Slik brygger du perfekt kaffe – hver gang

Jeg fortalte om kaffevanene mine her på bloggen forrige uke. Det går med noen kopper per dag, for å si det mildt. Hvordan brygger jeg så kaffen min?

Jeg brygger filterkaffe manuelt. Jeg bruker hele bønner når jeg bruker av den eksklusive samlingen min som jeg kjøper med hjem fra steder jeg har vært. Da kverner jeg kaffen rett før bruk.

I hverdagen bruker jeg filtermalt kaffe. Jeg brygger den med kaffefilter, kaffefilterholder og kaffekanne.

Men jeg bruker en ting til som jeg synes er viktig: Min digitale kjøkkenvekt. Hvorfor? Fordi det finnes enkle regler for å brygge perfekt kaffe.

Fakta: 2.8 millioner nordmenn drikker kaffe hver dag.

(se hele undersøkelsen her.)

Har du en kaffetrakter har du allerede det meste av utstyret du trenger. Du har garantert en digital kjøkkenvekt også.

Grunnen til at jeg brygger kaffe manuelt er enkel: Når du har filtermalt kaffe i et kaffefilter og heller på vann er det viktig å helle vannet sirkulært: Fra yttersiden og inn. Om og om igjen. Hvorfor?

Hvis du heller kaffe på et sted vil du trekke ut aromastoffene fra et begrenset område av kaffen og ikke jevnt over hele kaffen. Høres det logisk ut? Godt. Det er ikke alltid du får til dette med en helt vanlig automatisk kaffetrakter. Vil du ha full kontroll heller du på vannet selv – og da i sirkulære bevegelser og med litt vann av gangen.

69% brygger kaffe på kaffetrakter her i Norge. 12% brygger manuelt. Å brygge manuelt er en stigende trend.

Kaffefilter, kaffefilterholder og kaffekanne får du kjøpt på de fleste kaféer og kjøkkenbutikker.

Fakta: Det drikkes omtrent like mange kopper hjemme som på jobb. Menn drikker totalt sett mer kaffe enn kvinner og spesielt på jobb.

Men det er ikke bare selve handlingen som er viktig når du brygger kaffe. Det viktige starter lenge før dette.

Utstyret du bruker må være rent. Det er litt fett i kaffe og hvis ikke kaffeutstyret er godt nok vasket, fjernes ikke dette fettet. Vask alt utstyr med såpe og husk å skyll godt.

Kaffefiltetet må også vaskes før bruk. Da får du bort urenheter fra filteret. Sett filteret i holderen og skyll så filteret.

Fakta: Nær 3 av 4 drikker kaffen svart.

Oppmåling av kaffe er neste punkt. Det finnes klare regler for hvor mye kaffe man trenger per desiliter vann. 6 gram kaffe per desiliter viser seg å være perfekt.

En enkel måte å måle dette på er å sette kaffefilterholderen på kaffekanne. Dette setter du på en digital kjøkkenvekt og nullstiller vekten slik at når du begynner å helle kaffe i filteret, så kan du se akkurat hvor mange gram kaffe filteret inneholder. Som et eksempel vet du dermed at 24 gram kaffe tilsvarer fire desiliter ferdig kaffe. Dette igjen tilsvarer to kopper med perfekt brygget kaffe.

Farmer’s Coffee får du i dagligvarebutikker.

Bruk kaffe av god kvalitet. Jeg anbefaler deg å ha kaffen over på en lufttett boks slik at den holder seg frisk og fin lenger. Jeg bruker Farmer’s Coffee som er en kvalitetskaffe som er lett å få tak i i dagligvarebutikker. Den er i tillegg sertifisert Fairtrade.

Litt vann om gangen.

Når du nå har målt opp kaffen begynner du å helle på varmt vann. Husk sirkulære bevegelser slik at ingen kaffe blir igjen oppover kantene av filteret. Den kaffen som blir igjen på kanten gir ikke aroma og smak til vannet og dermed vil kaffen bli for tynn da den kaffen som ligger i bunnen på filteret igjen og igjen blir «utvasket» av vann.

Fakta: 7 av 10 har kaffetrakter hjemme.

Slik brygger jeg altså kaffen min. Det er en enkel fremgangsmåte og resultatet blir perfekt hver gang. Jeg velger å ta meg tid til å måle opp kaffen korrekt for at kaffen skal bli like god hver eneste dag. Det synes jeg er velbrukt tid.

Ha en riktig god arbeidsdag og kos deg med kaffen!

Og nå kan det nytes!

Alle fakta i dette blogginnlegget stammer fra en undersøkelse om nordmenns kaffevaner som er utført av Ipsos.

 

Til info: Dette er en del av et større samarbeid som jeg har med Farmer’s Coffee.

Forrige

I morgen kan du oppleve tidenes tacofredag!

Sjøkreps på den beste måten

Neste

Legg igjen en kommentar