Puré av lilla søtpotet

Jeg ble først oppmerksom på ube, eller lilla søtpotet da jeg besøkte Hawaii for første gang. Der får man ubeiskrem, ubepannekaker og det som verre er . Den lilla fargen ser helt crazy ut! Er dette virkelig naturlig? Ja, det er faktisk det. Fargen er 100% naturlig.

Den lilla søtpoteten har jeg ikke sett i butikker her i Oslo. Før nå. Men jeg har jo heller sett ordentlig etter dem.
I en av de asiatiske matbutikkene i Oslo kom jeg endelig over rotfrukten. Denne butikken (i Storgata) selger en del varer fra Filippinene og det er derfor de også har ube i hyllene. På Filippinene er det vanlig å lage desserter av grønnsaken.

Hva smaker ube? Den er ikke så søt som vanlig oransje søtpotet, men den er definitivt søtere enn potet. Den smaker litt vanilje, egentlig.
Men hvordan bruke den? Jeg har lest og studert oppskrifter i dagevis. Drømmen jeg hadde om å lage en knallilla kake ble brutalt knust av en viktig faktor: De fleste filippinske kakene er laget med fake farge eller ubeekstrakt. Grunnen til dette er at fargestoffet fra ube reagerer med bakepulver og gjør den fine lillafargen mugg-grønn. Akkurat. Kakeplanen røyk ut av vinduet. Kanskje like bra siden jeg er en elendig baker.

Bakt ube.

Men hva med å lage en puré av søtpoteten? Klart det er en god idé! Slik ble det!
For å beholde fargen knallest mulig bakte jeg de lilla søtpotetene i ovnen med skallet på til de var myke.
Da jeg fjernet skallet etter bakingen kunne jeg se det mest lilla jeg har sett i hele mitt liv! Herre min hatt, så tøft!

Jeg har hatt stort hell med å bruke appelsinsaft i søtpotetpuré for å dempe den kvalmende sødmen som søtpotet kan ha. Til et kilo bakte lilla søtpoteter brukte jeg derfor saft fra en appelsin. Jeg tilsatte også et par romslige spiseskjeer med Rørosrømme (jeg samarbeider med Rørosmeieriet, så dette blir reklame, men det er jo den beste rømmen, så da må det bli slik).
I tillegg til appelsinsaft og rømme krydret jeg godt med salt og ca 40 g kaldt smør. Nå begynner dette å bli skikkelig godt. Sånn veldig, altså!

Det siste esset i ermet og et triks jeg har fått servert på en av mine favorittrestauranter i London. På Berber & Q fikk jeg servert hummus med brunet smør. Altså. Brunet smør er det jeg ønske meg intravinøst på dødsleiet mitt, så da kan du tenke deg hvor stas dette var. Brunet smør gjør absolutt alt i hele verden mye bedre.
Brunet smør lager du enkelt, men med litt tålmodighet. Du smelter smør (mengde bestemmer du selv, men minimum 100 gram)i en kjele på medium temperatur. Så venter du til alt smøret er smeltet og melkestoffene begynner å falle til bunnen av kjelen. Når disse melkestoffene brenner seg utvikles nøtteduften og dermed den gylne fargen på smøret. Nå må du passe på. Du vil ikke brenne smøret for mye så ta det av platen når det dufter ristede hasselnøtter. Sett så til side og la det kjøle seg ned noen grader. Hell smøret forsiktig i en finmasket sil/linklede/kaffefilter og sørg for å ikke få med for mye av de brune melkestoffene fra bunnen. Det du sitter igjen med er en klar, gylden væske som du kan kalle gull. Dette er brunet smør aka nøttesmør. Fordi smøret nå kun inneholder fett kan du steke ting med smøret på veldig høy temperatur uten at det brenner seg.

Men i denne oppskriften skal du ha det til lilla søtpotetpuré, så da er det bare å lage noen spor med baksiden på en skje (i søtpotetpuréen) og så heller du forsiktig på litt brunet smør. Dryss over ristede sesamfø og nyt puréen til and, fisk eller til det du måtte ønske. Jeg stekte et andebryst og serverte det med deilige sukkererter og sesamfrø over.

Vil du steke and perfekt får du oppskriften på det her


Forrige

Meksikansk festbord med skjørost fra Røros

Libanesisk pai med pinjekjerner

Neste

4 kommentarer om “Puré av lilla søtpotet”

 1. Du verden! UBE altså! Det der var jo en utrolig morsom grønnsak. Tror jeg må gå på skattejakt i Oslo sentrum jeg også 🙂

  Svar
 2. Takk for herlig beskrivelse = inspirasjon – av både det ene og det andre
  Jeg kjøpte lilla søtpotet hos Jacobs på Majorstuen for et par uker siden.
  Rørosrømme og annet fra den kanten, finnes alltid i kjøleskapet😋

  Mvh IO

  Svar
  • Så gøy å høre! Ja, er ikke søtpoteten vakker og god i puréform? Jeg hadde nettopp ovenstekte skiver av lilla søtpotet (penslet med olje) til middag og det var også veldig godt.

   Svar

Legg igjen en kommentar