Italiensk gremolata

 

Gremolata er et tilbehør bestående av urter, sitrus og hvitløk. Jeg lager min gremolata med hakket persille, sitronskall, sitronsaft, hvitløk og god olivenolje. Men hva bruker jeg den til? Det er rett og slett et deilig tilbehør og en smaksforsterker. Perfekt på en deilig grillet biff eller til dampet/grillet fisk.

Hvitløken hakker jeg først og så legger jeg den i en skål med kokende vann i 5 minutter. Dette er for å trekke ut den alt for skarpe smaken, og helt ærlig, rå hvitløk er ikke spesielt godt i store mengder. Jeg tåler rett og slett ikke rå hvitløk i store mengder heller. Jeg kjenner to andre med samme tilstand. Vi mangler et enzym som kan bryte ned den rå hvitløken. Resultatet av å ha spist rå hvitløk kan være timer med «harehjerte» og ubehag og følelsen av å ha fylleangst. Helt sant!

Derfor gjør jeg slik mange italienere gjør, nemlig å ha hvitløken i kokende vann. Etter dette hakker jeg den enda finere og blander med hakket persille, finrevet sitronskall, saft fra sitron og olivenolje. Smak deg til hvilket blandingsforhold du liker.

Du kan også bruke revet appelsinskall og estragon. Dette passer supert til kylling.

En annen ting som passer godt som et kjapt tilbehør til sommermaten, er kryddersmør. Jeg har tidligere laget et deilig olivensmør, som du kan sjekke ut her.

 

Forrige

Dry Rosmary Martini og rosmarinlam

Rustikk viltgryte som passer til en kjølig sommerkveld

Neste

Legg igjen en kommentar