Meksikansk festbord med skjørost fra Røros

(Annonsesamarbeid med Rørosmeieriet)

Jeg har ikke mye erfaring med skjørost. Faktisk så er dette et produkt jeg ikke ante hvordan man bruker. Hva kan det sammenliknes med? Hvordan smaker det?

Rørosmeieriets økologiske skjørost er en ferskost laget på syrna melk og melkesyrekultur. Den er ekstremt rik på proteiner.
Økologisk Skjørost fra Røros er tildelt Beskyttet Betegnelse, det offentlige merket som garanterer at produktets særegne kvalitet og tradisjon har opprinnelse fra Røros-traktene.

Skjørost fra Rørosmeieriet. Bra saker.

Jeg har reist mye rundt i verden og prøver alltid å sammenlikne noen råvarer jeg smaker med de jeg finner hjemme. I Mexico By spiste jeg ved flere anledninger noe som heter queso fresco. Dette er ferskost med en syrlig smak som gir den etterlengtede syren til en matrett. På samme måte som for eksempel rømme. Osten smuldres på toppen av enkelte retter eller brukes i retter. Den smelter (men ikke på samme måte som mozarella) og kjøler heten fra chili, noe som absolutt trengs når man spiser ekte meksikansk mat.
Jeg elsker meksikansk mat. Ikke et vondt ord om fredagstacoen, altså. Men et godt tips til deg: Prøv å bruke skjørosten neste gang du dekker på til tacofest. Det vil åpne øynene dine.

Så da var det klart at jeg måtte lage meksikanske retter med skjørost fra Røros. Snakk om kontraster som passer sammen!
Jeg har laget et festbord av retter for å vise hvordan man kan bruke den norske tradisjonsosten i internasjonale retter.

På grunn av det høye proteininnholdet i skjørosten er det en god idé å bruke den i kombinasjon med kjøttdeig av to årsaker: For det første for å spise redusere kjøttforbruket.
For det andre: For å spise mer protein. Det er ikke noe problem å tilsette skjørost til nystekt kjøttdeig uten at osten smelter.

Stekt kjøttdeig, tacokrydder, sorte bønner og skjørost. Oppskriften på å redusere kjøttforbruket og øke proteinmengden uten å minste tacofølelsen.

Røros-taco

Jeg tilsatte sorte bønner i tillegg til skjørost og kjøttdeigen (som jeg stekte i pannen med tacokrydder). Supert fyll til små taco laget av potetlomper/lefser. Jeg brukte en utstikkerform for å stikke ut små sirkler og vips hadde jeg potetlomper i stedet for maislefser.
Kan vi kalle dette for en Røros-taco, kanskje? Og med deilig Rørosrømme til tacoen er vi alle fall innafor. Og bruker du reinsdyrkjøttdeig i stedet for oksekjøtt er vi enda nærmere å kunne døpe denne om til en Røros-taco.
Server Røros-tacoen med rødløk, salat og salsa rojo (oppskrift nedenfor)

Snakker vi ekte Røros-taco?

Salsa rojo

Denne salsaen er helt rå! Ved å grille eller bake ingrediensene i ovnen får du frem smaker som er så uendelig dype og deilige og som gjør sausen til det perfekte tilbehøret til meksikansk mat eller som dipp til tortillachips.

Når du skal lage sausen baker du (eller griller) tre hele tomater av god kvalitet, et par hvitløksfedd, en rød chili og en halv løk. Når de er myke og skallet er svidd på tomatene og chilien hakker du alt grovt og kjører med stavmikser eller blender. Bland godt. Så siler du sausen i et dørslag for å bli kvitt overflødig væske. Massen du sitter igjen med er gullet. Salt etter smak og tilsett et par spiseskjeer god olivenolje. Salsaen kan lages i forveien og den kan oppbevares kjølig i flere dager.

Kruttsterk avokado-dipp

En annen litt småfrekk dipp jeg lager er en chili-, lime-, koriander- og avokadodipp. Det er ingen guacamole, men en beintøff og kruttsterk dipp som er perfekt på alle disse deilige meksikanske rettene du ser i denne saken. Hvor sterk du vil ha den kommer an på hvilken chili du bruker og om du bruker frøene. Jeg køler på med alt, jeg.

Du trenger dette:
1 moden avokado
1 lime, saften
1 dryss salt
1 liten neve koriander, grovhakket
1 grønn chili (Jeg brukte en fersk jalapeño for jeg elsker den heten)
Press ut kjøttet fra avokadoen og ha det over i en beholder. Tilsett limesaft, grovhakket chili, koriander og et lite dryss salt. Kjør til en krem. Smak til med mer lime. Den kan godt være ekstra syrlig. Du vil sikkert tenke at dippen er alt for sterk, men når du får den på en taco med kjøttdeig og skjørost er den faktisk ikke så sterk, altså.

Vannmelonsalat med skjørost

Vannmelonsalat med skjørost

Dette blir en sommerhit med eller uten meksikansk mat til. Jeg lover deg! Dog er den nydelig og forfriskende til chilitung mat. Her har jeg brukt skjørost slik jeg ville ha brukt fetaost. Rett og slett smuldret over terninger av vannmelon og med hakket koriander og en god skvis limesaft over. Enkelt og så godt.

Chile Rellenos – fylte chili med skjørost

Retten heter Chile Rellenos på spansk og det er en klassisk meksikansk rett. Den består av chilifrukter fylt med queso fresco, eller skjørost i dette tilfellet, dyppet i egg og brødrasp og så stekt i panne med rikelig solsikkeolje til chilien er myk og osten har smeltet litt. Jeg liker å legge chilifruktene på et brett og ettersteke dem i ovnen til osten er gjennomvarm og lettere smeltet.
Jeg bruker fersk jalapeño som jeg skjærer av topplokket på og huler ut (fjerner membran og frø) og så fyller jeg hver chili med skjørost til randen. Du kan evt bruke små paprika i stedet for chili hvis du ikke er så glad i sterk mat.
Server Chile Rellenos med Rørosrømme og salsa rojo til.

Grillet mais med skjørost og røkt paprika

Dette er så godt! De ferske maiskolbene som nå er å få i butikken er enkle å grille. Når de er ferdige heller du litt god olivenolje over, drysser over litt røkt paprikapulver og så smuldrer du over skjørosten fra Rørosmeieriet. Så godt. Så enkelt.

Quesadilla

Ingenting slår en deilig quesadilla. Usikker på hva det er ? Det er rett og slett to tortillalefser med ostefyll og andre godsaker.

Du trenger ikke fylle på med for mye av hver ingrediens for å få et deilig resultat.

I dette tilfellet skjørost, litt gulost, salsa rojo, et dryss sorte bønner, korianderblader og chili. Du legger alt på den ene tortillaen og så legger du den andre tortillaen på toppen før du legger den på et bakebrett og steker på 180 grader i ovnen til osten smelter og tortillaen er gyllen. Skjær den så i kakestykker og server mens den er varm. Supergodt med Rørosrømme og salsa rojo på toppen.

Queso Fundido – meksikansk ostefondue

Dette er den ultimate koseretten som er perfekt å spise med tortillachips eller små toast. Server den mens den er rykende varm for da får du mest ut av osten.
Dette trenger du:
1/2 rød paprika skåret i strimler
1 liten rå chorizopølse skåret i små terninger
1/4 løk skåret i tynne skiver
1 stk chili skåret i strimler. Jeg brukte 1 fersk, grønn jalapeno
100 g Skjørost fra Røros
100 g smeltbar ost med smak
1 dl lettøl eller alkoholfritt øl
Slik gjør du:
Mykne løken og choritzobiter i en panne. Tilsett paprika og chili når løken er myk. Stek i noen minutter. Hell på øl og kok i et par minutter.
Skjær små biter av osten med god smelteevne og legg i pannen (litt av gangen). La osten smelte inn i sausen. Når osten har smeltet litt heller du hele innholdet fra pannen over i en ildfast form. Bland nå inn skjørosten. Sett i forvarmet ovn på 200 grader i ca 10-15 minutter til osten bobler på toppen.

Nå har du et fantastisk meksikansk festbord! Velbekomme!

Forrige

Vårlig ribbe med sprø rosmarinpoteter

Puré av lilla søtpotet

Neste

Legg igjen en kommentar