta

Oppskrift: Blomkålsgrateng

Oppskrift: Blomkålstaco

Jeg har laget en versjon av Mac and Cheese. Jeg har kuttet ut mac’n og byttet den ut med blomkål. Jeg har til og med smørstekt kantareller som jeg har hatt ved siden av. Her kan man bruke deilig bacon hvis man savner litt kjøtt. Retten metter, så jeg savnet ikke kjøtt. Så vet du det og valget er ditt.

Min Blomkåls-mac and cheese har deilig ostesaus laget av tre oster (rester fra kjøleskapet), men du kan bruke en ost, to eller tre. Du bestemmer. Personlig liker jeg litt skarphet i smaken, så tre oster ble det på meg.

Oppskriften får du her og det er middag for minst to personer og tilbehør til 4-6 (kommer an på hvor sultne dere er)

Blomkål – Mac and Cheese Style

1 blomkålshode

Ostesaus:
1/2 l helmelk
1,5 ss hvetemel
2 ss smør
1 knivspiss revet muskatt (eller etter smak. Ikke bruk for mye for da blir det for kraftig smak)
salt og pepper etter smak
120-150 g ost. Jeg brukte Norvegia, Västerbottensost og Parmigiano Reggiano. rett og slett skalker og rester som jeg hadde i kjøleskapet.
1 lite fedd fersk hvitløk, finrevet eller presset
1-2 ss dijonsennep (smak til underveis når du lager ostesausen)
Salt og pepper
Frisk salvie 4-5 blader, finhakket.

Sopp:
1 neve kantareller
Frisk salvie 4-5 blader, grovhakket
salt og pepper
1 lite fedd fersk hvitløk, finrevet eller presset
Rikelig med smør til steking

Fyll på med ostesaus

Start med å vaske og tørke blomkålen. Skjær av blader og den tøffeste delen av stilken.  Del blomkålen i skiver så godt det lar seg gjøre. Legg blomkålen i ildfast form (en stor eller to mindre).

Sett ovnen på 180 grader.
Ostesausen: Start med å smelte smøret i en kjele. Rør inn mel med en visp. Rør noen minutter slik at du får stekt bort den rå melsmaken. Spe så med melk. Visp godt og kok opp slik at sausen tykner mens du rører. Nå kan du tilsette hvitløk, krydder, urter og sennep.
Osten kan du kverne i en blender, rive eller grovhakke før du  har den i sausen. Osten skal smelte inn i sausen. Smak til om du vil ha mer krydder, sennep eller salvie i sausen.
Nå er ostesausen ferdig og du kan helle den over blomkålen.
Sett formen(e) i ovnen og la stå midt i ovnen i en time.

Deilige kantareller

Mens dette steker kan du steke kantareller i godt med smør. Krydre og dryss hvitløk og salvie over mot slutten av stekeprosessen.

Ta ut blomkålsfomen(e) og server med smørstekte kantareller.

 

Forrige

Georgia – landet der oransjevin har vært trendy i 8000 år

Romesco – dippen du kan bruke til det meste

Neste

Legg igjen en kommentar