Tagliatelle ragù – en rett som kan få deg til å gråte av pur glede

Så han man oppnådd fine ting denne våren også. Ikke bare har Erik tatt over brødbakingen her i huset. han har også begynt å lage mer mat. Det er win-win for meg på absolutt alle tenkelige måter.
Et av prosjektene Erik har hatt lyst til å prøve har vært å lage en ekte pasta bolognese slik vi har fått den servert i Bologna flere ganger. Jeg har tidligere laget denne på bloggen, men en god ting kan ikke gjentas for ofte, så her får du en oppdatert variant. Den har ikke blitt noe verre med årene, for å si det slik. Ragù er nydelig og bør lages oftere.

Ja, så må vi til bunns i dette. Hva er spaghetti bolognes og hva er tagliatelle ragù? Det er to meget forskjellige retter. Spaghetti bolognese er en tomattung kjøttsaus servert med spaghetti. Sausen er ofte kokt for kort tid slik at den er vannete. I de verste tilfellene er løkbitene rå og sausen er for syrlig fordi tomatene ikke er kokt ordentlig inn. Å lage en god spaghetti bolognese tar tid. Tro ikke at du kan lage en bolognese på under en time.
Jeg har god koll på denne typen saus og her får du min beste oppskrift.

Hva er så tagliatelle ragù? Dette er en kjøttsaus fra Bologna. Så denne bør egentlig hete pasta bolognese, eller hur? Den kalles også det, men det er tagliatelle ragù som er det riktige navnet. Sausen inneholder nesten ingen tomat, kun litt tomatpuré. Og så må du holde deg fast: Sausen inneholder smør, ikke olivenolje. Bologna ligger i et område av Italia der det ikke er vanlig med olivenolje. der bruker man smør og svinefett. Og dette gjør definitvt noe med smaken på sausen.

Man må gjerne lage pastaen selv. Det skulle vi også ha gjort, men en meget essensiell del til pastamaskinen vår er ødelagt, så det får bli neste gang. Hvis noen vet hvor man får kjøpt reservedeler til pastamaskin (sånn sølvfarget, standard, italiensk sak) må du gjerne si fra.

Tagliatelle ragù lages som sagt med smør. I tillegg til det kjøtt av både okse, kalv eller svin samt bacon. Du kommer selvsagt ikke utenom soffritto, italienernes hellige treenighet bestående av løk, gulrot og stangselleri skåret i små terninger. Dette er grunnlaget til mang en deilig gryte.

Erik lagde ragùen uten problemer og satt nesten å gråt ved bordet av pur glede da vi spiste middag. Det betyr at det var en fullkommen suksess.

Vil du gjøre som Erik? Gråte ved bordet av pur glede? Da lager du retten slik:

Tagliatelle ragù

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 2

Ingredienser

  • 1 løk, finhakket
  • 1 selleristang, finhakket
  • 1 gulrot, finhakket
  • 50 g kvalitetsbacon, skåret i små terninger
  • 50 g godt smør
  • 100 g kvernet storfekjøtt av god kvalitet
  • 100 g kvernet svinekjøtt eller kalv av god kvalitet
  • 3 ss tomatpuré
  • salt og pepper
  • 2 dl rødvin
  • 2 dl god kyllingkraft
  • 1 ts finhakket rosmarin

Slik gjør du

1

Skjær grønnsakene i små terninger.

2

Smelt smør i en gryte og tilsett grønnsakene og la surre på medium varme i ca 10 minutter. Tilsett kjøttet og bland godt. La dette surre ca 15 minutter før du heller på rødvin. Kok opp og la alkoholduften dunste bort. Tilsett tomatpuré, rosmarin og halvparten av kraften. Rør godt og sett på lokk. Senk temperaturen til medium minus og la dette putre i halvannen time. Hell på mer kraft underveis. Sausen skal være saftig, men ikke være tynn og pinglete. Det er viktig å tenke på at pastaen skal suge opp litt av sausen, men ikke alt slik at retten ikke blir tørr.

3

Juster med salt og pepper til slutt.

4

Server med al dente-kokt tagliatelle og revet parmesan på toppen.

Merknader

Server retten med Lambrusco. Lambrusco kommer fra området rundt Bologna og den lett perlende vinene passer perfekt til en kraftig og deilig pastarett. Jeg liker Camillo Donati sin Lambrusco. Sjekk den ut.

Forrige

There’s a new Spritz in Town

Urtekylling med poteter og aspargessalat

Neste

12 kommentarer om “Tagliatelle ragù – en rett som kan få deg til å gråte av pur glede”

  1. Har aldri vært spesielt begeistret for pasta før ei venninne tok meg med på restaurant Bono for et år siden. Hildrande du! Denne står på menyen ikveld. Hva,slags oksekjøtt brukte han? Tenkte kanskje høyrygg kunne passe? Og svin? Noe med litt fett?

    Svar
    • Høyrygg vil være perfekt! Erik brukte angus. Det får du ferdig kvernet i pakker hos Meny. Veldig bra kvalitet:)

      Svar
  2. Tusen takk for en super oppskrift! Gjett om denne skal gjentas! Brukte kvernet høyrygg (kvernet faktisk selv siden jeg kjøpte kjøttkvern før jul for å lage leverpostei) samt ferdigkjøpt kjøttdeig av svin. Flesket også til (bokstavelig talt ) med pancetta. Manglet litt tomatpuré (lagde dobbel porsjon) og tilsatte derfor noen cherrytomater. Brukte ikke all kraften, men stoppet da jeg synes den hadde passe konsistens. Jukset også litt med en liten ts sukker..sikkert bare av gammel vane. Tagliatelle al dente, reven parmesan og basilikumblader. Serverte Lambrusco til, det har jeg aldri smakt før. De hadde ikke den du anbefalte, men ble anbefalt en rosé. Den satt som et skudd. Dæven, vi hørte englene synge. Det er den beste pastaretten jeg noensinne har spist. Tenker også at dette er super gjestemat. Ikke vanskelig å lage i det hele tatt og man trenger jo ikke kverne kjøttet selv. Hadde rester til lunsj idag og det var ikke fritt for misunnelig blikk og snusende neser. 😉

    Svar
    • Såååå vanvittig deilig å høre at det falt i smak! Og jeg skal si du har dratt retten til nye høyder med kvernet høyrygg! Det gjør jeg neste gang også, inspirert av deg:) Takk for den herlige beskrivelsen:) Ha en riktig god kveld!

      Svar
  3. Fikk retten servert av min mann på bursdagen min idag, virkelig en fulltreffer! Perfekt med perlende rødvin til! Hadde jeg fått vinen servert i en annen ikke gjennomtenkt setting lurer jeg på om jeg hadde tenkt,- hmmm, hva er dette?
    Takk for inspirasjon!

    Svar
    • Ah! Så hyggelig å høre! Lambrusco er spennende ting. Jeg var på Lambruscofestival i Italia for noen år siden og forelsket meg helt. Vil du prøve mer, kan jeg anbefale de tørre, rosa variantene (som er meget lyse rødviner) som disse: Paltrinieri Piria Lambrusco di Sorbara 2018 og Paltrinieri Leclisse Lambrusco di Sorbara 2018. Nydelige viner:)

      Svar
  4. Måtte bare lage denne igjen i går, for femte eller sjette gang. Den er såå god. Har aldri forsøkt med hjemmelaget pasta. Er det stor forskjell på den du lager selv og tørket pasta fra butikken? Vurderer å kjøpe pastamaskin…, men har alltid holdt litt igjen på duppedingser som tar plass.

    Svar
  5. Nå har jeg laget denne sikkert 20 ganger, og den blir aldri feil, denne her😍 Har hatt gjester som nesten har blitt rørt av å spise den.

    Svar

Legg igjen en kommentar