Urtekylling med poteter og aspargessalat

(Reklame for Gårdsand/Lerstang)

Tiden vi er inne i nå har hentet frem mange positive ting i folk, blant annet å lage mer mat hjemme. Nå spiser flere til og med middag sammen!
Mange går også i gang med større prosjekter på kjøkkenet som å bake brød. Mannen min er hekta! Fra å være livredd gjærdeig har han blitt rene bakermesteren.

Hel kylling er også noe flere endelig hiver seg på. En hel kylling gir så mye deilig mat og økonomisk sett er det også godt for lommeboken.
Lerstang har kommet med en rekke nye produkter og ny design. Lerstang er en del av Gårdsand som du kjenner som andeprodusenten som jeg har laget mange deilige retter her på bloggen med. Også Lerstang-kylling har jeg laget masse fristende retter med, og det skal jeg fortsette med.
Det som også er nytt med Lerstang er kyllingrasen deres. Lerstang har alltid brydd seg masse om dyrevelferd og nå har de gått enda lenger i å fremme god dyrevelferd. Rasen Lerstang nå bruker er en saktevoksende kyllingrase som heter Ranger Gold.

Jeg har tatt for meg en hel kylling i dagens oppskrift. Jeg kunne ha helstekt den for et perfekt resultat, men denne gangen har jeg delt kyllingen i stykker i forkant av stekingen for å vise hvor enkelt du kan ha et brett fullt av deilige kyllingstykker fiks ferdig til servering med en gang kyllingen er ferdig i ovnen. Å steke stykker i ovnen tar også kortere tid enn å helsteke en kylling.

Jeg har penslet kyllingstykkene med kryddersmør og sammen med den deilige kraften som kommer fra kyllingen under steking får du den herligste kyllingskyen fiks ferdig etter steking.

Å dele en kylling kan være litt utfordrende hvis du aldri har gjort det tidligere. Se på bildet av delene jeg har lagt utover bakepapiret, så får du en tegning over hvordan det gjøres. Du har vingene (som har masse godt kjøtt på seg), lårene er store og hvert av dem får du to lubne fine stykker. Brystene er også veldig store og de passer godt å dele i to deler. Når du er ferdig med å dele kyllingen sitter du altså igjen med 10 deler pluss skroget. Skroget kan du koke kraft på, så prøv deg på det.
Du kan koke det opp med kaldt vann til det dekker skroget og etter en times tid slier du av kraften og tilsetter litt salt og grønnsaker i terninger (løk, sellerirot, gulrot og hvitløk) og lar det småkoke til du er fornøyd med smaken. Rens kyllingskroget for kyllingbiter og ha det i kraften hvis du vil ha en god og mettende porsjon suppe.

Legg brystsiden opp før du går igang med å skjære kyllingen i deler.

I dag skal det ikke handle om kyllingkraft, men og kylling delt i fine stykker. Det geniale med å dele kyllingen slik er at alle får den delen av kyllingen de liker best. Noen liker det hvite brystkjøttet mens andre foretrekker det mørkere lårkjøttet.

Når du skal skjære av vingestykkene kjenner du etter hvor leddene på beina er og knekker forsiktig. Før da kniven der leddene brekker og skjær av hver vinge. Gjør det samme med lårene. Hvert lår deles i to ved leddet midt på.

Brystene skjæres forsiktig ut med en skarp kniv langs brystbeinet. Få med mest mulig kjøtt og behold skinnet så godt du kan. Hvert bryst skjæres i to.
Brystkjøttet er det kjøttet som først er ferdigstekt i ovnen, så du kan legge disse stykkene i ovnen 5 minutter etter de andre for å få perfekt resultat.

Hva gjør jeg med kyllingstykkene? Jo, de pensler jeg med urtesmør før og underveis i stekeprosessen. Dette gir fantastisk smak til kyllingen og gjør at skinnet blir sprøtt og lekkert.

Til kyllingen serverer jeg en enkel aspargessalat og ovnstekte poteter som også er penslet med det samme urtesmøret. Så godt!

Oppskriften får du her!

Urtekylling med poteter og aspargessalat

Ingredienser

 • 1 hel Lerstangkylling (du finner den på Meny)
 • 1,5 ss frinhakket timian
 • 1 sitron
 • 2 fedd hvitløk
 • 150 g smør
 • salt og pepper
 • 1 bunt asparges
 • 1 gul squash (eller en grønn hvis du ikke finner gul)
 • 1 liten neve kalamataoliven
 • 2 reddiker, i tynne skiver
 • god olivenolje
 • 6-10 små poteter delt i tynne skiver (kommer an på hvor mange du lager mat til

Slik gjør du

1

Kyllingen deles i passende stykker og legges utover et bakepapir på et stekebrett.

2

Sett på ovnen på 180 grader.

3

Smelt smør i en gryte og tilsett finhakket hvitløk, timian og finrevet skall av 1/2 sitron

4

pensle kyllingstykkene (skinnsiden opp) med smøret. Vil du sette inn bryststykkene fem minutter senere for et mer saftig resultat, så sette du disse til side nå.

5

Sett bakebrettet midt i ovnen. Etter fem minutter kan du legge på bryststykkene.

6

La kyllingstykkene steke i ovnen til de er gylne og gjennomstekte, ca 30-35 minutter (total tid i ovnen). Sørg for å pensle kyllingen et par ganger underveis i stekeprosessen. Siste gang du pensler drysser du også flaksalt over hver kyllingdel.

7

Ta ut kyllingen og server med en gang. Kraften fra kyllingen blander du med litt av krydder smøret og serverer som sky.

8

Potetene: vask poteter og skjær dem i tynne skiver helst med en mandolin. Smør en ildfast form og sett potetskivene opp i formen og pensle så med rikelig av kryddersmøret som du også bruker til kyllingen. Salt og pepre og sett i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter. Kyllingen og potetene kan altså gå i samme ovn til samme tid.

9

Salaten: Knekk av den nederste delen av aspargesene. Disse skal du ikke bruke. Skrell 2/3 av stenglene og del dem i to. Delen med "toppen" forblir som den er mens du kan kutte den andre delen i tre biter. Kok asparges i lettsaltet vann til de er møre, hell av vannet og skyll i kaldt vann for å bevare den fine fargen.

10

Gul squash har en nydelig smak. Skull den og del i skiver og så i halvmåner.

11

Del kalamataoliven i to-fire biter. Skjær skiver av reddik og bland så alle elementer og hell litt god olivenolje over samt noen dråper sitronsaft. Salt og pepre.

12

Server kylling med poteter og aspargessalat.

Da er det servert!

I arkivet finner du masse andre fristende kyllingoppskrifter, så gå inn og søk på «Lerstang».

Gårdsand/Lerstang og HellesKitchen har et kommersielt samarbeid som jeg er veldig stolt av. Fokus på gode kvalitetsråvarer og god dyrevelferd er viktig for meg og da er denne produsenten midt i blinken for meg å samarbeide med.

Forrige

Tagliatelle ragù – en rett som kan få deg til å gråte av pur glede

Enkle retter til 17. mai-bordet

Neste

4 kommentarer om “Urtekylling med poteter og aspargessalat”

 1. Åååh! Denne retten må prøves! Laga retten med confitert kylling og den var kjempegod, denne retten frister like mye!
  Når man setter både kyllingen og potet i ovnen samtidig, er det da lurt å bruke varmluft?

  Svar
  • Så hyggelig å høre, Lise! Ja, bruk gjerne varmluft hvis du har begge inne i ovnen samtidig. Det er helt topp! Lykke til!

   Svar
 2. Dette ble en nydelig rett! Gutta mine savnet en saus til, har du kanskje forslag til hvilken saus som kunne passe?

  Svar
  • Så hyggelig! Jeg bruker kraften fra kyllingen og urtesmøret som blander seg med kraften. For meg er det nok, men hvis de ønsker en saus vil en soppsaus passe godt til. Det ville være godt til ingrediensene. Men fordi det er en lettere vårrett vil jeg holde fast ved at kraft + urtesmør som brukes til å pensle kyllingen med er en perfekt match:) Men her er man jo forskjellig:)

   Svar

Legg igjen en kommentar