økologisk vilt

Ytrefilet av hjort med potetfondant, grantateplesaus og rødbetechips

mars 14, 2014
Herlig villhjort

Vi er heldige, vi! Vi har godsaker i fryseren! Blant menge deilige ting fant vi en ytrefilet av villhjort fra  en av mine favorittprodusenter, Haugen gardsmat.

Her og fru Valebrokk er en serie her på helleskitchen.org der jeg og mannen min lager mat sammen. Vi bestemmer hovedingrediens, kjøper inn varer, og lager maten sammen. Denne gangen ble det en ytrefilet av villhjort med potetfondant, granateplesaus, rødbetechips og grønne bønner.

HAr du ikke hjort, kan du bruke elg eller rein.

fondant

Vi startet med potetfondanten.

Kok opp en liter kyllingkraft og ha 2-3 timiankvister og et par fedd hvitløk i gryten.

Skrell store poteter og stikk ut sylindere med et utstikkerjern eller pepperkakeformer. (restene av potetene kan du bruke til en potetmos dagen etter). Varm en panne med mye smør, timian og hvitløksfedd og stek potetsylinderene til de har en fin overflate (på begge flatene). Så senker du potetene i kraften sammen alt smøret fra pannen. La dette trekke til potetene er møre. Ikke la kraften fosskoke, for da kan potetene gå i oppløsning.

Så lager du sausen. Et granateple renses (klikk her for å se hvordan du renser et granateple). I en gryte med 1 dl vann og 5 ss sukker, tilsetter du 80 % av granateplekjernene. Kok inn til en deilig saft. Trykk ut så mye saft fra kjernene som du klarer når du siler av saften.

L1000026

I en panne varmer du en solig klump smør (ca 30 g). Tilsett 5 cl hvitvin og saften fra granateplene.

Kok inn til en glace og tilsett resten av granateplefrøene.

L1000029

Så er turen kommet til hjorten. Støt 5 einebær, 10 sorte pepperkorn og 1 ts flaksalt i en morter. Gni kjøttet inn med krydderblandingen og stek i en panne med masse smør, litt olje og aromater som hvitløk og timian. Få en flott stekehinne og la kjernen på kjøttet være ganske rødt. Dette er kvalitetskjøtt, så ikke ihjelstek det, er du snill.

Ta av kjøttet og ha det over i en form. hell over alt det deilige smøret og urtene og la kjøttet hvile 15 minutter før du skjærer det opp.

Kok bønner i saltet vann og lag rødbetechips. De lager du slik.

Dander retten med potetfondant, kjøtt, saus, bønner og chips. Dette er en rett som smaker veldig bra til en rødvin med syrah-druer. Jeg og Erik tok definitivt en slik flaske til den deilige retten.

Så ta en titt i fryseren din og se om du også har skatter som denne på lur. God jakt!

Kanskje liker du disse også

4 Kommentarer

 • Svar Elin mars 14, 2014 at 10:31 am

  Lekkert! 🙂

 • Svar helleskitchen mars 14, 2014 at 10:51 am

  Takk, Elin:) Det er ingenting som slår vilt:)

 • Svar Helge Olav H. Ramstad mars 21, 2018 at 6:19 pm

  Hei! Tror du Clos du Caillou Châteauneuf-du-Pape Les Quartz 2013, med bare 15 prosent Syrah, vil funke til denne retten? (Har vin, søker etter mat)

  • Svar helle mars 22, 2018 at 2:20 am

   Det tror jeg den vil, men vil du være helt sikker ville jeg ha spurt noen du stoler på som jobber på Polet. De har stor kompetanse.

  Legg inn en kommentar

  %d bloggere liker dette: