Vitello tonnato

Jeg har en regel på årets sommerferie. Maten jeg lager i leiligheten vi leier skal maks ta 20 minutter å lage.
Det klarer jeg å holde.
Så spør folk meg: Gidder du virkelig å lage mat når du har ferie. Ja, det kan du banne på. Men så god tilgang på fantastiske råvarer er det en fryd og en glede å lage mat.

Retten jeg lagde til lunsj i går er en Vitello tonnato. Denne klassiske retten fra Piemonte fungerer også her ved Middelhavet, slik den også fungerer godt på et sommersted i Norge.

Jeg har laget ferieversjonen av Vitello tonnato. Dvs en enklere variant av den som du får i Italia. Jeg har brukt kalv, majones, tunfisk og kapers, så denne er så nær originalen som mulig. Og det fine med retten, den tar kort tid å lage. Jeg brukte 10 minutter. Det ble stilt spørsmålstegn ved dette da jeg la ut bilde på Instagram.
Jeg skal fortelle deg hvorfor min variant av Vitello tonnato kun tar ti minutter å lage.

I vår supre slakterbutikk her i Cadaques kjøpte jeg et stykke ytrefilet av kalv. Her fikk jeg også den nydelige hvite tunfisken på boks fra Ortiz. Da er jeg faktisk godt i gang med selve retten.

Kalvefileten skar jeg i to skiver slik at hver filet målte ca 1,5 cm i tykkelse. Disse steker fort og avkjøles like fort. Kjøttet skal ikke være varmt når du serverer en Vitello tonnato, så avkjøling er viktig. Dessuten skal kjøttet være rosa, så gjennomsteking er ikke et alternativ.

For å lage sausen til retten blander jeg majones, tunfisk, sitron og pepper. Jeg bruker stavmikser for å blande det godt. Du kan lage egen majones hvis du vil, men jeg valgte en majones jeg kjenner og liker fra butikken.

Oppskriften på min Vitello tonnato får du her:

Vitello tonnato

Ingredienser

 • 250 g ytrefilet av kalv
 • salt og pepper
 • olje til steking
 • 1 boks Ortiz tunfisk i olivenolje eller annen bra hvit tunfisk. Kjøp kvalitet. Viktig!
 • ca 4 ss majones
 • 1-2 ts sitronsaft
 • pepper
 • dryss flaksalt
 • kapers
 • evt bladpersille til pynt
 • god extra virgin olivenolje

Slik gjør du

1

Del kalvefileten i 1,5 cm tykke skiver.

2

Salt og pepre på hver side.

3

Stek på høy varme i olivenolje. (ja, du kan steke i god olivenolje. Det er fakta)

4

Stek biffene ca 2 min på hver side. Legg over på en tallerken og sett et kjøleelement (en slik som du sikkert har i fryseren som man bruker i kjølebager) under tallerken.

5

Åpne tunfiskboksen og hell av litt av oljen. Ha tunfisk, majones, sitronsaft og et par drag med pepper samt et lite dryss flaksalt i en beholder og kjør til en saus/krem med stavmikseren. Du kan blande dette med en gaffel hvis du heller vil det.

6

Skjær kjøttet i tynne skiver på skrått slik at skivene blir bredere enn tykkelsen på biffene. Legg dem pent utover et fat og ha klatter av sausen over kjøttet. Strø kapers over og pynt evt med bladpersille. Hell litt god olivenolje over og server med en gang. Dette er en rett som må spises mens den er nylaget for i solen smelter den og blir ulekker.

Overbevist over at denne retten kun tar ti minutter å lage? Så bra!

Forrige

Arrosticini – de beste grillspydene

Blåskjell i kokos og fennikel

Neste

6 kommentarer om “Vitello tonnato”

 1. Hei Helle! Jeg har så lyst til å prøve å lage din vitello tonnato, men jeg sliter med å finne annen tunfisk enn King Oscar & co. Hvor i Oslo kjøper du kvalitetstunfisk på boks? 🙂

  Svar
 2. Hei Helle.
  Denne skal vi lage, men er litt usikker på vin.
  Vi har laget den før med stort hell, men husker ikke hvilken vin vi hadde til… 🙂
  Har du noe å anbefale?
  Mvh Mette-Christin

  Svar
  • Hallo! Så gøy! Vitello Tonato er opprinnelig en rett fra Piemonte i Italia, så noe fra området vil jo passe best. ha du smakt denne? Spumante Metodo Classico Alta Langa. utrolig kul musserende. Men hvis du vil ha hvitvin, så gå for noe med druene Pinot Grigio eller Vermentino. Går du for rødt, velg en ung Langhe Nebbiolo:) Lykke til!

   Svar

Legg igjen en kommentar