Romesco – dippen du kan bruke til det meste

Romesco er sausen/dippen/kremen/dressingen du bør prøve å huske navnet på, for det er rene universalhjelpemiddelet som skal til for å rocke opp en ellers småkjedelig rett.

Hva er en romesco og hvor stammer den fra?
Spanjolene kaller den en salsa romesco – altså en romescosaus.
Den kommer opprinnelig fra Tarragona der fiskemenn serverte sausen til grillet fisk. Nå er det et vanlig tilbehør til grillet minipurre i Katalonia når de er i sesong på våren.

Jeg kaller den for en dipp for den har evnen til å feste seg godt rundt grønnsaker når du dypper den.

Jeg serverte romesco til langstekt ribbe, sky fra ribben, hjemmelaget taffelsticks og en enkel grønn salat med vinaigrette.

Det er en kompleks dipp. Den inneholder mange ingredienser og det kan lønne seg å lage masse av den slik at du kan fryse ned porsjoner. Jeg vil også anbefale deg å lage den dagen før du skal bruke den – hvis du har mulighet til det. Det skjer mye med smaken når den får lov til å stå en dag i køleskapet.

Dippen inneholder daggammelt brød for å få riktig konsistens. Kast derfor ikke restene av landbrødet eller loffen.

En kjøkkenmaskin eller blender er ditt beste hjelpemiddel når du skal lage romesco. Du skal ha litt konsistens i dippen, men kvern den jevnt.

Ok. Så til oppskriften. 

2 lange, røde paprika
2 modne tomater (grentomater)
1 hel, fersk hvitløk
1 ss hakket bladpersille
ca 1 dl god olivenolje
Salt og pepper
ca 1 ss rødvinseddik
innmaten av 3 tykke skiver landbrød eller loff (lyst brød uten kjerner)
1 dl mandler
1 dl hasselnøtter (helst ristede piemonte-nøtter (de beste i verden) eller nøtter tørket i ovnen på 150 grader i ca 10 minutter. Gni av skallet når nøttene er ristet)
chiliflakes eller hete fra Tabasco (etter smek. Det skal ikke være en hot dipp)

Slik gjør du:
Legg hel paprika, tomater (prikk et par hull i dem ellers vil de eksplodere)og hel hvitløk på en bakeplate. Sett i ovnen på ganske høy varme/grillelementer til paprikaen er nesten sort på utsiden og hvitløken er myk. Dette tar fort et kvarters tid. Du kan snu paprika underveis. Ta brettet ut og la grønnsakene avkjøles litt før du renser dem for skall og kjerner (ja, tomatene også). Du presser hvitløksfeddene ut av skallet. Ha hvitløk, persille, tomatkjøtt og paprika over i en kjøkkenmaskin/blender sammen med nøttene, brødinnmat, eddik, krydder og spe med oljen. Konsistensen skal være litt grov. Synes du den er for løs tilsetter du mer brød.

Nå kan du sette den på kjøl til du skal bruke den. Romesco er også en deilig dipp til råkost eller potetgull også. Bare nevner det.

Vil du lage langstekt ribbe? Jeg har masse oppskrifter på bloggen.

Taffelsticks lager du lett selv. Her er oppskriften.

Forrige

Blomkål – Mac and Cheese Style

Vin og mat i Tbilisi – Georgias hovedstad

Neste

Legg igjen en kommentar