Satay som ikke er satay

Liker du satay? Da vil du elske denne vietnamesisk-inspirerte retten min. Den inneholder peanøtter, kruttsterk chili, bakt paprika, løk og hvitløk, fiskesaus for funk og sesamolje og lime for balanse. Retten ble til etter inspirasjon fra en rett som jeg fant i matbladet Bon Appétit. Da retten var laget lignet den ikke hverken i utseende eller ingredienser. Men den ble så sjukt deilig og etter en ferie i Spania, de maten ikke er så hot, var det ufattelig godt med litt hete.

Du må selv vurdere hvor mye hete du klarer. Sausen skal være ganske sterk, synes jeg for når du har den som et tilbehør til kjøttet og agurkene mister den jo litt futt underveis. Jeg brukte vanlige røde, milde chili og små, sinte birdseye-chili. Kombinasjonen passer min gane godt. Men gå for den chilien du liker og tåler.

Jeg bruker vanlige saltede og ristede peanøtter (type Polly eller lign.). De knuser jeg separat i morter for å få ut oljene fra nøttene. Det er faktisk forskjell på om du blender dem eller knuser dem i morter. Prøv det og se forskjellen.

Hvorfor er ikke dette en satay, da? Null kokos. Klassisk satay skal ikke ha løk og paprika og annet ovnsbakt stæsj. Den skal lages med kokoskrem. Og derfor er dette ikke en satay. Det er bare noe annet.

Kjøttet jeg har stekt er en liten Flat Iron Steak (skulderbiff på storfe). Dette er en av mine favorittstykningdeler. Mørk, smakfullt og deilig. Sørger alltid for å kapre noen små fileter når Bondens Marked er i byen og Heidal er representert. Kjøttet bråstekes på høy varme kort tid med litt olje, salt og pepper slik at kjernen er rå og biffen får fin skorpe.

Men over til sausen som er stjerna her. Den kan du bruke til svin, kylling, fisk eller skalldyr. Knallgod! Lag mye og frys ned.

Du får oppskrift på ca 2 dl ferdig saus. Det ble igjen halvparten da vi to spiste middag, og jeg pøste på.

Saus og saus, fru Blom. Det er jo ikke så flytende. Mer som en chutney. Åkkesom. Deilig er den og her kommer oppskriften på den vietnamesiskinspirerte-satayaktige-vidundersausen

Satay som ikke er satay

Ingredienser

 • 1 hel løk med skall, delt i to
 • 3-4 store fedd hvitløk med skall
 • 2 røde chili (milde)
 • 1 spisspaprika
 • ca 2 ts god fiskesaus
 • ca 1 ts sesamolje
 • 1 lime, saften
 • sterk chili etter smak ( + noen skiver til pynt)
 • 1 neve koriander
 • 3 ss solsikkeolje
 • ca 1 1/2 dl salte, ristede peanøtter (+ noen hakkede til pynt)
 • 2 sitrongress (hun den hvite delen)

Slik gjør du

1

Legg paprika, mild chili, hvitløksfedd og løk på et bakebrett. Sett under grillen i ovnen på 220 grader til paprikaen er sotet og løken er myk. Avkjøl litt før du fjerner skall, skinn og frø. Kjør alt i blender/kjøkkenmaskin sammen med hakket sitrongress.

2

Knus peanøtter i morter og bland med grønnsakene.

3

Hell på fiskesaus, solsikkeolje, sesamolje (litt av gangen) og koriander. Kjør ganske glatt.

4

Nå tilsetter du sterk chili og smaker til hvor mye du tåler.

5

Juster med limesaft. 1/2 til 1 hel lime ut fra personlig smak og størrelse på limen.

6

Server til kjøtt/fisk/grønnsaker/skalldyr.

Merknader

Jeg lagde en deilig agurksalat med små tyrkiske agurker. De er så sprø. Del dem i båter og smæsj dem lett med et knivblad eller noe tungt. Lag dressing av fiskesaus, sukker og vann. Smak til med chili og litt lime.

Forrige

Tomatsalat med dressing

Hel fisk på Cadaques-vis

Neste

Legg igjen en kommentar