Potet + ost = digg

(Annonsesamarbeid med Bjertnæs & Hoel)

Da jeg skulle planlegge disse oppskriftene mailet jeg litt med Lars hos Bjertnæs & Hoel. – Kan du ikke lage noe med potet og ost, da? spurte Lars. Klart jeg kan lage noe med ost og potet. Det er jo superdigg!
Så her kommer altså tre retter med potet og ost. Og bare for å ha sagt det: Ingen av rettene er den klassiske ostegratinerte potetformen.

Potetene jeg bruker er fra Bjertnæs & Hoel. Disse gourmetpotetene finner du i Meny-butikker. Denne gangen er det Morenepoteten jeg har brukt – både gul og rød. De er fantastiske på smak og egner seg fint til å skjære i tynne skiver uten å koke ut. Og det er superviktig når jeg skal lage noen av disse rettene du ser nedenfor.

Potet»lasagne» med sopp og ostesaus

Kan man kalle en rett for lasagne hvis det ikke er en pastaplate å se i sikte?
Når poteteskiver brukes som pastalag, så går det vel greit, skulle jeg mene. Det har jeg i alle fall gjort, og det lever jeg godt med.

Jeg bruker gule Morenepoteter, et utvalg sopp (her kan du velge helt fritt), bechamelsaus, timian og en Nidelven blå – norsk blåskimmelost fra Gangstad. (Du får den på Meny). Jeg endte opp med å spise hele formen som et måltid, for soppen gjør den mektig nok til å være en rett i seg selv. Synes du blåskimmelost er vel strengt, dropper du det bare eller velger en ost du liker godt. Nå er det altså ost i bechamelsausen, så du får dekket det behovet der hvis du synes det holder med ost.

Dette trenger du til en stor form (nok til 3-4 personer)
1 pakke Morenepotet fra Bjertnæs & Hoel
Fersk timian
Noen spiseskjeer ( ca 40 g) Nidelven blå fra Gangstad eller annen norsk blåskimmelost.
4 dl grovhakket valgfri sopp
1 hvitløksfedd, finhakket
smør og olje til steking
salt og pepper
Bechamelsaus:
2 ss smør
2 ss mel
1 knivspiss revet muskat
salt og pepper
1 dl finrevet hvitost
5 dl melk

Slik gjør du:
Stek sopp i olje og tilsett en smørklatt mot slutten. Finhakk 1 ss timian og hvitløk og bland inn sammen med soppen.
Skjær potetene i tynn skiver. Bruk en mandolin eller siden på et rivjern.
Bechamelsausen: Smelt smør i en kjele. Bland inn mel og visp. Spe med melken og visp godt. Sausen tykner fort, så spe med melken. Krydre og ha ost i sausen mens du rører. Trekk til siden.

Legg potetskiver i bunnen av en smurt form. Legg lag med sopp og mer potet. Legg noen biter blåskimmelost her og der, men ikke overdriv. Gjenta til du har brukt opp alt. Hell saus over og sett i forvarmet ovn på 200 grader i ca 30 minutter til potetene er møre. (steketiden kommer an på hvor tynne potetskiver du klarer å skjære).
Server retten som den er eller til kjøtt eller fisk.

Potet»pizza» med chorizo og smeltet ost

Kaller jeg dette for pizza så får jeg hele Napoli på nakken, men setter man det i gåsetegn går det… får jeg håpe. Og når det er sagt: Du kan legge alle ingrediensene på en pizza. Da blir det ekte potetpizza.
Liksom-pizzaene som jeg har laget passer perfekt som fingermat til et glass med noe godt i. Hva med å servere dem til norsk sider? Det ville jeg ha gjort.

Jeg bruker også norsk chorizo (paprikapølse) fra Ask Gård. De har en knakende god chorizo som heter «Pablo». Den får du også på Meny, så prøv den.
Potetene skjærer jeg i halvtykke skiver og så forkoker jeg dem i kokende, saltet vann i ca 5 minutter. Det gjør at skivene blir ferdige i ovnen samtidig som fyllet.

Dette trenger du:
Morenepoteter (her kan du f.eks velge røde, for fargen blir så fin langs kanten)
Pablo (Chorizo) fra Ask Gård
Revet ost, velg gjerne en norsk gårdsost. Utvalget på Meny er stort.
oregano

Poetskiver er klare for ovnen.

Slik gjør du:
Skjær tykke skiver av Morenepotetene. Forkok dem i saltet vann i ca 5 minutter. Hell av vannet og la dem ligge til dampen har gitt seg og potetene er tørre.
Legg potetskivene på et bakebrett (med bakepapir under).
Skjær biter av chorizo og legg på potetskivene. strø over ost og litt oregano. Sett i ovnen på 220 grader til potetskivene er gylne og osten er smeltet.

«Shakshuka» med tomat, potet, ost og egg

Shakshuka er en deilig frokostrett med grønnsaker, tomatsaus og egg på toppen. Jeg har brukt restesaus etter helgepizzaen og potetterninger foruten ost og egg. Det ble supergodt! Lag dette som porsjoner slik at hver person rundt bordet får hver sin rett. Da kan man sitte å dyppe brød og spise rett fra formen hvis man vil det.

Dette trenger du:
Morenepoteter, delt i terninger (ca 4 per person)
tomatsaus (1 dl per person)
bladpersille
Revet ost (velg en ost med god smelteevne. Mozzarella eller Jarlsberg er bra).
1 egg per person

Slik gjør du:
Forkok potetterninger i saltet vann i ca fem minutter. Sil av vannet og ha potetene i former. Hell over tomatsaus og strø over litt persille og revet ost. Stek på 200 grader i ca 30 minutter til potetene er møre. Knekk et egg i hver form og sett tilbake i ovnen til egget har satt seg (ca 5 minutter).

Se etter disse pakkene i Meny-butikken.


Forrige

Sitron- og valmuefrøkake

Pannekaker en dag, vafler neste dag

Neste

6 kommentarer om “Potet + ost = digg”

 1. Alle oppskiftene høres deilige ut, men jeg synes poteter som blir kokt i skiver og terninger trekker til seg mye vann, så jeg vil prøve å råsteke med olivenolje i steden. Bare et par spiseskjeer med olje i pannen, litt salt, må stadig vendes, men de får en helt annen smak.
  Jeg er en heftig følger av dine innlegg, og synes det er så stas at du bruker så mye av Middelhavsdiettens produkter.
  Vi kan mat??????
  Hilsen fra Granada (Spania)

  Svar
  • Hallo til deg i Spania! Middelhavet er i mitt hjerte!
   Enig med deg når det kommer til noen potettyper. Noen trekker til seg mye vann. Men Morenepotetene til Bjertnæs & Hoel gjør ikke det, og det er disse jeg bruker i denne oppskriften. Når det er sagt er det alltid lurt å la potetene dampe godt av før man steker dem i ovn eller pannen for å få ut så mye fuktighet som mulig.
   Kos dere masse i Spania! Lengter…

   Svar
  • Har masse oppskrifter på bloggen på tomatsaus (søk på «tomatsaus»), men jeg tenker det er lov å jukse med ferdig saus også. Kolonihagen har en supergod pizzasaus på glass som jeg anbefaler hvis man skal ta en snarvei.

   Svar

Legg igjen en kommentar