Rustikk viltgryte som passer til en kjølig sommerkveld

Jeg handler ofte på Bondens Marked når de er i byen, for der får jeg økologiske varer og masse viltkjøtt. Og viltkjøtt inneholder flusk av næringsstoffer og smaker nydelig. Jeg har faste plasser jeg handler og her forleden troppet jeg opp hos Thomas Stebergløkken fra Heidal Landbruksprodukter og hamstret viltkjøtt. Thomas la ut om reisdyrbogen han hadde med seg: «Her kommer naboene til å bli misunnelige når de kjenner hvor godt det lukter. Du tar løk, sopp og rømme og lar det surre». «Dumt den bloggen din ikke kommer med lukt», sier han, og han har jo helt rett. Men ut fra beskrivelsen han gir på retten, er det i alle fall klart at jeg må hjem å lage akkurat denne retten selvom det er sommer. «Det bør være steinsopp», sier Thomas. » Det er ekstra godt». Steinsopp skal bli, for det har jeg i tørket tilstand i skapet mitt.

Thomas og meg.
Thomas og meg. (foto: Erik Valebrokk)

Så her kommer altså retten Thomas mener er så god at naboene blir misunnelig (med en liten Helle-vri):

Til 2-4 personer (kommer an på hvor glupsk du er ):

4 stykker reinsdyrbog

1 boks økologisk rørosrømme (ekstra god smak på denne rømmen)

salt, pepper

1 kvist rosmarin

2 fedd finhakket hvitløk

1 stor løk i tynne skiver

1 ss ripsgelé

1 god neve tørket steinsopp evt også litt tørket kantarell

Nypoteter til å gni inn i sausen

Grønne aspargesbønner

 

Start med å vanne ut soppen i en bolle med 2 dl lunket vann. La dette stå i 20 minutter. Ta vare på vannet fra soppen. Deler av den skal brukes i sausen.

Mykne løken i en gryte med litt olje. Salt og pepre kjøttet og brun det sammen med løken i gryta. Tilsett rosmarin og hvitløk. Ha i soppen og nesten all væsken fra soppen unntatt bunnslammet (her ligger det alltid litt sand). Tilsett boksen med rømme og rør. Skru ned temperaturen til medium og legg på lokket. La dette surre i ca 45 minutter. Så smaker du på sausen og tilsetter ripsgelé. Når kjøttet begynner å slippe beina er retten klar. Server med poterer og bønner og kanskje en klatt gremolata på siden. Jeg drysset litt grovhakket persille over retten til slutt. Nam!

Vel, naboene kom ikke opp og ringte på, men det må ha vært fordi de var bortreis, for dette luktet akkurat like godt som Thomas hadde lovet. Og smaken…. den er helt ubeskrivelig deilig!

Bondens Marked er i Oslo førstkommende fredag (Aker Brygge) og lørdag (Birkelunden), så holder de sommerstengt frem til 8. august. Flere av produktene fra leverandørene selges også i Bondens Butikk i Mathallen i Oslo.

Forrige

Italiensk gremolata

Gourmetsalat med chorizo, vaktelegg og estragonmajones

Neste

Legg igjen en kommentar