Sitron- og valmuefrøkake

/reklamesamarbeid med Rørosmeieriet/
Tjukkmjølk kan brukes til så mangt. Ja, både i søte og salte retter foruten å brukes som den er. Melka syrnes med Rørosmeieriets unike tettekultur, en flere hundre år gammel kultur med aktive melkesyrebakterier, som opprinnelig kommer fra tettegrasplanten i området rundt Røros.

Tjukkmjølk har lang holdbarhet. Melka lages ved å tilsette enzym fra tetteplanten (som faktisk er en kjøttetenede plante). Melken blir da fermentert. Den er ypperlig å bruke som den er sammen med müsli eller bær, men også som marinade til kjøtt, i sauser og gryter og i bakst. Jeg har laget alt fra pannekaker, vafler og formkake med Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet. Det funker så bra.

Jeg har bakt kake. Den som kjenner meg vet at jeg ikke baker så ofte, men når jeg gjør det baker jeg kake som passer godt til kaffekoppen. Denne gang ble det en sitron- og valmuefrøkake der jeg har brukt tjukkmjølk.
Kaken er saftig, søt og syrlig. Den er helt perfekt for min smak.

Da jeg skulle lage kaken googlet jeg rundt for å finne inspirasjon, og da kom jeg over en kake som er ganske lik denne, så takk til Internett. Jeg har justert den med blant annet mer sitronsaft og tjukkmjølk i stedet for annet meieriprodukt, og det fungerte så godt.

Duften av sitron slår alt!

Kaken blir ekstra god av å stå en dag for da setter smakene seg skikkelig. Kan den fryses? Ja, det kan den.
Jeg brukte en gammel blancmange-form som er så fin! Kakerøren fylte formen + en liten firkantet brødform, men bruker du en vanlig kakeform, vil jeg tro mengden røre er perfekt. Men med tanke på at mine kaker er mindre i størrelse, vil jeg være oppmerksom på at steketiden nok vil være litt lengre for «vanlig» kakeform enn de jeg brukte.

Jeg lærte et supert triks da jeg googlet det store internettet: Etter at man har smurt formen sukrer man den for at kaken ikke skal henge igjen i formen + for å gi fin glans til kaken. Supersmart tips!

Oppskriften kommer her. Enjoy!

Sitron- og valmuefrøkake

Ingredienser

 • 380 g hvetemel
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt
 • 30 g valmuefrø
 • 2,5 dl Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet
 • Finrevet skall av 3 økologiske sitroner (vask skallet godt)
 • Saft av 1 sitron
 • 120 mykt smør (bruk gjerne Rørossmør)
 • 3 store egg
 • 400 g sukker
 • Sirup:
 • 50 g sukker
 • 6 cl vann
 • 3 ss sitronsaft
 • Glasur:
 • 150 g melis
 • 2-3 ss sitronsaft

Slik gjør du

1

Smør kakeformen og ha litt sukker i formen og sørg for at sukkeret fester seg på formens innside.

2

Sett ovnen på varmluft og 160 grader.

3

Pisk sukker og smør luftig. Tilsett et og et egg.

4

Bland sammen de tørre ingrediensene: Mel, bakepulver, salt, valmuefrø og sitronskall.

5

Tilsett sitronsaft og tjukkmjølk og bland godt.

6

Tilsett de tørre ingrediensene litt etter litt.

7

Ha røren i kakeformen og sett formen i ovnen i minimum 60 minutter. Når du sjekker om kaken er ferdig, stikker du en trepinne i midten på kaken. Er pinnen ren er kaken ferdig. Hvis det sitter kakerøre på pinnen er kaken ikke ferdig og den må stekes mer.

8

Når kaken er ferdig setter du kakeformen på rist. Ikke ta kaken ut av formen ennå. Mens kaken kjølner litt lager du sirup.

9

Kok opp sukker og vann. Trekk av platen og tilsett sitronsaft.

10

Løsne kaken fra formen og dynk kaken i sirup. (Bruk evt en pensel).

11

Lag glasuren.

12

Når kaken er avkjølt kan du ha glasur på kaken. Vær generøs, for det smaker så godt.

Rett fra ovnen.

Andre retter med økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet:
Sprø tjukkmjølks-kylling med plommesaus
Pannekaker, pjalt, tjukkmjølkspudding og vafler
Bananpannekaker med tjukkmjølk
Dansk koldskål
Tjukkmjølksblinis med røkelaks og rogn
Indisk butter chicken

Les mer:
Skjørost fra Røros møter meksikanske retter

Forrige

Portvin og gourmet i Porto

Potet + ost = digg

Neste

11 kommentarer om “Sitron- og valmuefrøkake”

 1. Sitron-valmuekake trumfer det meste av andre kaker, etter min mening. Ser herlig ut! Skal prøve med den der tykkmelken. God helg!

  Svar
  • Så enig med deg. Og kaken holder seg lenge og er egentlig best på andre-tredje dagen for da har smakene satt seg skikkelig.

   Svar
 2. Elsker formkake! Bare synet av denne pirrer spyttkjertlene langt bak i svelget, jeg må bake! Jeg har også hang-up på Tekake (marmorkake) fra Kaffebrenneriet og har prøvd alle triks for å lure ut av dem hemmeligheten som skiller disse små deilighetene fra skolekjøkkenvarianten. Kanskje tjukkmjølk er tingen?

  Svar
  • Gudene vet, Marianne! Det er i alle fall ingen tvil om at fermenterte og syrnede produkter er deilig i bakst.Kos deg med kaka:)

   Svar
 3. Sitron og valmuekaken var, ble perfekt. God og saftig 😁Prøvde også sjokoladekake med tjukk melk, vet ikke om det er din oppskrift. ALT FOR STOR røre til 22diameter,fylte opp 24 diameter under steking og trengte 15-20 min ekstra steketid, noe som gjorde at den falt ned i midten. Smaker sikkert godt, men ble litt skuffet, ovnen er ny og ikke hatt andre problemer 🥴

  Svar
  • Hei på deg! Så hyggelig å høre at den ble bra. Jeg har ingen sjokoladekake med tjukkmjølk, kun en red velvet cake. Kan det ha vært den?

   Svar
 4. Takk Helle, jeg er blitt superfan av dine supre oppskrifter! Og måten du skriver om mat og mennesker på! Herlig! Sitronkaken bakes som fast innslag med div toppinger. Dumplingsene likeså (OMG de er gode!) Er like spent på hvert nyhetsbrev som jeg alltid lærer noe av eller blir inspirert eller nysgjerrig på. Fikk fx veldig lyst på en tur til Paris🤗 Kari

  Svar

Legg igjen en kommentar