I morgen kan du oppleve tidenes tacofredag!

Fredag er dagen for alle tacoelskere … og det gjelder vel de fleste her i landet!

På Vippa i Oslo har Michelinkokk og meksikaner, Paco Mendez fra Barcelona-restaurantene Hoja Santa og Niño Viejo jobbet med kokkene i matbodene siden tirsdag.

Vippa

Paco har i samarbeid med matbodene som du finner på Vippa, designet retter som skal serveres fredag – altså i morgen.

Arrangementet Super Taco Friday / Dia De Los Muertos starter klokken 12:00 og holder på til klokken 01:00.
Foruten herlig, ekte meksikansk mat kan du drikke cocktails laget av bartender Xuseen Simon-Miskell fra Ling Ling.

Ikke en fest uten bra Dj’s og her har Vippa hyret inn Tony D. Berisha (spiller fra 17 :00 – 21:00) og Dj Maikelzito (21:00-01:00).

Paco Mendez på Vippa (Foto: Helle Øder Valebrokk)

Paco er altså kjøkkensjef på Michelinrestauranten Hoja Santa. Vegg i vegg ligger taqueria’n Niño Viejo. Stedene drives av den verdenskjente kokken Albert Adria som står bak en drøss andre fantastiske restauranter i Barcelona.

Les mer: Slik er maten på Hoja Santa

Les mer: Taco på Niño Viejo

Paco Mendez ble spurt av Vippa om å komme til Oslo og arrangere Super Taco Friday. Det kunne han rett og slett ikke takke nei til. I mange uker har han kommunisert med kokkene på Vippa og sammen har de kommet opp med spennende retter som du kan smake i morgen, 27. oktober.
Den oslobaserte kokken, Sylvia Vavik har hjulpet kokken i Oslo med å finne ekte meksikanske ingredienser til rettene deres.

For den som ikke kjenner til konseptet Vippa kan jeg kjapt fortelle litt: Inne i hallen (som ligger ut mot Oslofjorden ved selveste danskebåten) finner du et stort utvalg kontainere som hver og en huser et spisested. Alle disse spisestedene har sitt konsept og det er gjerne internasjonal mat som serveres. Disse spisestedene skal lage en meksikansk rett til Super Taco Friday der de fremdeles skal beholde sin identitet. Det er altså ikke rene meksikanske retter som skal serveres i morgen, men retter inspirert av Mexico. Paco Mendez har sammen med hvert spisested funnet frem til en rett som passer til spisestedets stil og identitet.

Paco hjelper de forskjellige matbodene på Vippa med å finne det riktige meksikanske uttrykket på rettene sine.

Da jeg besøkte Vippa tidligere i dag var alle spisestedene i full sving med å preppe til morgensdagens store taco-bonanza. Paco gikk fra kontainer til kontainer og justerte smaker og teknikker. Her er det alt fra størrelsen på løkterninger til syreinnhold i marinader som blir pirket på. Når Vippa åpner dørene til Super Taco Friday i morgen kommer alt til å være perfekt. Kun det beste er godt nok for en Michelinkokk fra Mexico.

Tenker du å ta turen nedom Vippa har du tre alternativer: Du kan kjøpe en rett av gangen eller du kan kjøpe 5 kuponger (til fem retter) for 300 kroner eller 10 kuponger for 600 kroner.

Hva kan man spise på Vippa i morgen?

Her er menyen fra de forskjellige bodene:

Hot Hot Harmonica stiller med et ess i ermet. De lager i utgangspunktet meksikansk mat og på fredag serverer de tacos med tortillas laget i Pacos restaurant Niño Viejo i Barcelona. De har marinert hjortekjøtt i en adobo-marinade laget med diverse chili, smør, olje, appelsinskall og fennikel. Kjøttet grilles før det serveres i tortilla med deilig hjemmesyltet agurk med epazote (meksikansk krydder). Den serveres med en salsa som Paco har fått oppskrift på fra sin bestemor. På toppen får du det meksikanerne kaller «Garden». Det er en miks av hakket koriander og løk.

Les mer: Lag ekte meksikansk taco

Disse serveres tre og tre.

Kinabolle er kjent for sine deilige dumplings. Til Super Taco Friday har de laget deilige dumplings fylt med konfitert, BBQ svineribbe servert men saus laget av ingefær, pære og lime.

Aleppo Bahebek servere til daglig syrisk mat, og da er det naturlig at det var de som trakk loddet om å server taco al pastor. Når kjøtt legges lagvis på et spyd og grilles på høykant (slik at kjøttskivene ligger horisontalt) får du en fantasisk smak. Det er slik man lager skikkelig kebab og det er slik Aleppo Bahebek lager sine kjente og velsmakende shawarma. Denne fredagen er kyllingen byttet ut med lammekjøtt som er speket i to uker og marinert i granateplesaft, appelsin, Achiote, paprika, syriske krydder og sitron.

Tortillaene er fra Pacos restaurant Niño Viejo og lammekjøttet grilles og skjæres på ekte al pastor-vis. I stedet for klassisk tabbouleh har Aleppo Bahebek byttet ut persillen med koriander og bulgur med ananas (vanlig tilbehør til al pastor).

Injera Palace er veganerstedet på Vippa. De lager vanligvis 100% eritreisk mat, men denne gang har de laget en rett som viser det beste fra Mexico og Etiopia. De lager en taco, men istedet for å bruke en maistortilla bruker de en klassisk injera – eritreisk flatbrød. Den skal fylles med deilige skiver av flaskegresskar som tilberedes helt spesielt i limestone og vann i mange, mange timer. Resultatet blir et grønnsakskjøtt som er fast på utsiden og mykt på innsiden. Paco har tatt med sin egen molesaus fra Barcelona. Det har tatt seks dager å tilberede den berømte meksikanske sausen som blant annet inneholder forskjellige typer chili og kakao.

Dette blir en ren vegansk taco.

Lisa’s er kjent for sine vårruller, men fredag lages det ekte guacamole på kjøkkenet. Den lages med avokado, løk, koriander, lime, granateple og norske tyttebær. Den serveres med toaststicks.

Mamma Mia lager en ekte meksikansk pizza i morgen. I stedet for rød pizzasaus bruker de salsa verde. Pizzaen toppes med salat, sous vide-kylling, cæsardressing og parmesan. Cæsar-dressing, sier du? Ja, den er faktisk meksikansk.

Mr. Chow by Plah serverer ekte meksikansk frijoles con carne de puerco. Dette er en gryte med bønner, bacon, chorizo og langstekt svineribbekjøtt. Kjøttet langstekes i kraft i opptil 8 timer. I gryten finner du også løk, urter, avokadoblader og recado negro (svidde chilies).

Retten serveres med koriander, lime og reddiker.

Pulled Duck serverer konfitert andekjøtt på samme måte som cochinita pibil  (laget med en slags pulled pork). Andekjøttet er marinert med rødløk, lime, oregano og habanero. Andekjøttet servers i Pulled Duck sine tradisjonelle buns.

Bowls by Trio lager en herlig ceviche av torsk til den store tacofredagen i morgen. Fisken marineres i en deilig aguachile laget av saften av norske epler, korinaderolje og rødløk. Cevichen servers med friterte tortillas og ristet brød.

Tunco lager chrispy chicken av økologisk kylling fra Holte gård. Disse herlige kyllingstimlene serveres med en sterk jalapeno- og soyadressing og urter.

Jeg skal definitivt på Vippa i morgen og smake de lekre retten som er laget av de forskjellige spisestedene i samarbeid med Paco Mendez. Ses vi der?

Paco kvalitetssjekker ceviche-marinaden til Bowls by Trio.
Leveranse til Super Taco Friday på Vippa: Spiselige blomster.
Forrige

Slik steker du perfekt biff

Slik brygger du perfekt kaffe – hver gang

Neste

Legg igjen en kommentar