Tre-retters italiensk meny, som tilfeldigvis ble julemenyen vår

Føles kanskje litt teit å rippe opp i jula nå, men grunnen til det er menyen jeg serverte som egentlig ikke har noe med jul å gjøre i det hele tatt. For det er slik hos oss. Vi spiser ikke julemat på julaften. Vanligvis er vi i vårt elskede Cadaques i julen der vi leier en liten, men helt perfekt leilighet. Denne julen ble det ikke reise til Spania og vi tok heller julaften her i Oslo og så en kanon tur til Trondheim og Røros i romjulen. Funka det også.

Som jeg fortalte i årsoppsummeringen min så er jeg ikke så er jeg ikke så keen på julemat i julen da jeg hele høsten står å lager i stand julemat til fotoshoots for dagligvarebutikker og blogg. Da er man faktisk rimelig lei julemat når jula kommer, skal jeg si deg.

Vi reiser som nevnt bort i jula g det pleier også en god venn av oss å gjøre. Vi tre satt i Oslo og hadde ikke lyst til å ha tradisjonell jul. Hva gjør man da? Slår seg sammen og lager en helt annen meny. Slik ble det.

Erik og jeg har vært Italia-frelste i hele høst. Vi har gått på språkkurs og vi har sett filmer og hørt musikk med italiensk dialog. Vår venn er også glad i å feriere i Italia og vi har sammen feiret mang en romjul i Firenze i tidligere år. Det måtte bli italiensk på julaften og jeg plukket litt inspo fra nord og sør da jeg satte sammen menyen til julaften.

Aperitivo: Julete Spritz og snacks som parmaskinke, oliven og potetgull

Jeg bestilte sjøkreps og vongoleskjell hos min nabobutikk Fjelberg (byens beste fiskebutikk, forresten) som jeg brukte til forretten.

Hovedretten ble canneloni med langtidskokt ragu med tre typer kjøtt: Oksehøyrygg, italiensk fersk pølse og røkt bacon.

Desserten ble en enkel semifreddo med marengs til. Og ikke bare det! På døren kom en gave fra mine venner i Marqt. Det var en julekake fra Verona som heter Pandoro. Aldri smakt før og den var utrolig god! Noe å kjøpe til neste jul, dere.

Julens msny

Sterk napolitansk kaffe og hjemmelagde biscotti avsluttet julemåltidet. Ikke verst, eller hva? Vi var strålende fornøyde og da tenkte jeg kanskje dere også ville være glade for å få oppskriftene på denne menyen da den kan lages absolutt hele året og ikke bare til jul.

Forrett:
Spaghetti med vongole, fennikel og sjøkreps

1 nett vongole eller hjerteskjell
3 store og fine sjøkreps
1 fennikel
4 ss olivenolje
2 dl hvitvin
3 cl pastis eller annet anisbrennevin (kan sløyfes)
3 fedd fersk hvitløk
15 små og søte tomater
salt og pepper
noen flak peperoncino (italiensk flakchili)
god olivenolje til å skvette over ferdig rett
bladpersille

Start med å skjære hvitløk i tynne skiver. Fennikelen skal også høvles tynt, gjerne med en mandolin.
Ha olje i en gryte og surr hvitløk og fennikel mykt. Tilsett peperoncino og anisbrennevin samt hvitvin. Kok opp og la koke inn noen minutter før du tilsetter tomater vongole-skjell. Sett på lokk og la dampe til skjellene har åpnet seg og er møre. Dryss over litt bladpersille og salt og pepper hvis du synes kraften trenger det.
Kok så tynn spaghetti som du får tak i og bland med kraft og skjell. Fordel i dype skåler og skvett litt god olivenolje over før du legger en kokt sjøkreps på toppen av hver porsjon. Server med brød.

Canneloni med ragu og bechamel

Her er det raguen som er stjerna og den kan du lage ferdig dagen før for den tar sine timer. Jeg brukte et stort stykke økologisk høyrygg av okse som jeg fikk på min lokale Coop Mega. italiensk, fersk pølse fra Metervare og eldhusrøkt bacon fra Vossakjøt. Dette ble en fantastisk kombinasjon! Oppskriften på selve raguen får du her:

700 g høyrygg av okse
1 rå italiensk pølse fra Metervare eller andre produsenter som lager denne type pølse
1/3 pakke eldhusrøkt bacon fra Vossakjøt eller annet bra bacon som er røkt
1 boks kvalitetstomater
3 fedd fersk hvitløk, hakket
1 stor gulrot, skrelt og skåret i små terninger
2 stangselleri, skåret i små terninger
2 laurbærblder
rosmarinkvist
50 cl italiensk rødvin
50g godt smør

Slik gjør du:
Skjær høyrygg i store terninger. Bacon skjæres i strimler. Press små kjøttboller ut av pølseskinnet.
Smelt smør i en tykkbunnet kjele. Tilsett kjøtt, pølse og bacon og brun dette uten å svi det. Ta ut kjøttet og legg det på et fat mens du tilsetter gulrøtter og selleri i gryten der du stekte kjøttet. Surr noen minutter og tilsett så hvitløk og urter før du tilsetter kjøttet i gryten igjen. Hell på rødvin og kok opp og la småkoke med lokket av noen minutter for å la alkoholen fordampe. Nå kan du tilsette tomatene, røre forsiktig rundt og sette på lokk. la dette putre på medium mins temperatur i tre timer. Sjekk av og til om alt er som det skal være. Salt og pepre etter smak og la dette småputre igjen i to-tre timer til du ser at oksekjøttet begynner å løse seg opp. Nå er raguen ferdig og den kan kjøles ned, fryses ned eller hva du ønsker eller du kan ta den i bruk i retten.

1 pakke cannelonirør

Bechamelsaus:
30 g smør
2 toppede ss hvetemel
7 dl helmelk
salt og pepper
1/2 ts revet muskat
2 dl finrevet parmesan

Slik gjør du:
Smelt smør i en kjele og tilsett hvetemel mens du pisker ut klumpene med en visp. Spe med melk og pisk godt hele tiden. La blandingen koke opp mens du visper. Tilsett ost og krydder og smak til med mer salt og pepper.

Finn frem ildfaste former. Fyll hver cannelonirør med ragu. Dette er ikke så lett, en du finner en teknikk. Jeg brukte pinsett for å få raguen inn i rørene. Legg dem i formen og legg litt ragu på toppen og bre et tykt lag ostesaus (bechamel) over. Sett i ovnen i ca 20 minutter på 180 grader eller til pastaen er myk og ostesausen bobler.

Server med grønn salat med e enkel vinagrette til.

Semifreddo og Pandoro (i bakgrunnen)

Semifreddo med hasselnøtter og kaffe og grønne pikekyss

Lager du semifreddo får du eggehviter til overs og da kan du jo lage marengs. sjekk ut oppskriftene min på grønne marengsjuletrær med seig kjerne her.
Semifreddo er den enkleste desserten du kan lage og du kan smaksette den slik du vil. Du pisker to eggeplommer med 5 ss sukker og så pisker du 3 dl kremfløte og blander det med eggedosisen. Det er basen. Jeg brukte hakkede piemontenøtter og esressopulver (frysetørket) som smak, men du kan altså bruke alt du vil av frukt, bær, marsipanbrød… Ja, alt du vil. Du heller røren i en form og setter kjølig til du skal spise den og så serverer du den. Enkelt og godt.

Ja, dette var vår julemeny. I dag skal vi ha canneloni til middag, for vi laget flere former og frøs ned. Perfekt restemat på dager der du ikke gidder lage mat.

Forrige

Koreansk sesamkylling med full pakke

Kung Fu-ribbe med alt tilbehør

Neste

Legg igjen en kommentar