Bananpannekaker laget på Tjukkmjølk med brunet smørkrem og sirup

//Annonsesamarbeid med Rørosmeieriet//
Jeg fikk dilla på bananpannekaker da jeg var på Hawaii i vinter.
Du har sikkert hørt Jack Johnsons silkemyke stemme synge den vakre sangen «Banana Pancakes». Jack er fra Hawaii, og selvsagt hører det med å spise denne retten når du sitter under palmene og hører bølgene skylle innover stranden.

Men bananpannekaker kan spises i Norge også. Det funker. Trust me. Vi har bananar i lange baner i butikken og vi har et produkt som du ikke får på Hawaii, nemlig tjukkmjølk.

Hva er Tjukkmjølk? Rørosmeieriethar dette produktet som du finner i butikken. Den er laget på økologisk lavpasteurisert og ikke-homogenisert lettmjølk og Rørosmeieriets tettekultur. Tettekulturen er flere hundre år gammel kultur fra Rørostraktene og kommer opprinnelig fra tettegrasplanten.

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros var første produkt i Norge som fikk den offentlige merkebeskyttelsen «Beskyttet Geografisk Betegnelse» av Matmerk.

Konsistensen på røren er rimelig tjukk.

Når du bruker Tjukkmjølk trenger du ikke bruke bakepulver. Dette er melk med futt i. Den er perfekt å bake med når du vil lage luftig bakst. Amerikanske pannekaker er fluffy og tykke, og jeg har funnet ut at det beste å bake med er denne melken. Tjukkmjølka til Rørosmeieriet er også perfekt å bruke sammen med frokostblanding eller friske bær.

Bananpannekakene mine inneholder åpenbart banan. Det jeg gjør er å bruke banan på tre forskjellige måter: most i røren for god smak til pannekakene, stekt sammen med pannekakene (for å få en annen smak og konsistens) og friske i skiver til pannekakene. Det gir et ekstra spennende resultat.
Når du velger bananer tar du de som er litt brune og godt modne. Det passer jo godt nå i påsken når fruktfatet står fremme og bananene blir gradvis brunerer og brunere. La de lyse ligge og bruk de modne. De har mest smak og er lette å mose.

Tilbehøret til disse pannekakene er inspirert av bananpannekaker som jeg fikk i Honolulu på Hawaii. Ekte lønnesirup hører selvsagt med, men de serverte de fantastiske pannekakene med en krem laget av brunet smør. Oh lykke! Hvem liker ikke brunet smør? Jeg elsker det! Og det er så lett å lage. Jeg bruker igjen et av Rørosmeieriet sine fabelaktige produkter. Nemlig smøret deres. Det koster litt mer, men smaken er så mye mer konsentrert (Smøret er ikke tilsatt vann, og har mye lavere vanninnhold enn mange konkurrenter) og dessuten er det økologisk, og da skjønner du hvorfor du bør bruke de ekstra kronene.
Fløten langtidssyrnes til rømme som så kjernes den til smør. Dette gir en deilig, syrlig smak på smøret.

Ferdig brunet smør.

Smøret smeltes sakte i en kjele til det begynner å skumme og duften av ristede nøtter sprer seg i rommet. Nå er smøret ferdigbrunet. Det som skjer er at melkeproteinene skiller seg fra fettet og blir karamellisert. Det er det som gir den deilige smaken. Sil av smøret slik at du kun sitter igjen med det blanke smøret og la grumset bli igjen i kjelen. Best resultat får du hvis du siler smøret gjennom en finmasket sil eller et linklede. Kjøl ned smøret.

For å lage kremen pisker du kremfløte. Ønsker du å fortsette den økologiske trenden og gå for kvalitet, velger du også her Rørosmeieriets økologiske kremfløte. Pisk kremen nesten stiv med litt sukker og så sper du med det brunete smøret. Gi deg før kremen sprekker og det gjør den kjapt når det tilsettes mer fett i kremen, så vær rask.

Jeg bruker ekte lønnesirup til pannekakene. Det er forskjell også her, som med alt annet.
Til slutt hakker jeg usaltede pistasjenøtter for å gi retten en deilig krønsj og ikke minst god smak!

Dette er den perfekte påskebrunsjen!

Bananpannekaker laget på Tjukkmjølk med brunet smørkrem og sirup

Av: Helle Øder Valebrokk Porsjoner:: 4

Ingredienser

 • 6 dl økologisk Tjukkmjølk fra Rørosmeieriet
 • 3 egg
 • 5 ss smeltet økologisk smør fra Rørosmeieriet
 • 1/2 ts flaksalt
 • 1 ts malt kardemomme
 • 3 dl hvetemel
 • 1 moden banan, most
 • smeltet økologisk smør fra Rørosmeieriet til steking
 • 1 moden banan i skiver til steking
 • 1 moden banan til servering
 • 1 neve usaltede pistajenøtter, grovhakket
 • 3 dl økologisk kremfløte fra Rørosmeieriet
 • 1 ts sukker
 • 60 g økologisk smør fra Rørosmeieriet, brunet

Slik gjør du

1

Start med å blande ingrediensene til pannekakene. Egg, Tjukkmjølk og most banan vispes sammen. Visp så inn mel, salt, kardemomme og smeltet smør. La røren stå i 15 minutter får du steker pannekakene. Røren er fyldig og du kan steke flere pannekaker i samme panne eller bruke en liten panne, slik jeg har gjort. Dette velger du ut fra hvilket utstyr du har.

2

Fordi du bruker Tjukkmjølk vil pannekakene holde godt på form og konsistens.

3

Når du steker pannekakene smør pannen med smeltet smør. Stek på en side og legg noen skiver banan på toppen. Flipp over og stek til pannekakene er gjennomstekte.

4

Legg pannekakene i stabler med friske skiver banan mellom lagene.

5

Smelt smøret som anvist i saken. Når det er brunet siler du av slik at du sitter igjen med det gylne gullet. Kjøl ned.

6

Pisk krem av kremfløte og pisk nesten stiv. Bland inn brunet smør og server til pannekakene.

7

Grovhakk pistasjenøtter og strø over pannekakestabelen.

8

Server lønnesirup til.

Til info: Jeg har et kommersielt samarbeid med Rørosmeieriet . Jeg veldig stolt av å samarbeide med denne økologiske kvalitetsprodusenten.

Forrige

Göteborg – strøk for strøk

Kjelår med eksotiske smaker

Neste

Legg igjen en kommentar