Merkverdige Mugaritz

Et lite kvarter utenfor San Sebastian ligger Mugaritz. Restauranten har to Michelinstjerner og er rangert som den syvende beste restauranten i verden ifølge The 50 Best-listen.

Hjernen bak Mugaritz, Andoni Luis Aduriz, er en rar person. Jeg møter ham i San Sebastian under konferransen Gastronomika to uker før jeg skal spise på restauranten hans sammen med Erik. Jeg spør ham om hvorfor han tror Baskerland har blitt det området med aller flest Michelinstjerner i verden.

– Jeg vet ikke helt, men min teori er at på slutten av 1800-tallet begynte San Sebastian å bli en turistby. I 1912 fikk vi luksushotellet Hotel Maria Cristina. Det tiltrakk seg gjester med sans for stil og kvalitet. La Perla var et berømt spa og rådhuset fungerte som casino. Kongefamilen og filmstjerner ferierte i San Sebastian. Da første verdenskrig brøt ut stakk fiffen til Sør- Frankrike. Men de kom tilbake da San Sebastian fikk sin storhetstid med film- og jazzfestival. Rike besøkende kom til byen og kravet til kvalitet og høygastronomi ble mer og mer til stede, sier Andoni Luis Aduriz.

Andoni
Andoni Luis Aduriz

Jeg spurte Andoni hva slags mat han lager på Mugaritz. – Det er pintxos, svarte han. Og han har rett. De aller fleste rettene vi fikk var retter man kunne spise med fingrene og alle var små.

Les mer: Hva er pintxos og hvordan spiser man det.

Så hva slags mat serverer de på Mugaritz? Det kan være krevende retter. Det kan være vidunderlige retter som smaker rent. Noen andre retter lurer deg. Du tror du får noe, men så viser det seg at det er noe annet. Det liker jeg.

På kjøkkenet møtte jeg Kylie Millar fra australske Masterchef.
Les om hva hun gjør på kjøkkenet til verdens syvende beste restaurant. 

Klikk deg inn på bildene og se hva vi spiste.

Etter alle disse til tider krevende rettene, bestilte vi kaffe. Til dette fikk vi petit four som det er vanlig å servere på fancy restauranter. Men denne var selvsagt annerledes og et nytt slag rett i fleisen. Petit four’n kom inn i et tårn som representerte de syv dødssynder: Hovmod, Grådighet, Begjær, Misunnelse, Fråtseri, Vrede og Latskap. Du kan trygt si vi fikk en solid dose med dette, ja.

Ja, og hvor mye koster det å bli utfordret? For oss to kom regningen på 800 euro. Bor du på hotell i San Sebastian må du beregne 20-25 uro hver vei i taxi i tillegg.

Jeg vil anbefale å gå for en generell flaske god vin fremfor drikkemeny. Det ble rett og slett for mye glass og for liten tid til å nyte innholdet pga høyt tempo og mange, mange retter.

Vil jeg tilbake? Så absolutt. Da vil jeg komme tidlige slik at jeg kan se meg rundt i den nydelig parken og området som Mugaritz ligger i. Denne gangen kom vi heseblesende med taxi og koffert rett fra flyplassen…

Forrige

Pasta med ristede valnøtter

Boken du gir i julegave og hvordan lage rillette av kylling

Neste

Legg igjen en kommentar