Baskisk ostekake. Her får du oppskrift på originalen fra La Viña i San Sebastian

Tarta de queso (gazta tarta på baskisk), eller baskisk ostekake som vi kaller den, er en av verdens mest populære kaker akkurat nå. Men er det en trendkake? Det er jo ikke det. Den er ettertraktet og populær, og noen drar til San Sebastian bare for å spise denne kaken, men å kalle det en trendkake er vel å overdrive. Ostekaker som denne har man spist i mange, mange år.

La Viña

Den baskiske ostekaken som de lager på La Viña i San Sebastian er malen for hvordan kaken skal være. Mange kokker serverer kopier i restaurantene sine over hele verden. Men det finnes kun en original, og den finner du på La Viña.
Hvorfor er den så populær? Den er jo ikke en gang instagramvennlig. (ha,ha). Jeg digger at en stygg kake får instagramplass. Endelig kommer det vanlig mat som faktisk smaker godt på bilder i feeden min.

Tarta de queso er en kake uten kakebunn. Det er fyllet som stekes og danner skorpe. Toppen blir ofte svartbrent noe som gir en deilig karamellisert smak til kaken. Fyllet er understekt i midten slik at kjernen nesten er flytende.
La Viña baker de 20 slike kaker hver eneste dag. De får bein å gå på og etter at kaken har blitt en hit, må de nok vurdere å bake enda flere hver dag. Eller kanskje ikke. Jeg håper egentlig de holder seg til det de har gjort i mange år. Jeg håper også at de ikke åpner flere avdelinger. La Viña er La Viña og det må det få lov til å forbli selv om køen går langt ut på gata og folk kommer i ens ærende for den silkemyke kaka som jeg har vært heldig å spise fire ganger.

Både lokale og turister kose seg med La Viñas berømte ostekake.

Første gang jeg var i San Sebastian for tre år siden ble jeg introdusert til kaken av Sasha som jobber for Basque Culinary Center. Det var under matkonferansen Gastronomika at dette skjedde. Et par uker etter var jeg tilbake i San Sebastian sammen med min mann, Erik, og da var selvsagt ostekaken på agendaen.

Nå har jeg vært tilbake på matkonferansen Gastronomika i San Sebastian og mitt første stopp på turen, før konferansen startet, var selvsagt La Viña og en smak av deres vidunderlige ostekake. Det ble et stopp til i løpet av dagene jeg var der. Jeg bare måtte ha et stykke til…

En brent kake uten kakebunn. Er det godt da?
Det er magisk! Fyllet smaker som en blanding av karamellpudding og den beste, kremete ostekaken du kan tenke deg. På La Viña får man to smale stykker – perfekt å dele (hvis du klarer det). Man drikker den lokale, perlende hvitvinen Txakoli til og man spiser gjerne denne kaken som siste stopp på pintxos-runden sent på kvelden/natten. Altså helt andre tider enn når vi tenker på kake.

Ostekaken har kjølt seg ned og er klar til å serveres.

Kakene trenger tid, især etter steking. For fyllet må sette seg og derfor vil du se hyller fulle av kaker når du kommer til La Viña. De skal hvile lenge før man tar av kakeformen. Kakefyllet helles i kakeform med bakepapir som står høyt over kanten på formen. Fyllet blåser seg opp under steking for så å falle sammen under nedkjøling. Dette er viktig å huske på når du selv baker kaken.

Hvorfor har jeg oppskriften på denne kaken? Burde den ikke forbli en hemmelighet? Glem kjipe, arrogante kjøkkensjefer. Kjøkkensjef Santiago Rivera deler ut oppskriften på sin kreasjon uten å blunke.

Las Viña
Til høyre er skaperen av den berømte ostekaken, Santiago Rivera. Foto: La Viña.

La Viña åpnet i 1959 av Santiago Riveras foreldre, tante og onkel. Santiago bakte den første ostekaken for 29 år siden. Da ble det en eller to kaker om dagen og de ble spiste av lokalbefolkningen. De lokale kommer heldigvis fremdeles La Viña selv om hordene av ostekakepilgrimmer kommer dit.
Man skal ikke glemme at La Viña også serverer andre retter. Det er et fabelaktig sted for pintxos, fiske, skalldyr og baskiske kjøttretter. Stedet er også kjent for en merkelig pintxos-rett som de har vunnet pris for i 1999. Den består av en Canutillo (en slags isvaffel) med ansjosostekrem.

Skapt for å deles.

Nå kan du lage den berømte ostekaken fra La Viña i San Sebastian. Men jeg vil på det varmeste anbefale deg å reise til La Viña og San Sebastian for å spise og kose deg. Det er en av de aller beste matbyene i verden. Du kan velte deg i deilig pintxos, og da mener jeg ikke turistversjonene på spyd, men rettene du bestiller og som tilberedes «á la minute». Du drikker deilig txakoli eller annen vin fra området. Du kan spise deg mett for lite penger eller besøke en av de mange michelinrestaurantene i Baskerland. Det er så mye å velge mellom.

På La Viña drikker man Txakoli til ostekaken.

Jeg har skrevet masse fra dette området. Her kan du se: Michelinrestauranter: Mugaritz, Arzak, Asador Etxebarri.

Slik spiser du pintxos
Guide til de beste pintxos-stedene i San Sebastian
Bilbao

La Viña Baker 20 ostekaker hver dag. Det er ikke nok til å dekke det økende behovet.

Men nå over til ostekaken. Her får du oppskriften på den berømte kaken som lages på La Viña:

Sjekk ut denne youtube-videoen for å se hvordan konsistensen på kaken skal være.

Baskisk ostekake fra La Viña i San Sebastian

Ingredienser

  • 350 g sukker
  • 1 kg kremost (romtemperert). Du kan bruke philadelphia-ost
  • 1/4 ts salt
  • 5 store egg
  • 480 ml kremfløte
  • 30 g hvetemel

Slik gjør du

1

Forvarm ovnen til 200 grader.

2

Smør en springform (25 cm) og kle den med bakepapir som går ca 8 cm opp over kanten på springformen.

3

Pisk sukker og kremost til du har en glatt krem. Bruk tid. Tilsett salt og pisk videre.

4

Tilsett et og ett egg og pisk.

5

Spe med kremfløte og pisk før du sikter hvetemelet. Pisk sammen.

6

Hell røren i formen og bak i ovnen i 50 minutter.

7

Du vil se at fyllet er flytende når du rører på formen, men dette vil sette seg under avkjøling. Se videoen slik at du ser hvordan den skal være.

8

Hvis du vil ha en mørkere farge på toppen setter du på grillelementet noen minutter på slutten av stekeprosessen.

9

Nå komme det viktigste. La kaken få kjøle seg ned naturlig for da vil fyllet sette seg. Server kaken først når den er romtemperert.

10

Ta den forsiktig ut av formen og skjær stykker av kaken.


Forrige

Blant tusser og troll i Småland

Sardinias kulinariske skatter

Neste

20 kommentarer om “Baskisk ostekake. Her får du oppskrift på originalen fra La Viña i San Sebastian”

  1. Gleder meg til å prøve kaken. Tror det er denne oppskriften jeg har vært på jakt etter helt siden jeg smakte en ostekake i Kiel jeg bare måtte ha igjen.

    Svar
  2. Kan denne bakes med finesse(sukkererstatning)?
    Gleder meg til å prøve denne 😍

    Svar
  3. Hei! Jeg lager denne fantastiske ostekake med Semper fin mix.Kaken blir like lekker og fantastisk P smak som når jeg bruker hvetemel!
    Inger

    Svar
  4. Hei

    Skal denne stå i kjøleskapet natten over før servering?

    Viss ikke, er det mulig uten at kaken blir ødelagt?

    Svar
  5. Hei !
    Denne så spennende ut – jeg lurer bare på om nedkjølingen tar så lang tid at det er best å lage den dagen før? Hvor lang tid beregner du fra den tas ut av ovnen til den kan serveres ?

    Svar
  6. Hei. Ser du skriver at man kan bruke philadelphia. Er det sånn at det er annen kremost som er å foretrekke og hvis ja, hvilken?

    Svar
    • Hei! I San Sebastian bruker de en lokal ost som vi ikke får her. De anbefaler Philadelphia som erstatning. Det finnes mange nøytrale kremoster, men jeg aner ikke om noen andre vil funke like bra. Jeg gjengir bare oppskriften fra dem.

      Svar

Legg igjen en kommentar