svin

Svinekjaker – en delikatesse til lavpris

mars 12, 2014

Til det filetspisende folk: Dette er kjøttstykket som er mørere enn noen filet. I ansiktet til grisen ligger verdens saftigste muskel – kinnet. Det finnes ikke noe heslig ved å spise dette, kun lykke. Men slike kjøttstykker trenger å bli tilberedt riktig, ellers sitter du igjen med en hard klump.

3 timer i leirgryte på 180 grader er min metode.

Fremgangsmåten er superenkel og jeg lover dere et minneverdig måltid.

For det første smaker retten helt utsøkt. Pulled Pork kan gå hjem og vogge! Dette kjøttet faller fra hverandre bare du ser på det.

For det andre er kjøttet utrolig billig. Jeg betalte 119 kr per kilo. Man klarer å spise mellom 1 og 1 1/2 kinn per pers.

For det tredje: å servere dette kjøttet sammen med epler, timian, honning og en himmelsk selleri- og potetmos er vel bare den perfekte kombinasjon? Å, ja!

L1000138

Anni’s i Mathallen

L1000137

Flott utvalg hos Anni’s i mathallen.

Men hvor får du kjøpt svinekjaker? Pga av liten etterspørsel (utrolig nok!!!) er det ikke alltid slakterne har det i butikk. Men jeg kjøpte mine på Anni’s pølsemakeri i mathallen på Vulkan. Ring dem og bestill. Det er alles ansvar å få slakteren til å ta inn kjøttdeler som er super mat. Kjaker er slik mat. Nevnte jeg forresten at de også har oksekjaker? Det er også en skikkelig delikatesse.

Ok, over til oppskriften:

Rens svinekjakene litt for sener. Du trenger ikke være så nøye. Mye av dette løser seg opp under langstekingen.

L1000141

Aromater til svinekjakene.

I en leirgryte eller annen ildfast form med lokk, legger du en løk skåret i tynne skiver i bunnen av gryten. Tilsett 3-4 grovhakkede hvitløksfedd og 4-5 grener timian + et par laurbærblader. Tilsett et eple skåret i 6 båter samt 3 ss honning. Hell over et glass prosecco, cava eller tørr cider. Alt dette skal gi smak til kjøttet, men også bli en superduper sky til retten. Legg svinekjakene på toppen og salt og pepre før du lukker lokket og setter gryten i ovnen på 180 g i ca 3 timer. Sjekk etter to timer om kjøttet begynner å bli mørt.

L1000142

5 svinekjaker = 2 middager for meg og mannen min. Kjøttutgifter= ca 80 kr….

Skrell like deler sellerirot og potet og kok dem i terninger i usaltet vann til de er møre. Smelt 40 g smør i en gryte og la det bli lyst brunt. Tilsett 1 dl melk og litt salt og pepper. Når du lager selleri- og potetmosen, sper du med den varme smørmelken til du har den konsistensen som du ønsker deg.

Epler i pannen med smør, honning og timian.

Epler i pannen med smør, honning og timian.

Så kommer vi til eplene. Skrell 2-3 faste, røde epler og del dem i 2 cm tykke båter. Varm en stekepanne og tilsett 3 ss smør. Når det er smeltet tilsetter du 3 ss honning og legger eplebåtene i pannen. Senk temperaturen til lav (4) og strø frisk timian over. La dette stå og kose seg i ca 20 minutter før du snur eplene. La dem stå ca 20 minutter til.

Når du danderer retten leger du først på selleri- og potetmosen. Så legger du på epleskiver. Kjøttet på toppen og skyen rundt. Bruk litt av den deilige smørhonningen fra eplepannen til å ha over kjøttet til slutt. Bare noen dråper. Frisk timian til slutt og du kan nyte en herlig middag. Ripasso i glasset er et godt valg.

Her er andre svinekjake-oppskrifter som jeg har laget:

1. Kjaker

2. Svinekjaker

Kanskje liker du disse også

3 Kommentarer

 • Svar Karina mars 6, 2016 at 2:05 am

  Suksess! Dette var nydelig, kjempegodt og delikat. Takk for god oppskrift, hilsen middagsvertinne med gjester 🙂

 • Svar Jokke oktober 29, 2017 at 7:05 pm

  Kjempe godt. Takker for inspirasjonen. Lagde med selleripure og poteter ved siden av. Perfekt søndagskos.

  • Svar helle oktober 29, 2017 at 8:03 pm

   Hørtes godt ut! Nam!

  Legg igjen et svar

  %d bloggere liker dette: