Hel fisk på Cadaques-vis

Sommerferien i Cadaques var en drøm. Vår spanske favoritt har alt vi kan ønske oss av gode butikker og markeder der vi kan handle gode råvarer til å lage deilige måltider i leiligheten. Det er det som er så deilig med å leie en leilighet: Lage mat av de freshe råvarene vi finner. Det har ikke alltid vært slik. I mange år bodde vi på hotell i landsbyen og da måtte vi spise alle måltider ute. Dyrt og ikke alltid det man vil.

Leilighetslivet passer oss utmerket. Men jeg gidder ikke stå lenge på kjøkkenet å lage mat. Det må gå fort, eller lages seg selv.

Da jeg la ut bilde av vår ovnsbakte fisk på Instagram (@helleskitchen hvis du ikke følger den) fikk jeg flere henvendelser om jeg kunne tenke meg å legge ut oppskrift på hvordan man tilbereder hel fisk. Jeg forstår godt at dette er noe folk vil lære og at det kanskje ikke er noe alle har prøvd. Jeg håper dette innlegget kan hjelpe. Jeg elsker å tilberede hel fisk, for fisk tilberedt på bein er så mye mer saftig.

Fiskemarkedet i Cadaques. Hver kveld ca 19:30 kommer lokal fisk inn til butikken. Da trekker man kølapp og håper det er noe igjen av det man har sett seg ut når det er din tur.

Jeg tror mange kvier seg for å tilberede hel fisk fordi det er bein i fisken og man er redd for å få bein i munnen. Det er forskjell på hvor mye småbein hver fisk har. Vel, all fisk har sikkert like mange bein, men små, løse bein er det ikke alle fisk som har. Spør fiskehandleren når du kjøper fisk. Sørg også for å høre om fisken er skikkelig fersk. Ja, dette er et dilemma når man handler fisk i f.eks Oslo. Fisken er sjelden helt fersk. Kjøper du direkte fra fiskebåtene på Rådhuskaia er fisken rimelig fersk og nyfanget. I dagligvare: Not so much. Fiskehandlere: Bedre enn dagligvare. Se om øynene på fisken er klare og gjellene røde. Da er fisken rimelig fersk.

Sørg for at fiskehandleren renser fisken godt for deg. Spør om de kan skrape av skjellene også hvis du skal pannesteke skinnet. Det bør de tilby av tjeneste.

Når du kommer hjem og skal tilberede retten vasker du den godt innvendig for blod og blodrand. (randen inn mot hovedbeinet). Tørk godt og salt buken godt. Nå kan du egentlig smaksette fisken slik du vil. Men skal du lage Cadaques-varianten får du oppskrift på den her og nå:

Fisk før ovnen

Hel fisk på Cadaques-vis

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

  • 1 hel hvit fisk til to personer
  • 1 liten fennikel, gjerne med urtebust
  • 1 sitron
  • 4-6 poteter, skrelt og delt i skiver
  • 1 stor bifftomat, i skiver
  • salt og pepper
  • 1 neve kapers
  • god extra virgin olivenolje

Slik gjør du

1

Sett ovnen på 210 grader.

2

Kok potetskivene møre i saltet vann. Sil av vannet og la potetene dampe av før du legger dem i en ildfast form.

3

Hell over litt olivenolje og salt og pepre.

4

Skjær tynne skiver av fennikel og legg i formen. Stikk noen skiver inn i mellom potetene. Urtebusten også.

5

Legg skiver av tomat på toppen og strø over noen kapers. De siste legger du i formen når fisken har vært i ovnen.

6

Når fisken er klargjort og saltet i buken legger du fennikelbust og sitronskiver i buken på fisken. Legg fisken på toppen av grønnsakene. Legg sitronskiver på toppen av tomatskivene.

7

Hell litt olivenolje over og dryss litt salt og pepper på toppen.

8

Sett i ovnen i ca 20 min. Du sjekker om fisken er ferdig ved å stikke en kniv ned ved hovedbeinet midt på den tykkeste delen av fisken. Hvis kjøttet slipper beinet lett er fisken ferdig.

9

Ta ut formen og hell litt mer olivenolje over samt dryss over kapers.

10

Fordel grønnsaker på tallerkenene.

11

Ta en kniv og skje og skrap av skinnet på fisken. Før kniven langs hovedbeinet og vipp forsiktig ut rene stykker av fisk. Pass deg for de små beina som ligger i kanten av fisken og ved nakken. Når den ene siden av fisken er renset tar du forsiktig tak i halen og drar hovedbeinet av fisken. Nå kan du løsne deilig stykker av fisk uten problem.

12

Ha litt flaksalt på fisken og litt mer olivenolje etter ønske. Nyt!

Fiks ferdig fisk
Forrige

Satay som ikke er satay

Lammekoteletter med urtepesto

Neste

2 kommentarer om “Hel fisk på Cadaques-vis”

Legg igjen en kommentar